Kuntoutuksen ryhmätoiminta

Lukukausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2.9.-13.12.2019
Kevätkausi 7.1.-15.5.2020
Ryhmiä ei järjestetä syyslomaviikolla (viikko 42), talvilomaviikolla (viikko 9) tai juhlapyhinä.
Puistokoulun, Monitoimitalon, jäähallin, Aalto Alvarin ja Kansalaisopiston tiloissa sekä Studio Laiven tiloissa järjestetyt ryhmät jäävät kesätauolle 30.4.2020.
Terveysasemilla ryhmät jatkavat 15.5.2020 saakka.

Kuntoutuksen ryhmämaksut

Kuntoutuksen ryhmätoiminta on pääasiassa maksullista, 33,90€/lukukausi jos käyntejä on kertynyt 3 tai enemmän. Poikkeuksina 

 • AaltoAlvarin ryhmissä asiakas maksaa AaltoAlvarin hinnaston mukaisen sisäänpääsymaksun
 • Odottavien äitien liikuntaryhmät 20€ / lukukausi
 • Odottavien äitien liikuntaneuvonta on maksutonta
 • Selkäryhmä 20€ / 3-6 käyntiä tarpeen mukaan.
 • Kipuallasryhmä 20€ / 7 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänasiakkaan starttiryhmä 20 € / 5 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä.

Muita Jyväskylän terveyspalvelujen kuntoutuksen ryhmiä

Toimintaterapian ryhmät

 

Kaipaatko kipujen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai muun syyn vuoksi yksilöllistä ohjausta turvalliseen liikkumiseen?

Tarjoamme useita erityistarpeisiin kohdennettuja liikuntaryhmiä toimipisteillämme ympäri kaupunkia. Järjestämme fysioterapeuttien ohjaamia fysioterapiaryhmiä, sekä liikunnanohjaajien ohjaamia kuntouttavan liikunnan ryhmiä. Osa ryhmistä on kaikille avoimia ryhmiä. Osaan ryhmistä tarvitset fysiterapeutin toimintakykyarvion ja lähetteen. Kysy lisää ryhmätoiminnasta omalta fysioterapeutiltasi tai varaa aika Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelujen fysioterapian toimintakykykartoitukseen: Aikuisten ja kouluikäisten fysioterapian yhteystiedot.

Lisätietoja kuntoutuksen liikuntaryhmistä:
liikuntasuunnittelija p. 014 266 2006.

Kaikille avoimet kuntoutuksen liikuntaryhmät

Liikuntaryhmät, joihin vaaditaan fysioterapeutin arvio:

 • Kuntosaliryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
  Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Hankasalmen toimipisteellä, Uuraisilla
 • Seniorikuntosaliryhmät:
  Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Uuraisilla, Vaajakosken toimipisteellä, Hankasalmen toimipisteellä
 • Neurologisten kuntosaliryhmät:
  Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla
 • Selkäryhmät:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Sydänasiakkaan starttikurssi:
  Väinönkadun toimipisteellä. Katso myös Jyväskylän terveyspalvelujen ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemä video Sydänasiakkaan starttikurssista, ja ilmoittaudu mukaan seuraavalle kurssille!
 • Reuma-allasryhmät:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Allasryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Kipuallasryhmä:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Tasapainoryhmä:
  Korpilahden terveysasemalla
 • Lasten motoriikkaryhmät:
  Asemakadun toimipisteellä
 • Itseharjoittelu kuntoutuksen kuntosalilla:
  Väinönkadun toimipiste, Keljon toimipiste, Palokan terveysasema, Kyllön terveysasema

 

Kuntoutuksen avointen liikuntaryhmien tuntikuvaukset

Pitkäaikaissairaiden liikuntaryhmät

Kuntosaliryhmät neurologisille asiakkaille ja pitkäaikaissairaille

Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla on taustalla jokin neurologinen sairaus, aivotapahtuma tai muu pitkäaikaissairaus. Ryhmässä harjoitetaan lihasvoimaa ja tasapainoa kuntosaliharjoitteluna sekä toiminnallisena harjoitteluna. Laiteharjoittelun lisäksi teemme yhteisiä ja yksilöllisiä tasapaino-, voima- ja liikkuvuusharjoitteita, joiden tavoitteena on tasapainon varmentuminen sekä kehon puolierojen lievittyminen. Torstain ryhmään voi osallistua ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuvat henkilöt, jotka pääsevät siirtymään lattiatasoon. Perjantain ryhmään voi osallistua myös liikkumisen apuvälineen kanssa itsenäisesti liikkuvat. Jatkuvaa tukea esimerkiksi laitteelta toiselle siirtymisessä kaipaavat asiakkaat tarvitsevat mukaansa oman henkilökohtaisen avustajan. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle sopivaksi sekä takaa harjoittelun olevan nousujohteista. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: Torstaisin klo 10.00-11.30 ja perjantaisin klo 10.15-11.30. Kesto 75/90 min.
Paikka: Aalto Alvarin seniorikuntosali, Pitkäkatu 2.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Ryhmään voit myös tehdä ilmoittautumisen ennakkoon sähköiseen järjestelmään  kurssinumeroilla 903 (torstai) ja 904 (perjantai).
Maksut: Aalto Alvarin kuntosalikäyntimaksu jokaiselta käyntikerralta erikseen. Ei kausimaksua.

Kuntoliikuntaa neurologisille ja pitkäaikaissairaille asiakkaille

Ryhmät on suunnattu erityisesti neurologista sairautta sairastaville henkilöille sekä pitkäaikaissairaille, joiden toimintakyky on alentunut sairauden vuoksi. Monitoimitalon ryhmä on suunnattu henkilöille, jotka liikkuvat pääasiassa ilman liikkumisen apuvälineitä ja pääsevät siirtymään lattiatasoon. Ryhmissä harjoitetaan lihasvoimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta sekä oman kehon painolla että toisinaan myös kuntasaliharjoitteluna.  Tavoitteena on lihasvoiman lisääminen, tasapainon varmentuminen ja kehon puolierojen lievittyminen. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi ja varmistaa harjoittelun nousujohteisuuden. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka: Monitoimitalon judosali 3:ssa tiistaisin klo 9.45-10.45, kesto 75 min.
Ilmoittautuminen: Paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Ryhmään voi tehdä myös ilmoittautumisen ennakkoon sähköiseen järjestelmään kurssinumeroilla 900.
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Sydän- ja verenpainetautia sairastavien kuntoliikunta- ja rentousryhmät

Ryhmät on suunnattu sydän- ja verenpainetautia sairastaville, joilla sydäntapahtumasta on jo kulunut vähintään joitakin kuukausia. Ryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa niin oman kehon painolla kuin välineitäkin hyödyntäen. Sydäntä vahvistetaan turvallisesti, mutta riittävästi kuormittaen, jolloin sydän myös vahvistuu. Harjoitusmuotoina ovat esimerkiksi kierto- ja lihasvoimaharjoittelu. Lisäksi harjoitellaan erilaisia kehonhuollollisia rentoutumisharjoitteita. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka: Puistokoululla Puistokatu 7-9 maanantaisin klo 18.30–19.30 ja Jäähallin tanssisalissa Rautpohjankatu 10 keskiviikkoisin klo 13.30–14.30. Yhden kerran kesto 60 min.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Voit myös tehdä ilmoittautumisen ryhmään sähköiseen järjestelmään kurssinumeroilla 901 (maanantai) tai 902 (keskiviikko).
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän. Sydänyhdistyksen jäsenille hinta on 30 €.

Katso lisätietoa sydänasiakkaan liikuntamahdollisuuksista Keski-Suomessa sydänpolun kautta!

Osteoporoosiryhmä

Liikuntaryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Ryhmään voivat osallistua kaikenkuntoiset itsenäisesti liikkuvat liikunnan harrastajat, sillä ryhmässä tehdään harjoituksia, joita on mahdollista muokata jokaisen kuntotasoon sopivaksi. Ryhmässä on lisäksi huomioitu osteoporoosin erityispiirteet, jolloin liikuntaa on mahdollista harrastaa turvallisesti luun terveyttä samalla edistäen. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: Maanantaisin klo 17.30–18.30. Kesto 60 min.
Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua tai ennakkoon sähköiseen järjestelmään  kurssinumerolla 790.
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

 

Kuntoutuksen äitiysliikuntaryhmät

Odottavien äitien maksuton liikuntaneuvonta

Ryhmässä saa ohjausta raskausajan liikuntaan ja odottavan äidin hyvinvointiin. Erityisesti ohjausta annetaan selän terveyteen, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen, kanto- ja imetysasentoihin, turvallisen liikunnan sykerajojen ja kuormittavuuden arviointiin sekä synnytyksestä palautumiseen. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: klo 17.00-18.30 keskiviikkoisin 11.9., 23.10. ja 4.12.2019, 15.1., 11.3. ja 29.4.2020. Kaikki tapaamiset ovat saman sisältöisiä. Kesto noin 90 min.
Paikka: Väinönkadun palvelukeskus, Väinönkatu 44.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittaudu ohjaajalle ryhmän alussa paikanpäällä.
Maksut: Osallistuminen on maksutonta

Äitiysjooga

Ryhmät ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Maanantain ryhmä Studio Laiven tiloissa on suunnattu raskaana oleville. Perjantain ryhmään voivat osallistua sekä raskaana olevat, että jo synnyttäneet äidit. Perjantain ryhmään voit saapua myös vauvan kanssa, jolloin ohjaaja antaa harjoitteita äiti-vauva-joogaan. Vauva voi osallistua harjoitteisiin, kun tämä oppii kannattelemaan päätänsä ja pysyy vielä harjoitusten aikana paikallaan.

Ryhmässä harjoitetaan liikkuvuutta, voimaa, hengitystä, keskittymistä ja rentoutumista jooga-asennoissa. Jooga-ohjaaja on perehtynyt raskausajan harjoitteluun ja harjoitteet on suunniteltu kehon muutokset raskausaikana huomioiden. Ohjaaja antaa yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen. Harjoitteluun sisältyy oleellisesti myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka: 13.1.2020 alkaen maanantaisin klo 15.00-16.00 Studio Laivella, Kympinkatu 7 / Kankaankatu 12 ja 10.1.2020 alkaen perjantaisin klo 10.30-12.00 Kansalaisopiston liikuntasalissa, Vapaudenkatu 39-41.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään kurssinumerolla 395 (maanantai) ja kurssinumerolla 391 (perjantai). Studio Laivella järjestettäville tunneille tulee ilmoittautua lisäksi erikseen Studio Laiven järjestelmään osoitteessa. Studio Laiven järjestelmässä tunnit näkyvät tulevan 4 viikon ajalta, ja neljännen viikon ajanvaraus avautuu aina maanantaisin klo 6.00. Huomioithan, että kaupungin järjestelmään mahtuu enemmän ilmoittautumisia kuin Studio Laiven tunneille. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos jättäydyt pois ryhmästä.
Maksut: Lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on yhdessä ryhmässä 3 tai enemmän kauden aikana.

Äitiysryhmä: kuntoliikunta- ja rentoutusryhmä

Ryhmässä harjoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Harjoitteet on suunniteltu raskausajan muutokset kehossa huomioiden. Liikunnanohjaajat ohjaavat osallistujia myös yksilöllisesti, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista. Harjoittelemme myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: 13.1. alkaen maanantaisin klo 19.30–20.30. Kesto 60 min.
Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään sähköiseen järjestelmään kurssinumerolla 390. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos haluat jättäytyä pois ryhmästä.
Maksut: Lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän kauden aikana.

 

Liikuntapalvelujen ja Jyväskylän Kansalaisopiston liikuntaryhmät

Kaupungin järjestämät liikuntaryhmät kootaan Liikutaan-liitteeseen, joka jaetaan koteihin Jyväskylän kaupungin tiedotuslehden välissä elokuussa. Tiedot kaupungin järjestämistä ryhmistä on koottu erityisliikunnan sivuille. Linkki hakukoneeseen.

Kansalaisopisto järjestää monipuolista ryhmäliikuntaa. Linkki kansalaisopiston liikuntatarjontaan.

Lukukausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2.9.-13.12.2019
Kevätkausi 7.1.-15.5.2020
Ryhmiä ei järjestetä syyslomaviikolla (viikko 42), talvilomaviikolla (viikko 9) tai juhlapyhinä.
Puistokoulun, Monitoimitalon, jäähallin, Aalto Alvarin ja Kansalaisopiston tiloissa sekä Studio Laiven tiloissa järjestetyt ryhmät jäävät kesätauolle 30.4.2020.
Terveysasemilla ryhmät jatkavat 15.5.2020 saakka.

Kuntoutuksen ryhmämaksut

Kuntoutuksen ryhmätoiminta on pääasiassa maksullista, 33,90€/lukukausi jos käyntejä on kertynyt 3 tai enemmän. Poikkeuksina 

 • AaltoAlvarin ryhmissä asiakas maksaa AaltoAlvarin hinnaston mukaisen sisäänpääsymaksun
 • Odottavien äitien liikuntaryhmät 20€ / lukukausi
 • Odottavien äitien liikuntaneuvonta on maksutonta
 • Selkäryhmä 20€ / 3-6 käyntiä tarpeen mukaan.
 • Kipuallasryhmä 20€ / 7 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänasiakkaan starttiryhmä 20 € / 5 peräkkäistä käyntiä.
 • Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä.

Muita Jyväskylän terveyspalvelujen kuntoutuksen ryhmiä

Toimintaterapian ryhmät