Hyppää pääsisältöön
Kuva
Vauva on isän sylissä.

Äitiyden ja isyyden voi tunnustaa neuvolassa raskausaikana. Äitiys ja isyys voidaan tunnustaa neuvolassa raskausviikolla 30 tapahtuvalla käynnillä. Isyyden tunnustamisen vastaanottaminen neuvolassa koskee vain avioliiton ulkopuolella syntyviä lapsia ja heidän vanhempiaan. Lapselle voidaan vahvistaa toinen äiti, kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon tuloksena ja toinen äiti on yhteisymmärryksessä synnyttäneen äidin kanssa antanut suostumuksensa hedelmöityshoitoon. Myös yhteishuoltajuudesta voi sopia neuvolassa ennakkoon samalla käynnillä, jos vanhemmat niin haluavat.

Muutoksen myötä äitiyden tunnustaminen ja isyyden tunnustaminen on asiakasystävällisempää, koska tunnustaminen voidaan tehdä neuvolakäynnin yhteydessä eikä erillistä käyntiä lastenvalvojan luona tarvita. Äitiyden ja isyyden tunnustamisen siirtyminen neuvoloille vahvistaa molempien roolia vanhempana.

Jos lapsen vanhemmat eivät ole yksimielisiä tai neuvola ei voi vastaanottaa äitiyden tai isyyden tunnustusta, äitiyden tai isyyden selvittäminen ja tunnustaminen toimitetaan lastenvalvojan luona kuten aiemminkin.