Raiskaus ja seksuaalinen väkivalta

Seksuaalinen väkivalta on rikos toisen ihmisen itsemääräämisoikeutta ja ruumiillista koskemattomuutta kohtaan. Seksuaalista väkivaltaa ovat raiskaus tai raiskausyritys ja muut teot ja uhkaukset, jotka loukkaavat uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja hänen psyykkisiä ja fyysisiä rajojaan. Raiskaus on toisen ihmisen pakottamista seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Nämä kokemukset traumatisoivat uhrin lähes aina. Seuraukset ovat kokonaisvaltaisia: niin psyykkisiä, fyysisiä, sosiaalisia, taloudellisia kuin erityisesti seksuaaliselämään vaikuttavia. Seksuaalinen väkivalta rikkoo uhrin herkimmän alueen eli seksuaalisuuden rajoja. Tällainen identiteetin ja itsekunnioituksen loukkaaminen lisää riskiä sairastua masennukseen ja traumaattiseen stressihäiriöön. Fyysisinä seurauksina uhrille voi tulla gynekologisia komplikaatioita, verenvuotoa, virtsatie- tai muita tulehduksia, sukuelinten ärsytystä tai sukupuolitautitartunta.

Raiskauksessa uhri menettää luottamuksen toisiin ihmisiin, mikä johtaa sosiaalisiin ongelmiin ja uhri voi alkaa eristäytyä. Luottamuksen heikentyminen voi näkyä myös siinä, että ammattiavun piiriin on vaikea hakeutua. Seksuaalisesta väkivallasta tietävän läheisen on siksi syytä tukea uhria etsiytymään avun piiriin. Sairauspoissaolot, työkyvyttömyys sekä hoitokulut aiheuttavat merkittäviä taloudellisia menetyksiä niin uhrille kuin yhteiskunnalle.

Kun olet joutunut raiskauksen uhriksi

Älä peseydy tai vaihda vaatteita: Rikoksentekijästä on mahdollisesti voinut jäädä tahroja, karvoja, eritteitä tai kuituja, jotka voivat olla todisteita rikoksen selvittämisen kannalta.

Mene lääkäriin, vaikka mitään näkyviä vammoja ei olisikaan. Ota yhteyttä oman terveysasemasi lääkäriin. Arki-iltoina klo 16 jälkeen ja viikonloppuina hakeudu Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikalle, Keskussairaalantie 19, päivystyksen puhelinneuvonta: 0100 84 884.

Ota yhteys poliisiin: Seksuaalinen väkivalta on aina rikos, ja tekijä on vastuussa teostaan. Myös tuttavan tai puolison tekemä raiskaus on rikos. Syyteoikeus vanhentuu 10–20 vuoden kuluessa raiskauksen tapahtumisesta. Raiskauksen uhri on oikeutettu tukihenkilöön sekä maksuttomaan oikeusapuun.

Älä yritä unohtaa, vaan käy läpi tapahtuneeseen liittyviä tunteita. Raiskaus aiheuttaa voimakkaita tunteita, kuten vihaa, ärsytystä, pelkoa ja häpeää. On normaalia reagoida voimakkaasti. Tunteiden käsittely ja niistä puhuminen auttavat. Myös fyysiset reaktiot, kuten unettomuus, voimattomuus ja pahoinvointi, ovat normaaleja reaktioita. Jokainen kokee reaktiot kuitenkin yksilöllisesti sekä niiden kesto voi vaihdella. Toisten tuella ja itsestäsi huolehtimalla sinä voit toipua!

Hae apua, älä jää yksin. Kriisissä on vaikeaa mieltää, kuinka pitkäaikaiset jäljet siitä jää. On siis parempi hakea apua heti ja antaa itselleen lupa tukeutua toisiin ihmisiin. Tukeudu johonkin tuttavaasi, johon voit luottaa. Läheistesi läsnäolo ja tuki on tärkeää, mutta sen lisäksi hae myös luottamuksellista ammattiapua. Sinulla on oikeus siihen. Silloinkin, kun tapahtuneesta on kulunut jo aikaa, mutta trauma vaivaa sinua, sinulla on yhä oikeus saada maksutonta apua.