Lasten sairaudet

Pienet lapset sairastavat vuosittain useita infektioita eli virusten ja bakteerien aiheuttamia tarttuvia tulehdustauteja. Yleisimpiä ovat ylähengitystietulehdus eli flunssa ja siihen liittyvä korvatulehdus. Lapset sairastavat myös usein erilaisia ripulitauteja ja rokkotauteja. Tavallisesti infektiota podetaan muutamasta päivästä viikkoon.

Taudinaiheuttajat tarttuvat sairaasta henkilöstä terveeseen tavallisimmin hengitysteiden välityksellä, mutta myös uloste, yskökset tai nenän erite, voivat levittää taudinaiheuttajia. Tartunta tapahtuu yleensä käsien välityksellä. Paras tapa välttää sairastuminen on huolehtia koko perheen hyvästä käsihygieniasta. Kädet on hyvä pestä ja kuivata heti kotiin tullessa, ennen ruokailuja ja WC:ssä käynnin jälkeen.

Useimmat lastensairaudet voidaan hoitaa kotona. Tarpeen mukaan voi ottaa yhteyttä oman terveysaseman sairaanhoitajaan tai lääkäriin. Äkillisesti sairastuneen lapsen hoidon tarpeen arvioi terveysaseman oman alueen sairaanhoitaja, joka antaa hoito-ohjeita ja tarvittaessa ajan lääkärille. Sairaanhoitajalta saat myös tarvittaessa todistuksen työnantajaasi varten jäädessäsi kotiin hoitamaan sairastunutta lasta. Lasta ei tule viedä päivähoitoon liian aikaisin sairastumisen jälkeen.