Usein kysyttyä äitiysneuvolassa

Milloin voin tehdä raskaustestin ja onko kaupassa myytävät testit ihan ok?

Paras aika raskauden varmistamiseen on kun kuukautiset on pari päivää myöhässä, kaupassa myytävät testit ovat luotettavia, kunhan noudatat paketeissa olevia ohjeita, toki halutessasi voit pyytää lähetteen neuvolasta ja tuoda näytteen lähimpään terveyskeskuksen laboratorioon.

Olen raskaana ja minulla on viiltäviä kipuja alavatsalla, onko se vaarallista?

Alkuraskauden aikana hyvin moni odottaja kokee ikäviä, tuikkivia tai viiltäviä kipuja kuin puukolla pis-tettäisi etenkin liikkuessa. Kivut rauhoittuvat levossa. Kyseessä on kohdun kannatinsiteiden venyttymisestä aistittavaa kipua. Poikkeavaa on, jos kivut eivät levossa rauhoitu.

Saako home- tai tuorejuustoa syödä raskausaikana?
Entäpä kalaa, mies on innokas kalastaja?

Hyvä ravitsemus raskauden aikana turvaa sikiön normaalin kasvun ja hyvinvoinnin. Ravitsemustila vaikuttaa myös raskauden kulkuun, äidin synnytyksestä toipumiseen ja imetykseen. Pastöroimaton maito, siitä valmistetut tuorejuustot ja homejuustojen käyttöä ei suositella raskauden aikana listeriavaaran vuoksi. Listeriabakteeri tuhoutuu 72 asteen lämpötilassa.

Kalojen syöntisuositukset

Voinko liikkua nyt raskausaikana kuten aiemmin, vai pitääkö lopettaa?

Voit jatkaa totuttuja liikuntamuotoja, ja se on suotavaakin, mutta muista:
Raskauden aikaisen liikunnan tulisi olla miellyttävää ja hyvää kuntoa ylläpitävää ja oman kehon viestejä kannattaa kuunnella. Erityisesti loppuraskaudessa tulee välttää tapaturma-alttiita lajeja ja liikuntaa, jossa kohtu voi joutua puristukseen tai voimakkaaseen hölskyvään liikkeeseen. Raskauskomplikaatioiden yhteydessä voidaan joutua liikuntaa rajoittamaan.

Voiko harrastaa seksiä, voiko se vahingoittaa vauvaa?

Yhdyntä on mahdollista koko raskausajan, ellei lääkäri ole antanut jotain muuta ohjetta. Toisinaan naiset saattavat olla alkuraskauden aikana haluttomia yhdyntään ja lähellä oleminen sekä hellyys ovat tärkeitä. Raskausaikana seksuaalinen halukkuus voi vaihdella molemmilla paljonkin. Joskus mies saattaa pelätä satuttavansa kohdussa kasvavaa lastaan yhdynnän aikana. Tämä pelko on kuitenkin aiheeton. Sikiö kasvaa äidin kohdun lämmössä lapsiveden suojaamana.

Flunssa iski, miten voi lääkitä itseäni?

Kipulääkkeistä parasetamolivalmisteet (mm. Panadol, Pamol-F) ovat turvallisia käyttää raskausaikana pakkauksen ohjeen mukaan. Jos olet tottunut käyttämään muita lääkkeitä, ota yhteys omaan neuvolaan ja kysy niiden sopivuudesta.

Suunnitelmissa vielä loma lämmössä, voinko lentää, onko rajoituksia? Miten rokotukset?

Matkustamisen terveysriskit tulee selvittää raskausaikana, etenkin jos odottava äiti potee kroonista sairautta tai raskaus on poikkeava. Hyvä terveys ja ongelmaton raskaus sallivat lentämisen ainakin 36. raskausviikkoon saakka. Matkalle lähtijää kehotetaan silti tarkastamaan lentoyhtiöiden säännöt ja matkavakuutuksen ehdot. Laskimotukoksen ehkäisemiseksi voidaan erityistapauksissa käyttää pitkillä lennoilla minihepariinia. Suuren riskin malaria-alueille matkustamista tulee välttää. Jos matka on välttämätön, on estolääkityksestä huolehdittava. Odotusaikana pyritään välttämään rokotuksia, mutta suojan tarve punnitaan tapauksittain matkakohteen riskin mukaan. Tapettuja mikrobeja sisältäviä rokotteita pidetään turvallisina; eläviä mikrobeja sisältäviä ei sitä vastoin suositeta odotusaikana.

Voiko nukkua selällään?

Joidenkin äitien on täysin mahdotonta nukkua varsinkin loppuraskaudesta selällään. Heille tulee pahoinvoinnin tunnetta ja hengitysvaikeuksia. Selinmakuuasennossa vauva ja kohtu saattavat painaa äidin selkärangan päällä olevia verisuonia niin, että äidin verenpaine laskee. Jos äidin verenpaine laskee huomattavan alas, istukan verenkierto heikkenee ja vauvan hapensaanti on vaarassa. Näin ei kuitenkaan tapahdu äidin huomaamatta. Loppuraskaudessa naiset nukkuvat huonosti, pyörivät ja juoksevat vessassa. Uni on myös pinnallista. Nukkuessaan ”koiran unta” äidit valvovat alitajuisesti vauvan hyvinvointia. Jos äidille ei tule selinmakuulla huono olo ja tarvetta kääntyä kyljelleen, ei selällä nukkuminen ole mitenkään vaarallista.

Mikä on sopiva painonnousu raskausaikana?

Raskausaikainen painonnousu on hyvin yksilöllistä ja harvoin tasaista. Välillä voi tuntua, varsinkin alkuraskaudessa, ettei mikään mahti maailmassa saa pidettyä painonnousua kurissa. Hormonaaliset tekijät aiheuttavat turvotusta, ummetusta, rintojen kasvua ja verimäärän lisääntymistä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Loppuraskaus on sitten taas luku sinällään; paino tuntuu heittelevän kilo viikossa suuntaan ja toiseen. Tällöin kysymys on useimmiten harmittomasta turvotuksesta, jota voi vähän vähentää rajoittamalla suolan ja makean käyttöä ja lepoa ja veden juontia lisäämällä. Turvotus on yleensä sitä runsaampaa mitä suurempi vauva on suhteessa äidin painoon. Kun vihdoin loppuraskauden painonvaihtelut loppuvat, on synnytys yleensä lähellä. Jos syö terveellisesti: säännöllisesti ja useita pieniä aterioita päivässä, pudottaa rasvan ja sokerin käytön minimiin ja liikkuu riittävästi, muuta ei tarvita. Vaa´alta ei kannata lähteä kyselemään olenko syönyt oikein, sen kyllä tietää itsekin.

Onko syytä huolestua, kun sormissa on puutumisen tunnetta?

Turvotus on loppuraskauteen liittyvä yleinen vaiva. Tavallisesti turvotus on aamuisin kasvoissa ja iltaa kohden vesi pyrkii pakkautumaan jalkoihin. Joillekin äideille turvotus ja nestekertymät voivat aiheuttaa kiusallista puutumisen tunnetta käsissä. Tunne on yleensä hankalimmillaan öisin ja aamulla. Sorminivelet voivat tuntua ”reumaattisilta” ja toimimattomilta. Tilanne korjaantuu yleensä nopeasti synnytyksen jälkeen.