Lääkkeet ja päihteet raskauden aikana

Lääkkeet

Keskustele aina terveydenhoitajasi tai lääkärisi kanssa käyttämistäsi lääkkeistä ja varmista näin käyttämiesi lääkkeiden turvallisuus sikiölle. Särkylääkkeenä voi käyttää parasetamolia pakkauksen ohjeen mukaan.

Rauhoittavien tai muiden lääkkeiden nauttiminen humalatilan aikaansaamiseksi on aina vaarallista.

Mikäli sinulla on päihteiden väärinkäyttöä, niin ota asia rohkeasti esille neuvolassa. Neuvolasta sinut ohjataan tarvittaessa Keski-Suomen sairaala Novan äitiyspoliklinikalle, joka auttaa huume-, alkoholi- tai lääkeongelmaisia raskaana olevia naisia.

Alkoholi

Alkoholi kulkeutuu istukan välityksellä suoraan lapseen. Sikiön verenkierrossa on sama promillemäärä kuin äidillä, mutta se kestää sikiön verenkierrossa pidempään. Sikiön maksa ei pysty polttamaan alkoholia yhtä nopeasti kuin äidin maksa. Raskauden alussa runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa sydämen ja luuston kehityshäiriöitä. Raskauden lopussa alkoholi häiritsee aivotoimintojen kehittymistä. Alkoholi vaikuttaa haitallisesti lapsen henkiseen ja fyysiseen kehitykseen.

Runsas alkoholin käyttö lisää keskenmenon riskiä ja verenvuodon vaaraa. Verenvuoto häiritsee istukan toimintaa ja hidastaa kohdun ja lapsen kasvua. Istukan mahdollinen irtoaminen on hengenvaarallinen tilanne lapselle ja äidille.

Suomessa syntyy vuosittain monta sataa alkoholin vaikeasti vaurioittamaa lasta. Jo 2-3 annosta alkoholia päivittäin käytettynä voi aiheuttaa lapselle fetaali- alkoholisyndrooman (FAS), josta seuraa kasvun hidastumista, henkistä jälkeenjääneisyyttä ja poikkeavia kasvojen piirteitä.

Alkoholia suositellaan vältettäväksi raskauden aikana.

Huumeet

Erilaiset huumeet kulkeutuvat istukan välityksellä lapseen. Lapsi voi tulla jo kohdussa huumeriippuvaiseksi ja tarvita vieroitushoitoa syntymän jälkeen. Huumausaineiden käyttö raskausaikana lisää keskenmenon ja keskosuuden riskiä.

Amfetamiinin on todettu aiheuttavan sikiölle sydänvikoja, suu- ja kitalakihalkioita sekä psyykkisen kehityksen häiriöitä. Äidille se aiheuttaa verenpaineen nousua ja kohdun sisäisen verenpaineen nousua. Heroiini aiheuttaa sikiölle epämuodostumia ja kasvun hidastumista. Kannabis aiheuttaa sikiölle kasvun hidastumista ja mahdollisesti psyykkisen kehityksen häiriöitä.