Opiskelijoiden terveystarkastukset

Terveystarkastukset

Ensimmäisen lukuvuoden opiskelijoita kutsutaan terveystarkastukseen, mutta terveystarkastukseen voi hakeutua myös oma-aloitteisesti missä vaiheessa opintoja tahansa. Ota tällöin yhteys oppilaitoksesi omaan terveydenhoitajaan.

Terveystarkastuksessa käydään keskustellen läpi fyysistä ja psyykkistä terveydentilaa sekä opiskelijan itse esiin tuomia asioita tai toiveita. Tarpeen mukaan tarkastetaan myös esim. näkö, kuulo, verenpaine ja rokotukset. Käynnillä keskustellaan opiskeluun ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista sekä tulevaan ammattiin liittyvistä terveydellisistä riskeistä. Tarvittaessa terveydenhoitaja ohjaa sinut lääkärin vastaanotolle, erityistyöntekijöille kuten fysioterapeutille tai laboratoriokokeisiin.

”Kutsuntatarkastus” eli ennakkoterveystarkastus kutsuntoja varten

Jos kotikuntasi on Jyväskylä ja olet Suomen kansalainen, ennakkoterveystarkastuksesi kutsuntoja varten tehdään opiskeluterveydenhuollossa. Sisältö on melko pitkälle samanlainen kuin tavallisessa terveystarkastuksessa. Kutsuntaterveystarkastukseen kuuluu kaksi osaa: terveydenhoitajan tarkastus ja lääkärintarkastus.

Kun olet saanut Puolustusvoimien kirjeen kotiisi, lue ohjeet tarkasti ja varaa itse aika tarkastukseen oman opiskelualasi terveydenhoitajalta. Kutsuntaikäisiä ovat kaikki pojat sinä vuonna, kun he täyttävät 18 vuotta. Jos haet naisena vapaaehtoisesti armeijaan, myös sinun kutsuntatarkastuksesi tehdään opiskeluterveydenhuollossa.

Terveystarkastus ulkomailla tapahtuvaa opiskeluvaihtoa tai työharjoittelua varten

Terveystarkastuksen sisältö ulkomailla tapahtuvaa opiskeluvaihtoa tai työharjoittelua varten määräytyy pitkälti vastaanottavan koulun tai yliopiston toiveiden ja määräysten mukaisesti. Ensisijaisesti pyritään täyttämään vastaanottavan koulun toimittamia terveydentilaa koskevia kysymyslomakkeita. Tarvittavat laboratorio- ja röntgentutkimuslähetteet saat oman opiskelualasi terveydenhoitajan kautta. Varaa aika terveystarkastukseen terveydenhoitajaltasi ja ota kaikki tarvittavat asiakirjat mukaan.

Vaihtoon lähdön yhteydessä tarkistetaan aina myös rokotustiedot eli ota tiedot aiemmista rokotuksistasi mukaan käynnille, erityisesti jos olet syntynyt jossain toisessa kaupungissa. Rokotussuunnitelma matkaa varten tehdään jokaiselle yksilöllisesti.