Terveydenhoitajapalvelut

Kevään 2021 toiminta

Opiskeluterveydenhuolto palvelee kevään aikana lähes normaalisti. Korona-epidemian vuoksi ajanvarauksettomat vastaanotot on kuitenkin edelleen PERUTTU. Käynneille tullaan siis vain ajanvarauksella. Voit varata aikaa tai soittaa ohjeita oman opiskelualasi terveydenhoitajalta. Kiireisissä asioissa saat apua päivystyspuhelimestamme numerosta 014 2662260 maanantaista torstaihin klo 8-16 ja perjantaisin klo 8-13. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella. Vastaanotolle saa tulla vain ilman flunssan oireita.

Jos epäilet itselläsi koronainfektiota, soita suoraan Jyväskylän kaupungin neuvontaan, puhelinnumero on 014 266 0133. Puheluihin vastataan maanantaista perjantaihin klo 8-16 ja viikonloppuisin 9-15. Lisätietoja voit lukea Jyväskylän kaupungin sivuilta. Voit myös tehdä omaolo-oirearvion. Vastaustesi perusteella saat ohjeet jatkoon.
Voimia opintoihin ja pysykää terveinä ☼

(7.1.2021)

Päivystyspuhelin

Opiskeluterveydenhuollon päivystyspuhelimeen voit soittaa ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-13, p. 014 266 2260. Numero on tarkoitettu vain kiireellisten asioiden hoitoon. Tällaisia ovat esim. ajan peruminen samalta päivältä, äkillinen sairastuminen tai pieni tapaturma kesken päivän. Kiireettömissä asioissa soita oman opiskelualan terveydenhoitajalle puhelinaikana klo 12-13, kts. Ajanvaraus ja yhteystiedot.

Terveydenhoitajapalvelut opiskeluterveydenhuollossa

Terveydenhoitajan antamia palveluja ovat esimerkiksi:

Lisäksi terveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuollon toimintaan ja oppilaitosyhteistyöhön. Terveydenhoitaja on myös mukana kolmen vuoden välein oppilaitoksilla tehtävissä terveydellisten olojen tarkastuksissa. 

Toisella asteella kunkin opiskelualan terveydenhoitaja kutsuu jokaisen opiskelijan terveystarkastukseen opintojen ensimmäisen vuoden aikana. Voit myös itse pyytää aikaa terveystarkastukseen. Gradia ammatillisen koulutuksen ja Gradia lukiokoulutuksen terveydenhoitajille voit laittaa Wilma-viestiä ajanvaraukseen liittyen, jos sinulla on tiedossa terveydenhoitajan nimi. Varsinaisia terveyteen liittyviä asioita ei voi kuitenkaan Wilmassa hoitaa puutteellisen tietosuojan vuoksi.

Opiskeluterveydenhuollossa toimii kaksi seksuaalineuvojan pätevyyden saanutta terveydenhoitajaa. Heidän vastaanotolleen pääset oman opiskelualueesi terveydenhoitajan kautta. 

Opiskeluterveydenhuollossa on myös yksi lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyden saanut terveydenhoitaja (LMEP). Hän voi kirjoittaa vastaanotolla tiettyjä reseptilääkkeitä esim. virtsatieinfektion, silmätulehduksen tai nielutulehduksen hoitoon, jolloin pääset aloittamaan hoidon ilman viivytyksiä. Hän on myös saanut koulutuksen asiakkaan perusteellisempaan fyysiseen tutkimiseen esim. pitkittyneen sairastamisen yhteydessä. Muut terveydenhoitajat ohjaavat tarvittaessa hänen vastaanotolleen. LMEP-hoitaja voi myös aloittaa hormonaalisen ehkäisyn ja uusia jo käytössä olevan reseptin käynnin yhteydessä.

Yleistä opiskeluterveydenhuollosta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on koonnut sivuilleen kattavan tietopaketin opiskeluterveydenhuollon yleisistä toimintaperiaatteista, ja sen toimintaa säätelevistä laista ja asetuksista.