Synnytys

Yhteystiedot synnytysvastaanotolle:

Synnytysvastaanoton päivystävä kätilö
kaikkina vuorokauden aikoina
puh. 014 269 1204

Synnytyssali:
puh. 014 269 1404

Keski-Suomen Sairaala Nova
Hoitajantie 3
40620 Jyväskylä
Nova 2 -sisäänkäynti 

Katso synnytysvastaanoton sijainti Sairaala Novan aluekartasta

Sisäänkäynti Nova 2 -ovesta. Soita ovikelloa oven ollessa lukittuna (klo 18-6.30). L-hissillä 3. kerrokseen. 

Pysäköinti Sairaala Novan alueella.

Synnytys on täysiaikanen, kun raskaus on kestänyt 37 viikkoa ja yliaikainen, kun sen kesto on yli 42 viikkoa.

Synnytys voi alkaa supistuksilla tai lapsiveden menolla. Synnytyksen aikana seurataan sekä äidin että sikiön vointia tarkkaan, jotta häiriöt voidaan todeta ajoissa. Suomessa synnytykset hoidetaan sairaaloissa, koska normalikin synnytys voi joskus muuttua riskitilanteeksi. Tavallisen alatiesynnytyksen hoitaa kätilö. Jos synnytyksen yhteydessä tarvitaan toimenpiteitä, mukana on lääkäri.

Synnytyksen käynnistyminen

Synnytyksen käynnistymisen perussyytä ei tunneta. Kohtu supistelee kivuttomasti koko raskauden ajan, mutta viimeisellä viikoilla supistukset alkavat lisääntyä ja kohdunkaula kypsyy. Synnytystä edeltää usein ohimenevä, muutamia tunteja kestävä kohdun supistelu, joka ei aina vielä merkitse synnytyksen käynnistymistä. Ns. limatulppa, jossa voi olla myös mukana verta, irtoaa kohdun suulta yleensä 1-7 vrk ennen varsinaista synnytyksen käynnistymistä. Varsinaiset synnytyssupistukset ovat säännöllisiä ja tulevat alussa vähintään 10 minuutin välein ja sitten tihentyvät. Supistuksen aikana kohtu tuntuu kovalta ja supistus tuntuu kivuliaalta. Supistusten aikana kohdunkaula lyhenee ja avautuu, mihin voi liittyä verislimaista vuotoa.

Synnytys voi alkaa lapsiveden menolla, kun sikiökalvot puhkeavat. Useimmiten supistukset alkavat vähitellen muutaman tunnin kuluessa, mutta jos näin ei käy, supistukset käynnistetään.

Synnytykseen valmistautuessa voit täyttää synnyttäjän toivelistan ja tulostaa se mukaan sairaalaan.

Isän/puolison tai tukihenkilön rooli synnytyksessä

Synnytyksessä mukana oleva tukihenkilö voi olla tulevan lapsen isä, puoliso, perheen ystävä, sukulainen tai doula. Tukihenkilön tärkein tehtävä synnytyksessä on olla äidin henkisenä tukena, rohkaista ja kannustaa äitiä. On tärkeää, että äiti saa itse valita ottaako tukihenkilön mukaan synnytykseen vai ei. Synnytykseen mukaan tuleminen on vapaaehtoista, eikä ketään voi pakottaa tulemaan mukaan. Tukihenkilön mukanaolo synnytyksessä luo äidille turvallisuutta ja vähentää pelkoja. Tukihenkilö voi olla äidin seurana, sillä kätilö ei pysty olemaan saman perheen kanssa koko synnytyksen aikaa.

Perhesynnytyksessä vanhempien välinen parisuhde lujittuu ja yhteenkuuluvuus lisääntyy. Molemminpuolinen kunnioitus ja arvostus vahvistuvat ja vastuuntunne omasta lapsesta alkaa. Ensitapaaminen edistää vanhempi-lapsi -suhteen muodostumista. Vanhemman rooli vahvistuu, hän saa itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä.

Synnytyksestä ja siihen valmistautumisesta keskustellaan neuvolakäynneillä.

 

Asiasanat: