Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ehkäisyvälineitä. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä
Pääsisältö

Kouluterveydenhuollossa oppilas voi keskustella luottamuksellisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä erilaisista asioista. Kouluterveydenhuollossa oppilas saa yksilöllistä ohjausta muun muassa raskauden ehkäisyyn sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa. Kouluterveydenhuollosta oppilas voidaan ohjata tarvittaessa myös ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan.

Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on tukea ja suojella lasten ja nuorten seksuaalista kehitystä niin, että lapsi ja nuori oppii käsittelemään seksuaalisuuttaan vastuullisella, turvallisella ja tyydyttävällä tavalla. Tavoitteena on, että lapsesta ja nuoresta kehittyy omaa ja toisen seksuaalisuutta ymmärtävä, ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittava ja vastuullisesti käyttäytyvä aikuinen, joka pystyy läheisiin ja lämpimiin ihmissuhteisiin ja kokee seksuaalielämänsä mahdollisimman onnellisena ja täysipainoisena.

Kasvuprosessin aikana lapsi ja nuori tarvitsee tietoa ja ohjausta, jotta hänelle kehittyy ihmiskehoon, intiimeihin suhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä mielikuvia, arvoja, asenteita ja taitoja. Päätökset ja ratkaisut oman kehon hyvinvoinnista ja sen suojaamisesta ovat valintoja, joilla on merkitystä koko lapsen ja nuoren elämän ajan. Jokaisen oma seksuaalisuus on hyvin herkkää ja yksilöllistä eikä sitä aina halua jakaa muiden kanssa. Nuoren on tärkeää hyväksyä ja kunnioittaa itseään ja tarpeen tullen keskustella jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Asiasanat:  
seksuaalisuus
kasvu