Maksut ja todistukset

Maksut

Alla olevat opiskeluterveydenhuollon maksut koskevat suomalaisia opiskelijoita, opiskelijoita, joilla on kotikunta Suomessa sekä EU- ja ETA-maiden, Sveitsin tai Kanadan Quebecin kansalaisia, joilla on vaadittavat todistukset.

Opiskeluterveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2021 alkaen:

Sairaanhoidollinen käyntimaksu opiskeluterveydenhuollon lääkärillä on 20,60 euroa. 
Maksut peritään 18 vuotta täyttäneiltä enintään 3 kertaa vuodessa. Maksukattoa kerryttävät myös käynnit terveysasemien lääkäreiden vastaanotolla.
Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä lääkärinajasta perittävä maksu on 50,80 euroa 15 vuotta täyttäneiltä. Ajan voi perua vielä samana päivänä soittamalla opiskeluterveydenhuollon päivystyspuhelimeen p. 014 266 2260. Opiskeluterveydenhuollon yhteinen päivystyspuhelin vastaa ma-to klo 8-16 ja pe 8-13. Numero on tarkoitettu vain kiireellisten asioiden hoitoon.

Maksuttomat palvelut

  • terveydenhoitajan palvelut, myös esim. sairauslomatodistukset
  • perhesuunnittelukäynnit sekä terveydenhoitajalla että lääkärillä
  • terveystarkastus- ja kutsuntaterveystarkastuskäynnit lääkärillä
  • psykologikäynnit sekä käynnit depressiohoitajalla ja psykiatrisella sairaanhoitajalla
  • päihdehoitajapalvelut

Todistukset

Sairauslomatodistus

Kun sairastut, voit olla poissa opinnoista opettajan luvalla kolme päivää, ellei toisin ole sovittu. Sairauden pitkittyessä on mahdollista saada terveydenhoitajan kirjoittama sairauslomatodistus, mikäli kyseessä on flunssa/influenssa, mahatauti, ripuli, nielutulehdus, silmätulehdus, märkärupi, virtsatieinfektio, rokkotauti, kuukautiskivut tai migreeni. Työssäoppimis- ja työpaikkaa varten voi todistuksen tarvita jo heti ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien.
Terveydenhoitaja arvioi sairausloman tarpeellisuuden käynnin yhteydessä. Sairauslomatodistusta ei pääsääntöisesti kirjoiteta puhelimessa eikä jälkikäteen.

Sepänkadun toimipisteessä sairauslomatodistuksia kirjoitetaan terveydenhoitajan vastaanotolla arkisin klo 8-10.30. Lukioilla on omat vastaanottoajat. Jos sairastut kesken päivän ja tarvitset todistuksen, soita puhelintunnilla omalle terveydenhoitajallesi tai vaihtoehtoisesti päivystyspuhelimeen kts. Ajanvaraus ja yhteystiedot.

Ajokorttitodistus

Ensimmäistä ajokorttia hakeva voi antaa vakuutuksen ryhmän 1 (AM/120, AM/121, A1, A2, A, T, B, BE) osalta ajoterveysvaatimusten ja vaaditun näöntarkkuuden täyttymisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että et tarvitse erillistä lääkärinlausuntoa ajokyvystä, mikäli sinulla ei ole tai ei ole ollut mitään ajoterveyteen vaikuttavia sairauksia, vammoja tai oireita. Lisätietoja saat Ajokortti-info-sivustolta.
Jos kuitenkin tarvitset lääkärin todistuksen ajokorttia varten, se suositellaan hakemaan ensisijaisesti autokouluilta, hinta on tuolloin edullisempi. Lääkärintarkastuksen voi saada autokoulun kautta, vaikka opettelisitkin ajamaan opetusluvalla.
Ajokorttitodistus voidaan resurssien salliessa kirjoittaa myös opiskeluterveydenhuollossa tai terveysasemalla. Tästä peritään aina erillinen maksu.

Salmonellatodistus eli selvitys terveydentilasta tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi

Jos opiskelualallasi tai työpaikallasi tarvitaan ns. salmonellatodistusta eli selvitystä tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi, ota ensisijaisesti yhteys oman opiskelualasi terveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja arvioi salmonella-näytteen tarpeellisuuden ja kirjoittaa todistuksen.

Rokotuksia koskeva todistus työharjoittelua ja työtä varten

Tartuntatautilaki määrittelee tiettyjen rokotusten voimassaolon sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa opiskeleville ja ks. työtä tekeville. Todistuksen voit saada esim. aamuvastaanotolta tai muiden terveydenhoitajakäyntien yhteydessä sekä erillisinä rokotuspäivinä. Jos olet syntyisin muualta kuin Jyväskylästä, ota vanhat rokotustietosi mukaan käynnille. Lisätietoa tartuntatautilain vaikutuksista rokotuksiin on THL:n sivuilla.

Lääkärintodistukset

Lääkärinlausunnot maksavat 20,50 - 61,00 € todistuksesta riippuen. Lisätietoa saat oman opiskelualasi terveydenhoitajalta.