Raskaudenseuranta

Naisen elimistö käy läpi melkoisen myllerryksen raskauden aikana. Sikiön kasvattaminen vaatii normaalia enemmän työtä mm. sydämeltä ja hengitykseltä, koska kiertävän veren määrä kasvaa ja istukkaverenkierto vie oman osansa. Kehon tärkein tehtävä on huolehtia kohdussa kasvavan vauvan kehityksestä.

Naiset kokevat raskauden tuomat muutokset elimistössään eri tavoin: toisille muutokset ovat hankalia, toiset taas kukoistavat. Omasta terveydestä huolehtiminen alkaa tuntua tärkeältä asialta. Terveellisten elämäntapojen ja tottumusten omaksuminen uudessa tilanteessa on helppoa, koska sillä voi vaikuttaa myös vauvan hyvinvointiin. Riittävä ravitsemus, liikunta ja uni ovat tärkeitä.

Haitallisten aineiden välttäminen on hyvin tärkeää, etenkin ensimmäsellä raskauskolmanneksella, jolloin sikiön kaikki elimet kehittyvät.

Tuen tarve kasvaa raskausaikana ja tukiverkostojen merkitys vielä korostuu lapsen synnyttyä. Hyvä parisuhde on elämän tärkeimpiä asioita ja sen vaalimiseen kannattaa paneutua.

Käyntien tiheys vaihtelee yksilöllisen tarpeen ja suunnitelman mukaan. Lääkärintarkastus on keskiraskaudessa ja tarpeen mukaan. Mikäli raskauden kulussa todetaan jotakin poikkeavaa, äiti voidaan lähettää erikoislääkärille. Käynti erikoislääkärillä on maksullinen