Hyppää pääsisältöön
Kuva
Stetoskooppi, lääkelaukku ja purkki. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä
Pääsisältö

Jokaisella koululla on koulukohtaisesti sovittu kouluterveydenhoitajan avoin vastaanotto (hoitotunti). Tällöin oppilaat voivat tulla aikaa varaamatta keskustelemaan oireistaan tai mieltään vaivaavista muista asioista. Tarkemmat vastaanottoajat löytyvät kouluterveydenhoitajien yhteystiedoista.

Tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä on kootusti kaupungin palvelujen korona-infoa. Lisäksi sivuilta löytyy yleiset korona-ohjeet yli kymmenellä kielellä

Sairaanhoito

Sairaanhoidolliset tehtävät kuuluvat pääsääntöisesti terveysasemille. Mikäli äkillisen sairastumisen vuoksi tarvitaan ammattilaisen arviota jatkohoidosta, oppilas ohjataan kouluterveydenhoitajalle.

Ensiapu ja koulutapaturmat

Koulupäivän aikana sattuneissa tapaturmissa otetaan yhteyttä huoltajiin. Terveydenhoitajalla ja opettajalla on oltava huoltajan ajan tasalla olevat työ- ja kotipuhelinnumerot. Koulu vastaa oppilaasta, kunnes huoltajaan on saatu yhteys ja jatkotoimista on sovittu.

Lääkärin tutkimusta vaativa ensiapu annetaan lähimmällä terveysasemalla tai keskussairaalassa. Kuljetuksista huolehtivat ensisijaisesti vanhemmat.
Vapaa-ajan tapaturmat hoidetaan oman alueen terveysasemalla.

Tartuntataudit ja loiset

Tartuntataudit ja loiset ovat osa yhteisöllisyyttä – ne leviävät helposti siellä, missä, kun ihmiset kokoontuvat yhteen kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla. Lapsille tyypillisiä sairauksia ovat helposti tarttuvat flunssa eli nuhakuume, vatsatauti, märkärupi, rokot sekä erilaiset loiset, kuten täit ja kihomadot. Paras keino välttää monet tartunnat on käsienpesu.

Tarkempia tietoja ja hoito-ohjeita allaolevista tartuntataudeista:

Asiasanat:  
ensiapu
sairaanhoito