Kuntoutuksen ryhmätoiminta

Lukukausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2020 on suunniteltu aloitettavaksi 7.9.2020 alkaen.

Kuntoutuksen ryhmämaksut

Kuntoutuksen ryhmätoiminta on pääasiassa maksullista, 33,90€/lukukausi jos käyntejä on kertynyt 3 tai enemmän. Poikkeuksina 

 • AaltoAlvarin ryhmissä asiakas maksaa AaltoAlvarin hinnaston mukaisen sisäänpääsymaksun
 • Odottavien äitien liikuntaryhmät 20€ / lukukausi
 • Odottavien äitien ja synnyttäneiden naisten ryhmämuotoinen liikunta- ja kuntoutusneuvonta on maksutonta
 • Selkäryhmä 20€ / 3-6 käyntiä tarpeen mukaan.
 • Kipuallasryhmä 20€ / 7 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänasiakkaan starttiryhmä 20 € / 5 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä.

Muita Jyväskylän terveyspalvelujen kuntoutuksen ryhmiä

Toimintaterapian ryhmät

 

Poikkeustilan vaikutukset kuntoutuksen ryhmä- ja itseharjoittelutoimintaan

Suuri osa asiakkaistamme kuuluu vallitsevassa poikkeustilassa riskiryhmään. Haluamme suojella riskiryhmään kuuluvia asiakkaitamme, jonka vuoksi kuntoutuksen paikan päällä tapahtuva ryhmätoiminta, itseharjoittelutoiminta sekä tilojen vuokraaminen ulkopuolisille toimijoille on keskeytetty toistaiseksi. Pyrimme aloittamaan toiminnan 7.9.2020 alkaen, jos hallituksen rajoitukset sen sallivat. Ilmoitamme, jos toimintaa pystytään jatkaan aiemmin tai jos kauden aloitus viivästyy.

Sillä välin pyrimme suunnittelemaan vaihtoehtoisia tapoja palvella kuntalaisia liikunta-asioissa. Olethan jo huomannut fysioterapian toistaiseksi maksuttomat etävastaanotto- ja puhelinkonsultaatiomahdollisuudet? Lisäksi tämän sivun keskiosaan on koottu valmiita harjoitusohjelmia kuntoutuksen asiakkaille. Laskutamme Jyväskylän kaupungin linjauksen mukaan kevään 2020 ryhmät, jos asiakkaalla kertyi käyntejä 3 kertaa tai useammin.

Olethan huomannut, että Jyväskylän kaupunki on alkanut palauttamaan liikunnallista toimintaa asteittain, ja itsenäisille harjoittelijoille on jo tarjolla Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen tarjontaa. Myös riskiryhmäläisille järjestetään omia kuntosalivuoroja kesäkuusta alken. Jyväskylän kaupungin seniorikortilla pääsee jo harjoittelemaan määrätyissä toimipisteissä ja osassa toimipisteitä harjoittelu on mahdollista myös viikonloppuisin 1.6.-31.8. välisenä aikana.

Ryhmätilaisuudet etävastaanoton välityksellä

Järjestämme seuraavat ryhmätilaisuudet etäyhteyden avulla

Kotiharjoitusohjeita poikkeustilan ajaksi - ja miksei jatkossa muutenkin!

Kunnosta kannattaa pitää huolta nyt kotiharjoittelun keinoin. Ulkoilun lisäksi voi suosia erilaisia kotiharjoitteluohjelmia. Kokoamme tälle sivulle kuntoutuksen asiakkaille sopivia harjoitusohjelmia teemoittain ja vaikeusasteittain. Ota aina käsituki seisten tehtävissä harjoitteissa, jos koet tasapainosi epävarmaksi!

Harjoitusohjeita senioreille ja pitkäaikaissairaille

Harjoitusohjeita erilaisiin kiputiloihin

Taukojumpat työn tauottamiseksi ja ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuville

Kuntoutuksen ryhmätoiminnasta

Kaipaatko kipujen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai muun syyn vuoksi yksilöllistä ohjausta turvalliseen liikkumiseen?

Tarjoamme useita erityistarpeisiin kohdennettuja liikuntaryhmiä toimipisteillämme ympäri kaupunkia. Järjestämme fysioterapeuttien ohjaamia fysioterapiaryhmiä, sekä liikunnanohjaajien ohjaamia kuntouttavan liikunnan ryhmiä. Osa ryhmistä on kaikille avoimia ryhmiä. Osaan ryhmistä tarvitset fysiterapeutin toimintakykyarvion ja lähetteen. Kysy lisää ryhmätoiminnasta omalta fysioterapeutiltasi tai varaa aika Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelujen fysioterapian toimintakykykartoitukseen: Aikuisten ja kouluikäisten fysioterapian yhteystiedot.

Lisätietoja kuntoutuksen liikuntaryhmistä:
liikuntasuunnittelija p. 014 266 2006.

Kaikille avoimet kuntoutuksen liikuntaryhmät

Liikuntaryhmät, joihin vaaditaan fysioterapeutin arvio:

 • Kuntosaliryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
  Keljon toimipisteellä, Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Hankasalmen toimipisteellä, Uuraisilla
 • Seniorikuntosaliryhmät:
  Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Uuraisilla, Hankasalmen toimipisteellä
 • Neurologisten kuntosaliryhmät:
  Keljon toimipisteellä, Palokan terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Hankasalmen toimipisteellä
 • Selkäryhmät:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Sydänasiakkaan starttikurssi:
  Väinönkadun toimipisteellä. Katso myös Jyväskylän terveyspalvelujen ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemä video Sydänasiakkaan starttikurssista, ja ilmoittaudu mukaan seuraavalle kurssille!
 • Reuma-allasryhmät:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Allasryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Kipuallasryhmä:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Tasapainoryhmä:
  Korpilahden terveysasemalla
 • Lasten motoriikkaryhmät:
  Asemakadun toimipisteellä
 • Itseharjoittelu kuntoutuksen kuntosalilla:
  Väinönkadun toimipiste, Keljon toimipiste, Palokan terveysasema, Kyllön terveysasema

 

Kuntoutuksen avointen liikuntaryhmien tuntikuvaukset

Pitkäaikaissairaiden liikuntaryhmät

Kuntosaliryhmät neurologisille asiakkaille ja pitkäaikaissairaille

Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla on taustalla jokin neurologinen sairaus, aivotapahtuma tai muu pitkäaikaissairaus. Ryhmässä harjoitetaan lihasvoimaa ja tasapainoa kuntosaliharjoitteluna sekä toiminnallisena harjoitteluna. Laiteharjoittelun lisäksi teemme yhteisiä ja yksilöllisiä tasapaino-, voima- ja liikkuvuusharjoitteita, joiden tavoitteena on tasapainon varmentuminen sekä kehon puolierojen lievittyminen. Torstain ryhmään voi osallistua ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuvat henkilöt, jotka pääsevät siirtymään lattiatasoon. Perjantain ryhmään voi osallistua myös liikkumisen apuvälineen kanssa itsenäisesti liikkuvat. Jatkuvaa tukea esimerkiksi laitteelta toiselle siirtymisessä kaipaavat asiakkaat tarvitsevat mukaansa oman henkilökohtaisen avustajan. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle sopivaksi sekä takaa harjoittelun olevan nousujohteista. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: RYHMÄ ON PERUTTU TOISTAISEKSI! Torstaisin klo 10.00-11.30 ja perjantaisin klo 10.15-11.30. Kesto 75/90 min.
Paikka: Aalto Alvarin seniorikuntosali, Pitkäkatu 2.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Ryhmään voit myös tehdä ilmoittautumisen ennakkoon sähköiseen järjestelmään  kurssinumeroilla 903 (torstai) ja 904 (perjantai).
Maksut: Aalto Alvarin kuntosalikäyntimaksu jokaiselta käyntikerralta erikseen. Ei kausimaksua.

Kuntoliikuntaa neurologisille ja pitkäaikaissairaille asiakkaille

Ryhmät on suunnattu erityisesti neurologista sairautta sairastaville henkilöille sekä pitkäaikaissairaille, joiden toimintakyky on alentunut sairauden vuoksi. Monitoimitalon ryhmä on suunnattu henkilöille, jotka liikkuvat pääasiassa ilman liikkumisen apuvälineitä ja pääsevät siirtymään lattiatasoon. Ryhmissä harjoitetaan lihasvoimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta sekä oman kehon painolla että toisinaan myös kuntasaliharjoitteluna.  Tavoitteena on lihasvoiman lisääminen, tasapainon varmentuminen ja kehon puolierojen lievittyminen. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi ja varmistaa harjoittelun nousujohteisuuden. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka: RYHMÄ ON PERUTTU TOISTAISEKSI! Monitoimitalon judosali 3:ssa tiistaisin klo 9.45-10.45, kesto 75 min.
Ilmoittautuminen: Paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Ryhmään voi tehdä myös ilmoittautumisen ennakkoon sähköiseen järjestelmään kurssinumeroilla 900.
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Sydän- ja verenpainetautia sairastavien kuntoliikunta- ja rentousryhmät

Ryhmät on suunnattu sydän- ja verenpainetautia sairastaville, joilla sydäntapahtumasta on jo kulunut vähintään joitakin kuukausia. Ryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa niin oman kehon painolla kuin välineitäkin hyödyntäen. Sydäntä vahvistetaan turvallisesti, mutta riittävästi kuormittaen, jolloin sydän myös vahvistuu. Harjoitusmuotoina ovat esimerkiksi kierto- ja lihasvoimaharjoittelu. Lisäksi harjoitellaan erilaisia kehonhuollollisia rentoutumisharjoitteita. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka: RYHMÄT ON PERUTTU TOISTAISEKSI! Puistokoululla Puistokatu 7-9 maanantaisin klo 18.30–19.30 ja Jäähallin tanssisalissa Rautpohjankatu 10 keskiviikkoisin klo 13.30–14.30. Yhden kerran kesto 60 min.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Voit myös tehdä ilmoittautumisen ryhmään sähköiseen järjestelmään kurssinumeroilla 901 (maanantai) tai 902 (keskiviikko).
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän. Sydänyhdistyksen jäsenille hinta on 30 €.

Katso lisätietoa sydänasiakkaan liikuntamahdollisuuksista Keski-Suomessa sydänpolun kautta!

Osteoporoosiryhmä

Liikuntaryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Ryhmään voivat osallistua kaikenkuntoiset itsenäisesti liikkuvat liikunnan harrastajat, sillä ryhmässä tehdään harjoituksia, joita on mahdollista muokata jokaisen kuntotasoon sopivaksi. Ryhmässä on lisäksi huomioitu osteoporoosin erityispiirteet, jolloin liikuntaa on mahdollista harrastaa turvallisesti luun terveyttä samalla edistäen. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: RYHMÄ ON PERUTTU TOISTAISEKSI! Maanantaisin klo 17.30–18.30. Kesto 60 min.
Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua tai ennakkoon sähköiseen järjestelmään  kurssinumerolla 790.
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

 

Kuntoutuksen äitiysliikunta- ja kuntoutusryhmät

Odottavien äitien maksuton liikunta- ja kuntoutusneuvonta

Ryhmässä keskustellaan raskausaikana liikkumisesta ja odottavan äidin hyvinvoinnista. Erityisesti ohjausta annetaan selän terveyteen, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen, kanto- ja imetysasentoihin, turvallisen liikunnan sykerajojen ja kuormittavuuden arviointiin sekä synnytyksestä palautumiseen. Eniten hyödyt tapaamisesta, jos osallistut tapaamiseen raskauden ensimmäisen tai toisen kolmanneksen aikana. Ryhmä sisältää keskustelua ja toiminnallisia harjoituksia, joten varaudu joustavalla vaatetuksella. Ryhmää ohjaa äitiysliikuntaan- ja äitiysfysioterapiaan perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: RYHMÄT ON PERUTTU TOISTAISEKSI! klo 17.00-18.30 keskiviikkoisin 11.9., 23.10. ja 4.12.2019, 15.1., 11.3. ja 29.4.2020. Kaikki tapaamiset ovat saman sisältöisiä. Kesto noin 90 min.
Paikka: Kuntoutuksen Väinönkadun toimipiste, Väinönkatu 44.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittaudu ohjaajalle ryhmän alussa paikanpäällä.
Maksut: Osallistuminen on maksutonta

Synnytyksen jälkeinen maksuton liikunta- ja kuntoutusneuvonta etäyhteydellä

Ryhmätapaaminen on suunnattu ensisijaisesti alle 6kk sitten synnyttäneille naisille. Jos kuitenkin tapaamisen aihealueet askarruttavat, olet tervetullut mukaan vaikka synnytyksestäsi olisi kulunut pidemmänkin aikaa! Tapaamisessa keskustellaan liikkumisen aloittamisesta synnytyksen jälkeen, lantionpohjan, keskivartalon sekä ryhtilihasten harjoittamisesta, vatsalihasten erkauma-asioista sekä mahdollisten arpien käsittelystä. Ryhmä sisältää keskustelua ja toiminnallisia harjoituksia, joten varaudu joustavalla vaatetuksella. Vauvat tervetulleita mukaan käynnille, ja vauvan hoivaaminen, imetys, vaipan vaihtaminen sekä viihdyttäminen sallittua! Ryhmää ohjaa äitiysfysioterapiaan ja lantionpohjan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti. Ryhmästä on tarvittaessa mahdollista ohjautua myös yksilölliseen äitiysfysioterapiaan.

Aika: klo 14.00-15.30 torstaina 11.6. (HUOM! Alunperin 28.5. suunniteltu tapahtuma siirretty toteutettavaksi 11.6.) ja 25.6. Kesto noin 90 min.  
Paikka: Etäyhteydellä. Saat ilmoittautumisen jälkeen ilmoittautumislinkin sähköpostiisi.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään kurssinumerolla 398 (25.6. tapahtumaan) 21.6. mennessä. 11.6. tapahtumaan ilmoittautuminen on sulkeutunut. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan perua ilmoittautumisen esteen sattuessa numeroon 014 2663602 tai 014 2662006.
Maksut: Osallistuminen on maksutonta. 

Äitiysjooga

Ryhmät ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Maanantain ryhmä Studio Laiven tiloissa on suunnattu raskaana oleville. Perjantain ryhmään voivat osallistua sekä raskaana olevat, että jo synnyttäneet äidit. Perjantain ryhmään voit saapua myös vauvan kanssa, jolloin ohjaaja antaa harjoitteita äiti-vauva-joogaan. Vauva voi osallistua harjoitteisiin, kun tämä oppii kannattelemaan päätänsä ja pysyy vielä harjoitusten aikana paikallaan.

Ryhmässä harjoitetaan liikkuvuutta, voimaa, hengitystä, keskittymistä ja rentoutumista jooga-asennoissa. Jooga-ohjaaja on perehtynyt raskausajan harjoitteluun ja harjoitteet on suunniteltu kehon muutokset raskausaikana huomioiden. Ohjaaja antaa yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen. Harjoitteluun sisältyy oleellisesti myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka: RYHMÄT ON PERUTTU TOISTAISEKSI! 13.1.2020 alkaen maanantaisin klo 15.00-16.00 Studio Laivella, Kympinkatu 7 / Kankaankatu 12 ja 10.1.2020 alkaen perjantaisin klo 10.30-12.00 Kansalaisopiston liikuntasalissa, Vapaudenkatu 39-41.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään kurssinumerolla 395 (maanantai) ja kurssinumerolla 391 (perjantai). Studio Laivella järjestettäville tunneille tulee ilmoittautua lisäksi erikseen Studio Laiven järjestelmään osoitteessa. Studio Laiven järjestelmässä tunnit näkyvät tulevan 4 viikon ajalta, ja neljännen viikon ajanvaraus avautuu aina maanantaisin klo 6.00. Huomioithan, että kaupungin järjestelmään mahtuu enemmän ilmoittautumisia kuin Studio Laiven tunneille. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos jättäydyt pois ryhmästä.
Maksut: Lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on yhdessä ryhmässä 3 tai enemmän kauden aikana.

Äitiysryhmä: kuntoliikunta- ja rentoutusryhmä

Ryhmä ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Ryhmässä harjoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Harjoitteet on suunniteltu raskausajan ja synnytyksen muutokset kehossa huomioiden. Ohjaajat antavat myös yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista. Harjoittelemme myös rentoutumista, joka on tärkeä osa äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa äitiysliikuntaan ja äitiysfysioterapiaan perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: RYHMÄ ON PERUTTU TOISTAISEKSI! 13.1. alkaen maanantaisin klo 19.30–20.30. Kesto 60 min.
Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään sähköiseen järjestelmään kurssinumerolla 390. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos haluat jättäytyä pois ryhmästä.
Maksut: Lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän kauden aikana.

 

Liikuntapalvelujen ja Jyväskylän Kansalaisopiston liikuntaryhmät

Kaupungin järjestämät liikuntaryhmät kootaan Liikutaan-liitteeseen, joka jaetaan koteihin Jyväskylän kaupungin tiedotuslehden välissä elokuussa. Tiedot kaupungin järjestämistä ryhmistä on koottu erityisliikunnan sivuille. Linkki hakukoneeseen.

Kansalaisopisto järjestää monipuolista ryhmäliikuntaa. Linkki kansalaisopiston liikuntatarjontaan.

Lukukausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2020 on suunniteltu aloitettavaksi 7.9.2020 alkaen.

Kuntoutuksen ryhmämaksut

Kuntoutuksen ryhmätoiminta on pääasiassa maksullista, 33,90€/lukukausi jos käyntejä on kertynyt 3 tai enemmän. Poikkeuksina 

 • AaltoAlvarin ryhmissä asiakas maksaa AaltoAlvarin hinnaston mukaisen sisäänpääsymaksun
 • Odottavien äitien liikuntaryhmät 20€ / lukukausi
 • Odottavien äitien ja synnyttäneiden naisten ryhmämuotoinen liikunta- ja kuntoutusneuvonta on maksutonta
 • Selkäryhmä 20€ / 3-6 käyntiä tarpeen mukaan.
 • Kipuallasryhmä 20€ / 7 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänasiakkaan starttiryhmä 20 € / 5 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä.

Muita Jyväskylän terveyspalvelujen kuntoutuksen ryhmiä

Toimintaterapian ryhmät