Kuntoutuksen ryhmätoiminta

Ryhmäkausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2020 järjestetään 7.9.-20.12.2020 ja kevätkausi 11.1.-16.5.2021. Aalto Alvarin, Jäähallin tanssisalin, Kaupungin kirjaston, Puistokoulun ja Studio Laiven tiloissa ryhmät päättyvät kevätkaudella 30.4.2021 mennessä. Ryhmiä ei järjestetä syys- ja talvilomaviikoilla eikä arkipyhinä

• syyslomaviikko 12.-18.10.2020
• Itsenäisyyspäivä 6.12.2020
• Joulutauko 21.12.2020-10.1.2021
• talvilomaviikko 1.-7.3.2021
• Pääsiäinen 2.4.2021, 5.4.2021
• Vappu 1.5.2021
• Helatorstai 13.5.

Kuntoutuksen ryhmämaksut

Kuntoutuksen ryhmätoiminta on pääasiassa maksullista, 33,90€/lukukausi, jos käyntejä on kertynyt 3 tai enemmän. Poikkeuksina 

 • AaltoAlvarin ryhmissä asiakas maksaa AaltoAlvarin hinnaston mukaisen sisäänpääsymaksun, ei erillistä lukukausimaksua
 • Odottavien äitien liikuntaryhmät 20€ / lukukausi
 • Odottavien äitien ja synnyttäneiden naisten ryhmämuotoinen liikunta- ja kuntoutusneuvonta on maksutonta
 • Selkäryhmä 20€ / kurssi (sisältää 3-6 käyntiä tarpeen mukaan)
 • Sydänasiakkaan starttiryhmä 20 € / kurssi (sisältää 5 peräkkäistä käyntiä)
 • Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä

Muita Jyväskylän terveyspalvelujen kuntoutuksen ryhmiä

Toimintaterapian ryhmät

  Ryhmäasiakkaitamme tukevat palvelut

  Fysioterapian etävastaanotot ja puhelinkonsultaatio

  Olethan jo huomannut fysioterapian toistaiseksi maksuttomat etävastaanotto- ja puhelinkonsultaatiomahdollisuudet?

  Liikuntapalvelujen liikunta- ja vuorotarjonta

  Olethan huomannut, että Jyväskylän kaupunki on alkanut palauttamaan liikunnallista toimintaa asteittain, ja tarjolla on myös Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen tarjontaa. Jyväskylän kaupungin seniorikortilla pääsee harjoittelemaan itsenäisesti määrätyillä toimipisteillä.

  Kotiharjoitusohjeita ryhmätoiminnan lisänä

  Kunnosta kannattaa pitää huolta myös kotiharjoittelun keinoin. Ulkoilun lisäksi voi suosia erilaisia kotiharjoitteluohjelmia. Kokoamme tälle sivulle kuntoutuksen asiakkaille sopivia harjoitusohjelmia teemoittain ja vaikeusasteittain. Ota aina käsituki seisten tehtävissä harjoitteissa, jos koet tasapainosi epävarmaksi!

  Harjoitusohjeita senioreille ja pitkäaikaissairaille

  Harjoitusohjeita erilaisiin kiputiloihin

  Äitiysfysioterapeutin harjoitteet

  Keskivartalon harjoitteet synnytyksen jälkeen (video)

  Taukojumpat työn tauottamiseksi ja ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuville

  Kaipaatko kipujen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai muun terveydellisen syyn vuoksi sovellettua liikuntaa liikkuaksesi turvallisesti mutta tehokkaasti? Tarjoamme useita erityistarpeisiin kohdennettuja liikuntaryhmiä toimipisteillämme ympäri kaupunkia. Järjestämme fysioterapeuttien ohjaamia fysioterapiaryhmiä, sekä liikunnanohjaajien ohjaamia kuntouttavan liikunnan ryhmiä. Osa ryhmistä on kaikille avoimia ryhmiä. Osaan ryhmistä tarvitset fysiterapeutin toimintakykyarvion ja suosituksen.

  Lisätietoja kuntoutuksen liikuntaryhmistä:
  liikuntasuunnittelija p. 014 266 2006.

  Liikuntaryhmät, joihin vaaditaan fysioterapeutin arvio:

  Seuraaviin ryhmiin pystyy hakeutumaan Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen terveyspalvelujen fysioterapeutin vastaanoton kautta. Varaa aika Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelujen fysioterapian toimintakykykartoitukseen aikuisten ja kouluikäisten fysioterapian kautta

  • Kuntosaliryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
   Keljon toimipisteellä, Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Hankasalmen toimipisteellä, Uuraisilla
  • Seniorikuntosaliryhmät:
   Palokan terveysasemalla, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Uuraisilla, Hankasalmen toimipisteellä
  • Neurologisten kuntosaliryhmät:
   Keljon toimipisteellä, Palokan terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Väinönkadun toimipisteellä, Kyllön terveysasemalla, Hankasalmen toimipisteellä
  • Selkäryhmät kroonista selkäkipua poteville:
   Väinönkadun toimipisteellä
  • Sydänasiakkaan starttikurssi:
   Väinönkadun toimipisteellä. Katso myös Jyväskylän terveyspalvelujen ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemä video Sydänasiakkaan starttikurssista, ja ilmoittaudu mukaan seuraavalle kurssille!
  • Reuma-allasryhmät:
   Väinönkadun toimipisteellä
  • Allasryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
   Väinönkadun toimipisteellä
  • Tasapainoryhmä:
   Korpilahden terveysasemalla
  • Lasten motoriikkaryhmät:
   Asemakadun toimipisteellä, lähete tehdään alle kouluikäisten lasten fysioterapiasta.
  • Itseharjoittelu kuntoutuksen kuntosalilla:
   Väinönkadun toimipiste, Keljon toimipiste, Palokan terveysasema, Kyllön terveysasema

  Kaikille avoimet kuntoutuksen liikuntaryhmät

  Seuraavat ryhmät ovat kaikille avoimia liikuntaryhmiä, joihin ei tarvita fysioterapeutin suositusta.

  Kuntoutuksen avoimien liikuntaryhmien tuntikuvaukset

  Pitkäaikaissairaiden liikuntaryhmät

  Kuntosaliryhmät neurologisille asiakkaille ja pitkäaikaissairaille

  Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla on taustalla jokin neurologinen sairaus, aivotapahtuma tai muu pitkäaikaissairaus jonka vuoksi harjoittelun tulee olla kevennettyä tai sovellettua. Ryhmässä harjoitetaan lihasvoimaa ja tasapainoa kuntosaliharjoitteluna sekä toiminnallisena harjoitteluna. Laiteharjoittelun lisäksi teemme yhteisiä ja yksilöllisiä tasapaino-, voima- ja liikkuvuusharjoitteita, joiden tavoitteena on tasapainon varmentuminen sekä kehon puolierojen lievittyminen. Torstain ryhmään voi osallistua ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuvat henkilöt, jotka pääsevät siirtymään lattiatasoon. Perjantain ryhmään voi osallistua myös liikkumisen apuvälineen kanssa itsenäisesti liikkuvat. Jatkuvaa tukea esimerkiksi laitteelta toiselle siirtymisessä kaipaavat asiakkaat tarvitsevat mukaansa oman henkilökohtaisen avustajan. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle sopivaksi sekä takaa harjoittelun olevan nousujohteista. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

  Aika: Torstaisin klo 10.00-11.30 ja perjantaisin klo 10.15-11.30. Kesto 75/90 min.
  Paikka: Aalto Alvarin seniorikuntosali, Pitkäkatu 2.
  Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Ryhmään voit myös tehdä ilmoittautumisen ennakkoon sähköiseen järjestelmään  kurssinumeroilla 1453 (torstai) ja 1454 (perjantai). Kevään 2020 ryhmäilmoittautumiset on siirretty suoraan syksyn ryhmään.
  Maksut: Aalto Alvarin kuntosalikäyntimaksu jokaiselta käyntikerralta erikseen. Ei kausimaksua.

  Kuntoliikuntaa neurologisille ja pitkäaikaissairaille asiakkaille

  Ryhmä on suunnattu erityisesti neurologista sairautta sairastaville henkilöille sekä pitkäaikaissairaille, joiden toimintakyky on alentunut sairauden vuoksi. Ryhmä on suunnattu henkilöille, jotka liikkuvat pääasiassa ilman liikkumisen apuvälineitä ja pääsevät siirtymään lattiatasoon. Ryhmissä harjoitetaan lihasvoimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta sekä oman kehon painolla että toisinaan myös kuntasaliharjoitteluna.  Tavoitteena on lihasvoiman lisääminen, tasapainon varmentuminen ja kehon puolierojen lievittyminen. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi ja varmistaa harjoittelun nousujohteisuuden. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

  Aika ja paikka: Jäähallin tanssisalissa, Rautpohjankatu 10, tiistaisin klo 9.45-10.45, kesto 75 min.
  Ilmoittautuminen: Paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Ryhmään voi tehdä myös ilmoittautumisen ennakkoon sähköiseen järjestelmään kurssinumeroilla 1451. Kevään 2020 ryhmäilmoittautumiset on siirretty suoraan syksyn 2020 ryhmään.
  Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

  Kuntoliikuntaryhmä: Sydän- ja luustoliikuntaa

  Ryhmä on suunnattu sydän- tai luustotauteja kuten osteoporoosia sairastaville. Jos taustalla on sydän- tai verenpainetauti, tulee sydäntapahtumasta olla kulunut jo vähintään joitakin kuukausia. Ryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa niin oman kehon painolla kuin välineitäkin hyödyntäen. Sydäntä ja luustoa vahvistetaan turvallisesti, mutta riittävästi kuormittaen. Harjoitusmuotoina ovat esimerkiksi kierto- ja lihasvoimaharjoittelu. Lisäksi harjoitellaan erilaisia kehonhuollollisia rentoutumisharjoitteita. Ryhmä on suunnattu asiakkaille, jotka liikkuvat ilman liikkumisen apuvälinettä ja pystyvät siirtymään lattiatasoon.

  Aika ja paikka: Puistokoululla Puistokatu 7-9 (sisäänkäynti liikuntakentän puoleiselta sivulta, vasemmanpuoleisesta ovesta) maanantaisin klo 17.00-18.00 ja Jäähallin tanssisalissa Rautpohjankatu 10 keskiviikkoisin klo 13.30–14.30. Yhden kerran kesto 60 min.
  Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Voit myös tehdä ilmoittautumisen ryhmään sähköiseen järjestelmään kurssinumeroilla 1450 (maanantai) tai 1452 (keskiviikko). Kevään 2020 ilmoittautumiset sydän- ja osteoporoosiryhmiin on siirretty syksyn 2020 ryhmiin.
  Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän. Sydänyhdistyksen jäsenille hinta on 30 €.

  Katso lisätietoa sydänasiakkaan liikuntamahdollisuuksista Keski-Suomessa sydänpolun kautta!

  Kuntoutuksen äitiysliikunta- ja kuntoutusryhmät

  Odottavien äitien maksuton liikunta- ja kuntoutusneuvonta

  Ryhmässä keskustellaan raskausaikana liikkumisesta ja odottavan äidin hyvinvoinnista. Erityisesti ohjausta annetaan selän terveyteen, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen, kanto- ja imetysasentoihin, turvallisen liikunnan sykerajojen ja kuormittavuuden arviointiin sekä synnytyksestä palautumiseen. Eniten hyödyt tapaamisesta, jos osallistut tapaamiseen raskauden ensimmäisen tai toisen kolmanneksen aikana. Ryhmä sisältää keskustelua ja toiminnallisia harjoituksia, joten varaudu joustavalla vaatetuksella. Ryhmää ohjaa äitiysliikuntaan- ja äitiysfysioterapiaan perehtynyt liikunnanohjaaja.

  Aika: Syksylle suunnitteilla kolme ajankohtaa keskiviikoille klo 17-18.30. Kaikki tapaamiset ovat saman sisältöisiä: 7.10.; 4.11.; 2.12. Kesto noin 90 min.
  Paikka: Kuntoutuksen Väinönkadun toimipiste, Väinönkatu 44.
  Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla 1800 (7.10.), 1801 (4.11.) ja 1802 (2.12.). Ilmoittautumiset aukeavat noin kuukautta ennen tapahtumaa. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan perua ilmoittautumisen esteen sattuessa numeroon 014 2662006.
  Maksut: Osallistuminen on maksutonta

  Synnytyksen jälkeinen maksuton liikunta- ja kuntoutusneuvonta

  Ryhmätapaaminen on suunnattu ensisijaisesti alle 6kk sitten synnyttäneille naisille. Jos kuitenkin tapaamisen aihealueet askarruttavat, olet tervetullut mukaan vaikka synnytyksestäsi olisi kulunut pidemmänkin aikaa! Tapaamisessa keskustellaan liikkumisen aloittamisesta synnytyksen jälkeen, lantionpohjan, keskivartalon sekä ryhtilihasten harjoittamisesta, vatsalihasten erkauma-asioista sekä mahdollisten arpien käsittelystä. Ryhmä sisältää keskustelua ja toiminnallisia harjoituksia, joten varaudu joustavalla vaatetuksella. Vauvat tervetulleita mukaan käynnille, ja vauvan hoivaaminen, imetys, vaipan vaihtaminen sekä viihdyttäminen sallittua! Ryhmää ohjaa äitiysfysioterapiaan ja lantionpohjan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti. Ryhmästä on tarvittaessa mahdollista ohjautua myös yksilölliseen äitiysfysioterapiaan.

  Aika: klo 14.00-15.30 torstaina 25.6. Syksyksi suunniteltu saman sisältöiset tapaamiset 27.8., 1.10. ja 12.11. Kesto noin 90 min.  
  Paikka: Väinönkatu 44, pohjakerroksen liikuntasali.
  Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla. Syksyn ryhmistä ilmoittautuminen aukeaa edellisen ryhmän päätyttyä. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan perua ilmoittautumisen esteen sattuessa numeroon 014 2663602 tai 014 2662006.
  Maksut: Osallistuminen on maksutonta. 

  Äitiysjooga

  Ryhmät ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Maanantain ryhmä Studio Laiven tiloissa on suunnattu raskaana oleville. Maanantain Puistokoulun ja perjantain ryhmään voivat osallistua sekä raskaana olevat, että jo synnyttäneet äidit. Perjantain ryhmään voit saapua myös vauvan kanssa, jolloin ohjaaja antaa harjoitteita äiti-vauva-joogaan. Vauva voi osallistua harjoitteisiin, kun tämä oppii kannattelemaan päätänsä ja pysyy vielä harjoitusten aikana paikallaan.

  Ryhmässä harjoitetaan liikkuvuutta, voimaa, hengitystä, keskittymistä ja rentoutumista jooga-asennoissa. Jooga-ohjaaja on perehtynyt raskausajan harjoitteluun ja harjoitteet on suunniteltu kehon muutokset raskausaikana huomioiden. Ohjaaja antaa yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen. Harjoitteluun sisältyy oleellisesti myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

  Aika ja paikka: maanantaisin klo 15.00-16.00 Studio Laivella, Kympinkatu 7 / Kankaankatu 12, maanantaisin klo 19.00-20.00 Puistokoululla, Puistokatu 7-9 (sisäänkäynti liikuntakentän puoleiselta sivulta, vasemmanpuoleisesta ovesta ovisummerilla) ja perjantaisin klo 10.30-12.00 Kansalaisopiston liikuntasalissa, Vapaudenkatu 39-41.
  Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla 800 (ma Studio Laive), 802 (ma Puistokoulu) ja 803 (kaupungin kirjasto). Studio Laivella järjestettäville tunneille tulee ilmoittautua lisäksi erikseen Studio Laiven järjestelmään osoitteessa. Studio Laiven järjestelmässä tunnit näkyvät tulevan 4 viikon ajalta, ja neljännen viikon ajanvaraus avautuu aina maanantaisin klo 6.00. Huomioithan, että kaupungin järjestelmään mahtuu enemmän ilmoittautumisia kuin Studio Laiven tunneille. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos jättäydyt pois ryhmästä.
  Maksut: Lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on yhdessä ryhmässä 3 tai enemmän kauden aikana.

  Äitiysryhmä: kuntoliikunta- ja rentoutusryhmä

  Ryhmä ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Ryhmässä harjoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Harjoitteet on suunniteltu raskausajan ja synnytyksen muutokset kehossa huomioiden. Ohjaajat antavat myös yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista. Harjoittelemme myös rentoutumista, joka on tärkeä osa äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa äitiysliikuntaan ja äitiysfysioterapiaan perehtynyt liikunnanohjaaja.

  Aika: maanantaisin klo 18.00-19.00. Kesto 60 min.
  Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9 (sisäänkäynti liikuntakentän puoleiselta sivulta, vasemmanpuoleisesta ovesta ovisummerilla)
  Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla 801. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos haluat jättäytyä pois ryhmästä.
  Maksut: Lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän kauden aikana.

  Liikuntapalvelujen, Jyväskylän Kansalaisopiston ja ikääntyneiden palvelujen hyvinvointikeskusten liikuntaryhmät

  Jos tarvitset vielä ohjausta liikunnan soveltamisessa, mutta selviydyt harjoittelusta kuntoutuksen ryhmiä suuremmissa (10+ henkilöä) ryhmissä, kannattaa hakeutua Liikuntapalvelujen ohjattuihin liikuntaryhmiin. Myös Liikuntapalveluilla on kevennettyjä ryhmiä ja kaupungin soveltava liikunta (esim. kehitysvammat, viittomankieliset ryhmät) on keskitetty Liikuntapalveluille.

  Jos taas selviydyt harjoittelusta itsenäisesti, mutta haluat silti liikkua ryhmässä ja ohjatusti, kannattaa hakeutua Kansalaisopiston liikuntaryhmiin

  Myös ikääntyneiden palvelujen hyvinvointikeskukset järjestävät liikuntaryhmiä. Ryhmien tarjonta vaihtelee, tarjontaa kannattaa katsella lähimmän hyvinvointikeskuksen sivuilta.

  Kaupungin järjestämät liikuntaryhmät kootaan myös Liikkumaan-liitteeseen, joka jaetaan koteihin Jyväskylän kaupungin tiedotuslehden välissä elokuussa. 

  Liikuntaneuvonta

  Jos tarvitset apua liikkumisen aloittamiseksi tai sinulle sopivan liikunnallisen lajin, palvelun tai ryhmän valintaan, kannattaa olla yhteydessä maksuttomaan liikuntaneuvontaan.

  Ryhmäasiakkaitamme tukevat palvelut

  Fysioterapian etävastaanotot ja puhelinkonsultaatio

  Olethan jo huomannut fysioterapian toistaiseksi maksuttomat etävastaanotto- ja puhelinkonsultaatiomahdollisuudet?

  Liikuntapalvelujen liikunta- ja vuorotarjonta

  Olethan huomannut, että Jyväskylän kaupunki on alkanut palauttamaan liikunnallista toimintaa asteittain, ja tarjolla on myös Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen tarjontaa. Jyväskylän kaupungin seniorikortilla pääsee harjoittelemaan itsenäisesti määrätyillä toimipisteillä.

  Kotiharjoitusohjeita ryhmätoiminnan lisänä

  Kunnosta kannattaa pitää huolta myös kotiharjoittelun keinoin. Ulkoilun lisäksi voi suosia erilaisia kotiharjoitteluohjelmia. Kokoamme tälle sivulle kuntoutuksen asiakkaille sopivia harjoitusohjelmia teemoittain ja vaikeusasteittain. Ota aina käsituki seisten tehtävissä harjoitteissa, jos koet tasapainosi epävarmaksi!

  Harjoitusohjeita senioreille ja pitkäaikaissairaille

  Harjoitusohjeita erilaisiin kiputiloihin

  Äitiysfysioterapeutin harjoitteet

  Keskivartalon harjoitteet synnytyksen jälkeen (video)

  Taukojumpat työn tauottamiseksi ja ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuville