Kuntoutuksen ryhmätoiminta

Lukukausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2.9.-13.12.2019
Kevätkausi 7.1.-15.5.2020
Ryhmiä ei järjestetä syyslomaviikolla (viikko 42), talvilomaviikolla (viikko 9) tai juhlapyhinä.
Puistokoulun, Monitoimitalon, jäähallin, Aalto Alvarin ja Kansalaisopiston tiloissa sekä Studio Laiven tiloissa järjestetyt ryhmät jäävät kesätauolle 30.4.2020.
Terveysasemilla ryhmät jatkavat 15.5.2020 saakka.

Muita Jyten kuntoutuksen ryhmiä

Puheterapian ryhmät

Toimintaterapian ryhmät

Oletko suunnitellut säännöllisen liikuntaharrastuksen aloittamista? Kaipaatko kipujen tai muun syyn vuoksi yksilöllistä ohjausta turvalliseen liikkumiseen?

Tarjoamme useita erityistarpeisiin kohdennettuja liikuntaryhmiä. Järjestämme fysioterapeuttien ohjaamia fysioterapiaryhmiä, sekä liikunnanohjaajien ohjaamia kuntouttavan liikunnan ryhmiä. Osa lääkinnällisestä kuntoutuksesta järjestetään vertaisryhmässä. Ryhmät kokoontuvat terveysasemilla, terveyskeskussairaalassa, kouluilla, ikääntyneiden päiväkeskuksissa tai muissa kaupungin liikuntatiloissa. 

Ryhmälukukauden syyskausi järjestetään 2.9.-13.12.2019 ja kevätkausi jatkuu joulutauon jälkeen 7.1.-15.5.2020. Ryhmiä ei järjestetä syyslomaviikolla (viikko 42), talvilomaviikolla (viikko 9) tai juhlapyhinä. Kauden juhlapyhiä ovat itsenäisyyspäivä 6.12., loppiainen 6.1., pääsiäinen 10.4. ja 13.4. sekä vappu 1.5. Puistokoulun, Monitoimitalon, jäähallin, Aalto Alvarin ja Kansalaisopiston tiloissa sekä Studio Laiven tiloissa järjestetyt ryhmät jäävät kesätauolle 30.4.2020. Terveysasemilla ryhmät jatkavat 15.5.2020 saakka.

Kuntoutuksen ryhmätarjonta kaudella 2019-2020

Fysioterapiaryhmät

 • Kuntosaliryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut
 • Seniorikuntosaliryhmät
 • Neurologisten kuntosaliryhmät
 • Kipuallasryhmä
 • Selkäryhmät
 • Sydänasiakkaan starttikurssi
 • Lasten motoriikkaryhmät

Kuntouttavan liikunnan ryhmät

 • Pitkäaikaissairaiden ja neurologisten asiakkaiden ryhmät
 • Sydänryhmät
 • Vesivoimistelu
 • Voima- ja tasapainoryhmät
 • Osteoporooriryhmä
 • Reumaryhmät
 • Äitiysliikuntaryhmät

Fysioterapiaryhmät on suunnattu henkilöille, joilla toimintakyky on alentunut tai joiden äkillisiin oireisiin ja vaivoihin tarvitaan yksilöllistä ohjausta ennen omatoimisen harjoittelun aloittamista. Ryhmiä ohjaavat fysioterapeutit. Ryhmiin ohjaudutaan Jyten fysioterapeutin arvioinnin perusteella. Kysy lisää ryhmätoiminnasta omalta fysioterapeutiltasi tai varaa aika Jyten fysioterapian toimintakykykartoitukseen: Aikuisten ja kouluikäisten fysioterapian yhteystiedot.

Kuntouttavan liikunnan ryhmät on suunnattu henkilöille, joiden toimintakyky on pysyvästi tai väliaikaisesti alentunut. Ryhmiin osallistuvat tarvitsevat ohjausta liikkumiseen, mutta eivät toimintakykynsä puolesta pysty osallistumaan esimerkiksi Jyväskylän kaupungin Liikuntapalvelujen tarjoamiin kevennettyihin ryhmiin. Kuntouttavan liikunnan ryhmissä asiakas ei tarvitse enää fysioterapeutin ohjausta liikkuakseen turvallisesti. Kuntouttavan liikunnan ryhmiä ohjaavat liikunnanohjaajat. Kuntouttavan liikunnan ryhmiin ohjaudutaan ryhmästä riippuen joko itsenäisesti, fysioterapeutin vastaanoton kautta, liikuntasuunnittelijan kautta tai oman reumahoitajan kautta. Tarkista tarkemmat tiedot ryhmäkohtaisesti alta tuntikuvausten yhteydestä. Ryhmiin voi ilmoittautua läpi kauden.

Kuntoutuksen ryhmätoiminta on pääasiassa maksullista, 1.1.2018 alkaen 33,90€/lukukausi. Poikkeuksina  AaltoAlvarin ryhmissä asiakas maksaa AaltoAlvarin hinnaston mukaisen sisäänpääsymaksun. Odottavien äitien liikuntaryhmät ovat 1.1.2018 alkaen 20€/lukukausi ja odottavien äitien liikuntaneuvonta on maksutonta. 1.1.2019 alkaen selkäryhmä 20€ / 3-6 käyntiä tarpeen mukaan. Kipuallasryhmä 20€ / 7 peräkkäistä käyntiä. Sydänasiakkaan starttiryhmä on 20 € / 5 peräkkäistä käyntiä. Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä. Päiväkeskus- ja palvelupäiväasiakkaiden ryhmät sisältyvät ko. palvelujen toimintamaksuihin, joten heiltä maksua ei peritä.

Lisätietoja kuntoutuksen liikuntaryhmistä: liikuntasuunnittelija p. 014 266 2006.

Fysioterapiaryhmät

Kuntosaliryhmät

Palokan kuntosaliryhmä

Palokan kuntosaliryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on hankalia kipuja tai joiden toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kotona selviytyminen vaikeutunut ja näiden vuoksi yleisillä kuntosaleilla harjoittelu ei ole turvallista. Kuntosaliharjoittelijaksi pääsee Jyten fysioterapeutin arvion kautta. Käynnillä fysioterapeutti arvioi asiakkaan toimintakyvyn sekä tarvittaessa konsultoidaan lääkäriä. Kuntosaliharjoittelu sisältää alkulämmittelyn, lihaskuntoharjoittelua vapaiden painojen avulla sekä laitteilla, tasapainoharjoittelua ja lihasvenyttelyä. Harjoittelun tuloksellisuutta seurataan toimintakykymittauksilla.

Yksi henkilö voi osallistua ryhmään 10 peräkkäisen viikon ajan. Ohjattujen ryhmäkäyntien jälkeen harjoittelua on mahdollista jatkaa itseharjoittelijana, mikäli ryhmän ohjaajat ja asiakas kokevat tämän turvallisena. Jatkossa harjoittelupaikkana voi toimia myös esimerkiksi kuntouttavan liikunnan ryhmät, Jyväskylän kaupungin Liikuntapalvelut tai yksityinen sektori.

Aika: Torstaisin klo 14.15-15.15. Kesto 60min.
Paikka: Palokan terveysasema, Ritopohjantie 25.
Ilmoittautuminen: Ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksessa, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Uuraisten kuntosaliryhmä

Ryhmä on suunnattu henkilöille, joiden toimintakyky on alentunut jonkin pitkäaikaissairauden vuoksi. Yhteisen alkulämmittelyn jälkeen ryhmässä harjoitetaan kokonaisvaltaisesti lihasvoimaa kiertoharjoitteluna kuntosalilaitteilla. Ohjaajat muokkaavat harjoittelua jokaiselle sopivaksi sekä takaavat harjoittelun nousujohteisuuden. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Jyten fysioterapian ja Uuraisten vanhuspalvelun sekä vapaa-aikatoimen kanssa.

Aika: torstaisin klo 11-12. Kesto 60min.
Paikka: Uuraisten koulukeskuksen kuntosali, Kuukantie 18
Ilmoittautuminen: Ryhmään hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksen kautta, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Väinönkadun seniorikuntosaliryhmät

Seniorikuntosaliryhmä on tarkoitettu yli 65-vuotiaille jyväskyläläisille, joiden toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kotona selviytyminen vaikeutunut ja näiden vuoksi yleisillä kuntosaleilla harjoittelu ei ole turvallista. Kuntosaliharjoittelijaksi pääsee fysioterapeutin vastaanoton kautta. Käynnillä fysioterapeutti arvioi asiakkaan toimintakyvyn ja sopivuuden ryhmäläiseksi sekä tarvittaessa konsultoidaan lääkäriä. Seniorikuntosaliharjoittelu sisältää alkulämmittelyn, lihaskuntoharjoittelua laitteilla, tasapainoharjoittelua ja lihasvenyttelyä. Harjoittelun tuloksellisuutta seurataan toimintakykymittauksilla.

Ohjaaja arvioi käyntimäärän tarpeen. Ohjattujen ryhmäkäyntien jälkeen harjoittelua on mahdollista jatkaa itseharjoittelijana, mikäli ryhmän ohjaajat ja asiakas kokevat tämän turvallisena. Jatkossa harjoittelupaikkana voi toimia myös esimerkiksi kuntouttavan liikunnan ryhmät, Jyväskylän kaupungin Liikuntapalvelut, Kansalaisopiston ryhmät tai yksityinen sektori.

Aika: Useita ryhmiä viikossa eri kellonaikoina.
Paikka: Väinänkadun palvelukeskuksen kuntosali, Väinönkatu 44
Ilmoittautuminen: Ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksessa, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Väinönkadun neurologinen kuntosaliryhmä

Neurologinen kuntosaliryhmä on tarkoitettu asiakkaille, joiden toimintakyky on merkittävästi alentunut jonkin neurologisen sairauden vuoksi. Harjoittelijaksi ryhmään pääsee lääkärin suosituksesta ja tämän jälkeen fysioterapeutin arviointikäynnin kautta. Ennen ryhmäkuntoutusta kuntosaliharjoitteluun tutustutaan fysioterapeutin yksilöohjauksessa, jolloin laaditaan yksilöllinen harjoitteluohjelma. Yksilöllinen harjoitteluohjelma sisältää alkulämmittelyn, toiminnallisia harjoitteita, lihaskunto- ja tasapainoharjoitteita sekä lihasvenytyksiä. Harjoittelun tuloksellisuutta seurataan toimintakykymittauksilla vuosittain.

Aika: Useita ryhmiä viikossa eri kellonaikoina.
Paikka: Väinänkadun palvelukeskuksen kuntosali, Väinönkatu 44
Ilmoittautuminen: Ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksessa, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Kipuallas

Kipuallasryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on pitkittynyttä kipua. Ryhmässä pyritään helpottamaan kiputiloja veden alla rauhallisen liikkeen avulla sekä harjoitellaan rentoutumista. Tavoitteena on myös saada tuntumaa siitä, voitko tehdä vedessä jotain sellaista, mikä ei kuivalla maalla onnistu. Harjoitteet suunnitellaan yksilöllisesti kiputiloja kuunnellen. Ryhmää ohjaa fysioterapeutti. Allastiloihin pääsee hissillä, samoin peseytymistiloihin ja altaalle. Tarvittaessa altaaseen voi avustaa siirtolaitteella. 

Aika: Torstaisin klo 15.15-16.00.
Paikka: Väinönkadun palvelutalon allasosasto, Väinönkatu 44.
Maksut: 1.1.2019 alkaen 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.
Ilmoittautuminen: Ryhmään hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksen kautta, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan tai juttele oman Jyten fysioterapeuttisi kanssa ryhmään osallistumisesta. Ryhmään mahtuu 7 henkilöä. Ryhmämaksu sisältää 7 ryhmäkäyntiä seistemän peräkkäisen viikon aikana.

Selkäryhmä

Selkäryhmä on tarkoitettu asiakkaille, joilla on pitkittynyttä selkäkipua. Harjoittelijaksi ryhmään ohjaudutaan Keskussairaalan fysiatrian poliklinikalta tai Jyten fysioterapeutin vastaanoton kautta. Ryhmässä käydään 3-6 kertaa fysioterapeutin arvion mukaan. Harjoittelu toteutetaan kuntosalilaitteilla ja tavoitteena on oppia turvallinen ja tehokas harjoittelutapa selän kuntouttamiseksi. Ohjauskertojen jälkeen asiakas jatkaa omatoimisesti esimerkiksi itseharjoittelijana, kuntouttavan liikunnan ryhmissä, Jyväskylän kaupungin Liikuntapalveluissa tai yksityisellä sektorilla.

Aika: Ajankohta vaihtelee.
Paikka: Väinänkadun palvelukeskuksen kuntosali, Väinönkatu 44
Ilmoittautuminen: Ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksessa, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2019 alkaen 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Sydänasiakkaan starttikurssi

Sydänasiakkaan starttikurssit ovat suunnattu henkilöille, jotka ovat sydäntapahtuman akuuttivaiheessa tai ovat sairastaneet sydänsairautta jo jonkin aikaa, ja suunnittelevat liikunnan aloittamista. Starttikurssi sisältää 5 tunnin mittaista turvallista liikunnallista tuokiota peräkkäisinä viikkoina, joissa tutustutaan erilaisiin liikuntamuotoihin turvallisesti liikunnanohjaajan opastuksella. Molemmissa starttikursseissa on samansisältöinen ohjelma, jonka aikana kokeillaan sykeharjoittelua, lihaskuntoharjoittelua kuntosalilla ja oman kehon painolla, allasvoimistelua sekä kehonhuoltoharjoitteita.

Aika: Keskiviikkoisin klo 13.30-14.45. Ryhmät aloittavat 11.9. ja 30.10.2019. Yhden kerran kesto 75 min.

Paikka: Väinönkadun palvelutalo, Väinönkatu 44.
Ilmoittautuminen: Jyten sydänkuntoutuksesta vastaavan fysioterapeutin kautta p. 014 266 8751. Yhteen ryhmään mahtuu 7 osallistujaa.
Maksut: Lukukausimaksu 20 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen.

Katso myös Jyten ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemä video Sydänasiakkaan starttikurssista, ja ilmoittaudu mukaan seuraavalle kurssille!

Lasten Motoriikkaryhmä

Lasten motoriikkaryhmät on suunnattu 4-6-vuotiaille lapsille, joilla on haasteita motorisessa kehityksessä. Ryhmissä harjoitellaan monipuolisesti karkeamotoriikan eri taitoja, mm. tasapainoa, hyppyjä, kiipeilemistä, kuperkeikkoja ja pallon käsittelyä. Ohjaajina toimivat liikunnanohjaajat ja lasten fysioterapeutit.

Aika: Ajankohta vaihtelee.
Paikka: Palokan terveysasema ja Asemakadun toimipiste
Ilmoittautuminen: Ryhmiin ohjaudutaan Jyten fysioterapeutin arvioinnin perusteella. Lasten fysioterapian vastaanotolle ohjaudutaan pääasiassa lähetteellä neuvolan, psykologin, puhe- ja toimintaterapeutin tai keskussairaalan ohjaamana. Voit varata lapselle ohjauskäynnin myös itse.
Maksut: Lasten ryhmät ovat maksuttomia.

Kuntouttavan liikunnan ryhmät

Pitkäaikaissairaiden ryhmät

Kuntosaliryhmä neurologisille asiakkaille ja pitkäaikaissairaille

Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla on taustalla jokin neurologinen sairaus, aivotapahtuma tai muu pitkäaikaissairaus. Ryhmässä harjoitetaan lihasvoimaa ja tasapainoa kuntosaliharjoitteluna sekä toiminnallisena harjoitteluna. Laiteharjoittelun lisäksi teemme yhteisiä ja yksilöllisiä tasapaino-, voima- ja liikkuvuusharjoitteita, joiden tavoitteena on tasapainon varmentuminen sekä kehon puolierojen lievittyminen. Torstain ryhmään voi osallistua ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuvat henkilöt, jotka pääsevät siirtymään lattiatasoon. Perjantain ryhmään voi osallistua myös liikkumisen apuvälineen kanssa itsenäisesti liikkuvat. Jatkuvaa tukea esimerkiksi laitteelta toiselle siirtymisessä kaipaavat asiakkaat tarvitsevat mukaansa oman henkilökohtaisen avustajan. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle sopivaksi sekä takaa harjoittelun olevan nousujohteista.

Aika: Torstaisin klo 10.00-11.30 ja perjantaisin klo 10.15-11.30. Kesto 75/90 min.
Paikka: Aalto Alvarin seniorikuntosali, Pitkäkatu 2.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Ryhmään voit myös tehdä ilmoittautumisen ennakkoon osoitteessa https://kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/ kurssinumeroilla 903 (torstai) ja 904 (perjantai).
Maksut: Aalto Alvarin kuntosalikäyntimaksu jokaiselta käyntikerralta erikseen. Ei kausimaksua.

Kuntoliikuntaa neurologisille ja pitkäaikaissairaille asiakkaille

Ryhmät on suunnattu erityisesti neurologista sairautta sairastaville henkilöille sekä pitkäaikaissairaille, joiden toimintakyky on alentunut sairauden vuoksi. Monitoimitalon ryhmä on suunnattu henkilöille, jotka liikkuvat pääasiassa ilman liikkumisen apuvälineitä ja pääsevät siirtymään lattiatasoon. Palokan ja Kyllön ryhmät ovat suunnattu henkilöille, jotka liikkuvat itsenäisesti jonkin apuvälineen turvin. Ryhmissä harjoitetaan lihasvoimaa ja tasapainoa sekä oman kehon painolla että Palokan ja Kyllön terveysasemien ryhmissä myös kuntasaliharjoitteluna. Laiteharjoittelun lisäksi ryhmässä tehdään yhteisiä ja yksilöllisiä tasapaino-, voima- ja liikkuvuusharjoitteita, joiden tavoitteena on lihasvoiman lisääminen, tasapainon varmentuminen ja kehon puolierojen lievittyminen. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi ja varmistaa harjoittelun nousujohteisuuden.

Aika ja paikka: Monitoimitalon palloilusali tiistaisin klo 9.45-10.45, Kyllön terveysasema tiistaisin klo 13.15–14.30 ja Palokan terveysasema perjantaisin klo 13–14. Yhden kerran kesto ryhmästä riippuen 60 tai 75 min.
Ilmoittautuminen: Monitoimitalon ryhmään ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Monitoimitalon ryhmään voit myös tehdä ilmoittautumisen ennakkoon osoitteessa https://kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/ kurssinumeroilla 900. Kyllön ja Palokan ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksen kautta, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Sydän- ja verenpainetautia sairastavien kuntoliikunta- ja rentousryhmä

Ryhmät on suunnattu sydän- ja verenpainetautia sairastaville, joilla sydäntapahtumasta on jo kulunut vähintään joitakin kuukausia. Ryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa niin oman kehon painolla kuin välineitäkin hyödyntäen. Sydäntä vahvistetaan turvallisesti, mutta riittävästi kuormittaen, jolloin sydän myös vahvistuu. Harjoitusmuotoina ovat esimerkiksi kierto- ja lihasvoimaharjoittelu. Lisäksi harjoitellaan erilaisia kehonhuollollisia rentoutumisharjoitteita.

Aika ja paikka: Puistokoululla Puistokatu 7-9 maanantaisin klo 18–19 ja Jäähallin tanssisalissa Rautpohjankatu 10 keskiviikkoisin klo 11.30–12.30. Yhden kerran kesto 60 min.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua. Voit myös tehdä ilmoittautumisen ryhmään osoitteessa https://kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/ kurssinumeroilla 901 (maanantai) tai 902 (keskiviikko).
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän. Sydänyhdistyksen jäsenille hinta on 30 €.

Katso lisätietoa sydänasiakkaan liikuntamahdollisuuksista Keski-Suomessa sydänpolun kautta!

Seniorit ja henkilöt, joilla toimintakyky alentunut

Vesivoimistelu

Allasryhmät on tarkoitettu henkilöille, jotka pärjäävät uima-altaassa itsenäisesti, mutta toimintakyky on alentunut ja siksi osallistuminen esimerkiksi Aalto Alvarin avoimiin liikuntaryhmiin ei onnistu. Vesivoimisteluryhmissä nostetaan sykettä sekä kasvatetaan lihasvoimaa turvallisesti veden nostetta hyväksi käyttäen. Vedessä myös moni nivelrikosta kärsivä tai muun maalla liikkumisen kivuliaaksi kokeva pystyy harjoittamaan kuntoaan ja esimerkiksi hidastamaan nivelrikon etenemistä. Liikunnanohjaajamme muokkaa liikkeitä jokaiselle sopiviksi, jokaisen erityispiirteet huomioiden.

Aika: Useita ryhmiä eri aikoihin viikossa. Yhden kerran kesto 45 min.
Paikka: Väinönkadun palvelukeskus, Väinönkatu 44.
Ilmoittautuminen: Ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksessa, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Voima- ja tasapainoryhmä 

Ryhmä on suunnattu erityisesti ikääntyneille, joiden toimintakyky on alentunut esimerkiksi sairauden tai iän tuomien muutoksien vuoksi. Ryhmä soveltuu henkilöille, jotka pystyvät liikkumaan itsenäisesti tai apuvälineen turvin kevyesti turvattuna. Ryhmässä harjoitetaan lihasvoimaa ja tasapainoa sekä oman kehon painolla että kuntasaliharjoitteluna. Laiteharjoittelun lisäksi ryhmässä tehdään yhteisiä ja yksilöllisiä tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteita, joiden tavoitteena on lihasvoiman lisääminen, tasapainon varmentuminen ja kehon puolierojen lievittyminen. Ohjaaja muokkaa harjoittelua jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi ja takaa harjoittelun nousujohteisuuden.

Aika ja paikka: Kyllön terveysasema tiistaisin klo 12.00–13.15 ja Palokan terveysasema perjantaisin klo 12–13, 13-14 ja 14-15. Yhden kerran kesto ryhmästä riippuen 60 tai 75 min.
Ilmoittautuminen: Ryhmiin hakeudutaan Jyten fysioterapeuttien toimintakykykartoituksessa, jossa selvitetään asiakkaan yksilöllinen toimintakyky ja erityispiirteet liikunnan harrastamisessa. Varaa aika fysioterapiaan oman terveysasemasi alueen mukaan.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin liittyvät ryhmät

Osteoporoosiryhmä

Liikuntaryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Ryhmään voivat osallistua kaikenkuntoiset itsenäisesti liikkuvat liikunnan harrastajat, sillä ryhmässä tehdään harjoituksia, joita on mahdollista muokata jokaisen kuntotasoon sopivaksi. Ryhmässä on lisäksi huomioitu osteoporoosin erityispiirteet, jolloin liikuntaa on mahdollista harrastaa turvallisesti luun terveyttä samalla edistäen.

Aika: Maanantaisin klo 16–17. Kesto 60 min.
Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittautuminen paikanpäällä ohjaajalle ennen ryhmäkerran alkua tai ennakkoon osoitteessa https://kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/  kurssinumerolla 790.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Reumapotilaiden allasvoimistelu

Allasryhmät on tarkoitettu reumaa sairastaville henkilöille, joiden toimintakyky on alentunut ja siksi osallistuminen esimerkiksi Aalto Alvarin avoimiin liikuntaryhmiin ei onnistu. Vesivoimisteluryhmissä harjoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihasvoimaa turvallisesti veden nostetta hyväksi käyttäen. Vedessä myös moni maalla kivuliaaksi liikkumisen kokeva pystyy harjoittamaan kuntoaan ja lievittämään reuman aiheuttamia kipuoireita. Liikunnanohjaajamme muokkaavat liikkeet jokaiselle sopiviksi, osallistujien erityispiirteet huomioiden.

Aika: keskiviikkoisin klo 16.15–17.00 ja klo 17.15–18.00. Kesto 45 min.
Paikka: Väinönkadun palvelukeskus, Väinönkatu 44.
Ilmoittautuminen: oman reumahoitajan kautta.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän.

Äitiysryhmät

Odottavien äitien maksuton liikuntaneuvonta

Ryhmässä saa ohjausta raskausajan liikuntaan ja odottavan äidin hyvinvointiin. Erityisesti ohjausta annetaan selän terveyteen, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen, kanto- ja imetysasentoihin, turvallisen liikunnan sykerajojen ja kuormittavuuden arviointiin sekä synnytyksestä palautumiseen. 

Aika: klo 17-18.30 keskiviikkoisin 11.9., 23.10. ja 4.12.2019, 15.1., 11.3. ja 29.4.2020. Kaikki tapaamiset ovat saman sisältöisiä. Kesto noin 90 min.
Paikka: Väinönkadun palvelukeskus, Väinönkatu 44.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ilmoittaudu ohjaajalle ryhmän alussa paikanpäällä.
Maksut: Osallistuminen on maksutonta

Äitiysjooga

Ryhmät ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Maanantain ryhmä Studio Laiven tiloissa on suunnattu raskaana oleville. Perjantain ryhmään voivat osallistua sekä raskaana olevat, että jo synnyttäneet äidit. Perjantain ryhmään voit saapua myös vauvan kanssa, jolloin ohjaaja antaa harjoitteita äiti-vauva-joogaan.

Ryhmässä harjoitetaan liikkuvuutta, voimaa, hengitystä, keskittymistä ja rentoutumista jooga-asennoissa. Jooga-ohjaaja on perehtynyt raskausajan harjoitteluun ja harjoitteet on suunniteltu kehon muutokset raskausaikana huomioiden. Ohjaaja antaa yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen. Harjoitteluun sisältyy oleellisesti myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä.

Aika ja paikka: 9.9. alkaen maanantaisin klo 15.00-16.00 Studio Laivella, Kympinkatu 7 / Kankaankatu 12 ja 6.9. alkaen perjantaisin klo 10.30-12.00 Kansalaisopiston liikuntasalissa, Vapaudenkatu 39-41.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautuminen osoitteessa https://kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/. Studio Laivella järjestettäville tunneille tulee ilmoittautua lisäksi erikseen osoitteessa https://varaaheti.fi/studiolaive. Studio Laiven järjestelmässä tunnit näkyvät tulevan 4 viikon ajalta, ja neljännen viikon ajanvaraus avautuu aina maanantaisin klo 6.00. Huomioithan, että kaupungin järjestelmään mahtuu enemmän ilmoittautumisia kuin Studio Laiven tunneille. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos jättäydyt pois ryhmästä.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on yhdessä ryhmässä 3 tai enemmän kauden aikana.

Äitiysryhmä: kuntoliikunta- ja rentoutusryhmä

Ryhmässä harjoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Harjoitteet on suunniteltu raskausajan muutokset kehossa huomioiden. Liikunnanohjaajat ohjaavat osallistujia myös yksilöllisesti, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista. Harjoittelemme myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä.

Aika: 2.9. alkaen maanantaisin klo 19–20. Kesto 60 min.
Paikka: Puistokoulu, Puistokatu 7-9.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautuminen 31.12.2018 klo 8 alkaen osoitteessa https://kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/ kurssinumerolla 393. Varasijalta ryhmään päässeille tulee ilmoitus ryhmäpaikan saamisesta. Muistathan ilmoittaa, jos haluat jättäytyä pois ryhmästä.
Maksut: Lukukausimaksu 1.1.2018 alkaen 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän kauden aikana.

Itseharjoittelu kuntoutuksen toimipisteillä

Kuntoutuksen toimipisteiden kuntosaleille voi hakeutua itseharjoittelijaksi. Itseharjoittelijaksi pääsee Jyten fysioterapeutin toimintakykyarvion kautta, jos itsenäinen harjoittelu kuntosalilla on turvallista ja harjoittelu ei syystä tai toisesta onnistu yleisillä kuntosaleilla. Itseharjoittelijana voit harjoitella merkityillä itseharjoitteluvuoroilla, vuorot vaihtelevat toimipisteen mukaan. Harjoittelun tuloksellisuutta seurataan harjoituspäiväkirjan ja vuosittaisten toimintakykymittausten avulla. Harjoittelumaksu on 33,90€ kaudesta (syys- ja kevätkausi laskutetaan erikseen), jos harjoituskertoja on kertynyt 3 kertaa tai useammin.

Liikuntapalvelujen ja kansalaisopiston ryhmät

Kaupungin järjestämät liikuntaryhmät kootaan Liikutaan-liitteeseen, joka jaetaan koteihin Jyväskylän kaupungin tiedotuslehden välissä elokuussa. Tiedot kaupungin järjestämistä ryhmistä on koottu erityisliikunnan sivuille. Linkki hakukoneeseen.

Kansalaisopisto järjestää monipuolista ryhmäliikuntaa. Linkki kansalaisopiston liikuntatarjontaan.

Lukukausi ja poikkeusajat

Syyskausi 2.9.-13.12.2019
Kevätkausi 7.1.-15.5.2020
Ryhmiä ei järjestetä syyslomaviikolla (viikko 42), talvilomaviikolla (viikko 9) tai juhlapyhinä.
Puistokoulun, Monitoimitalon, jäähallin, Aalto Alvarin ja Kansalaisopiston tiloissa sekä Studio Laiven tiloissa järjestetyt ryhmät jäävät kesätauolle 30.4.2020.
Terveysasemilla ryhmät jatkavat 15.5.2020 saakka.

Muita Jyten kuntoutuksen ryhmiä

Puheterapian ryhmät

Toimintaterapian ryhmät