Raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys

Seksuaalisuus on tärkeä osa jokaisen hyvinvointia. Jotta voit nauttia siitä ilman huolta sukupuolitaudeista tai ei-toivotusta raskaudesta, sinun tulee huolehtia ja kantaa vastuuta omasta seksuaaliterveydestäsi. Voit keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, kuten raskauden ehkäisystä, sukupuolitaudeista, seksuaalisesta suuntautumisesta, jälkiehkäisystä ja raskauden keskeytyksestä. Lähetteen sukupuolitautitesteihin saat omalta terveydenhoitajaltasi. Muista myös huolehtia itse vastausten kysymisestä terveydenhoitajalta tai tarkista vastaukset Omakanta-palvelusta.

Opiskeluterveydenhuollossa voidaan aloittaa seuraavat ehkäisyvaihtoehdot: ehkäisypilleri, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari ja ehkäisykapseli (Nexplanon). Kierukat laitetaan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Myös ehkäisyn seurantakäynnit hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa. Gynekologisen tutkimuksen tekee lääkäri pääsääntöisesti vuoden sisällä hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta. Tarvittaessa otetaan irtosolunäyte (PAPA). Jatkossa gynekologiset tutkimukset tehdään 3-5 vuoden välein tai tarvittaessa.

Ilmainen ehkäisy alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille

Jyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat raskauden ehkäisyn maksutta. Ehkäisy voi olla ehkäisypilleri, kierukka, kapseli tai kondomi. Menetelmä valitaan käytössä olevasta valikoimasta aina yhdessä nuoren kanssa ja samalla käydään keskustelua seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Myös jälkiehkäisy on maksutonta.
Ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynti varataan terveydenhoitajan vastaanotolle. Tarvittaessa hoitaja ohjaa myös lääkärin juttusille.