Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ihminen pesee käsiään

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Jos sinulla on lieviä ylähengitysteiden tulehdusoireita, voit hoitaa oloasi nuhakuumeen eli flunssan itsehoito-ohjeilla (linkki Youtube-videoon Terveyskirjaston sivulta) erityisesti, jos: 

 • sinulla ei ole tietoa tartunnalle altistumisesta
 • olet jo saanut kaksi koronarokotusta
 • olet alle 12-vuotias
 • et ole sote-ammattilainen, joka hoitaa vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvia

Alle 12-vuotiaat: Flunssaoireissa ei voi tulla  varhaiskasvatukseen tai kouluun. Sairaan, oireisen lapsen hoitopaikka on koti. Kun akuutit oireet ovat selkeästi olleet helpottumassa muutaman päivän ajan, varhaiskasvatukseen tai kouluun voi palata myös lievien jälkioireiden kanssa. Täydellistä oireettomuutta ei vaadita.

Jos oireet huolestuttavat

 • tee oirekysely Omaolo-palvelussa (oirekysely suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi). Omaolo-oirearvion kautta voit myös varata sähköisesti ajan näytteenottoon.
 • tai soita terveydenhuollon koronanumeroon 014 266 0133
  • maanantaista perjantaihin kello 8–16
  • viikonloppuisin kello 9–15
  • muina aikoina 116 117. 
 • kuulovammaisten ajanvarauspalvelu ja testituloksen ilmoittaminen toimii tekstiviestillä numerossa 050 303 7722. 

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi puhelimessa, onko näytteenotto tarpeellinen. Puhelimessa saat ohjeet, miten toimit, milloin ja mihin voit tulla näytteenottoon. Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle ilman, että soitat etukäteen.

Ohjeita karanteenin tai erityksen ajalle

Valtakunnallinen puhelinneuvontanumero

 • p. 0295 535 535
 • arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15

Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa.
Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Koronaepidemian alkuaikana, kun rokotussuoja vielä puuttui, ihmisiä ohjattiin hakeutumaan koronatestiin pienistäkin flunssan oireista. Nyt se ei enää ole tarpeen. Sairaan lapsen ja aikuisenkin oikea hoitopaikka on koti. Lue tiedote 24.9.2021.

Koronavirus - oireet ja tartunta

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaan tautiin sopivia oireita ovat mm.

 • kuume
 • yskä
 • kurkkukipu
 • hengenahdistus
 • maku- ja hajuaistin katoaminen
 • pahoinvointi
 • ripuli
 • lihaskipu

Jos sinulla on epäily koronavirustartunnasta, tee oirekyselyn Omaolo-palvelussa tai ota yhteyttä koronaneuvontanumeroon ja voit keskustella hoitajien kanssa näytteenoton tarpeellisuudesta. Koronavirustesti otetaan niiltä henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia lieviänkin oireita. Uusien tartuntaketjujen leviäminen halutaan estää testaamalla myös vähäoireisia potilaita.

Suurin osa taudin saavista sairastaa sen tavallisen flunssan tavoin. Tärkeintä on suojata taudin tarttuminen riskiryhmiin, joilla oireet voivat olla todella vakavia.

Tartunta

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta. Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Koronavirustartunnalta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.  

Taudin leviämistä tulee estää ja hidastaa pitämällä turvaväli muihin ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.  

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilla

Ohjeita karanteenin tai erityksen ajalle

Jos oireet huolestuttavat ja epäilen tartuntaa

 • tee oirekysely Omaolo-palvelussa (oirekysely suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi). Omaolo-oirearvion kautta voit myös varata sähköisesti ajan näytteenottoon.
 • tai soita terveydenhuollon koronanumeroon 014 266 0133 (Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille)
  • maanantaista perjantaihin kello 8–16
  • viikonloppuisin kello 9–15
  • muina aikoina 116 117. 
 • kuulovammaisten ajanvarauspalvelu ja testituloksen ilmoittaminen toimii tekstiviestillä numerossa 050 303 7722. 

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi puhelimessa, onko näytteenotto tarpeellinen. Puhelimessa saat ohjeet, miten toimit, milloin ja mihin voit tulla näytteenottoon.

On tärkeää, että noudatat ohjeita, ettet altista muita ihmisiä, hoitohenkilökuntaa tai muita potilaita tartunnalle. Kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja käyttäville 12 vuotta täyttäneille henkilöille suositellaan maskin tai visiirin käyttöä.

Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle tai näytteenottoon ilman, että soitat etukäteen.

Kuva

Keneltä otetaan koronavirusnäyte?

Näytteitä otetaan niiltä henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita kuten kuume, hengenahdistus, maku- ja hajuaistin katoaminen, ripuli sekä yskä.

Näytteenottoon pääsee vain puhelimessa tehtävän arvioinnin tai Omaolo-palvelussa tehdyn oirearvion perusteella.

Missä koronavirusnäytteitä otetaan?

Jyväskylän kaupungin koronanäytteenottopiste

Koronanäytteenottopiste sijaitsee Killerin hevosurheilukeskuksen alueella osoitteessa Vesangantie 24.

Näytteenottoa varten tulee varata aika puhelimitse koroneuvontanumerosta p. 014 266 0133 tai täyttämällä oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi

Näytteenottoon tultaessa on käytettävä maskia.

Kuva
Koronanäytteenotto-kyltti, taustalla Killerin päärakennus.

Vältä julkista liikennettä saapuessasi näytteenottoon.

Ajo-ohje henkilöautolla saapuville:

 • Jos tulet kaupungin keskustan suunnasta, aja Vesangantietä pitkin noin 500 metriä ravikatsomorakennusten ohi. Käänny oikealle Raviraitille risteyksestä, jossa on kyltti ”Autokatsomo/ Koronanäytteenotto”.
 • Jos tulet Keuruuntien suunnasta, käänny vasemmalle Raviraitille risteyksestä, jossa on kyltti ”Autokatsomo/ Koronanäytteenotto”. Risteys on ensimmäinen risteys Könkkölän rakennusten jälkeen.
 • Seuraa opastekylttejä, jotka ohjaavat sinut autokatsomoalueen kautta ensimmäisen ravikatsomorakennuksen eteen.
 • Pysäköi autosi ravikatsomorakennuksen edustalle.
 • Tule näytteenottopisteen ulko-ovelle ja odota hoitajaa oven edessä.

Koronanäytteenotto Jyväskylässä

Terveydenhuollon liikkuva yksikkö 

Terveydenhuollon liikkuva yksikkö käy Hankasalmella ja Uuraisilla sekä asumispalveluyksiköissä tarpeen mukaan.

Liikkuvan yksikön varaukset tehdään koronanumeron 014 266 0133 kautta. 

Koronatestin negatiivinen tulos ilmoitetaan tekstiviestillä, positiivinen puhelimitse

Jos olet käynyt koronatestissä, näytteenotossa käynnin ja tuloksen saamisen välissä tulee pysyä kotona ja välttää kontakteja oman kotitalouden ulkopuolisiin ihmisiin.
Lue lisää karanteenisivulta

Jos koronatesti on negatiivinen ja kyseessä on tavallinen flunssa, lepää kotona, älä tartuta muita. Oireita voi lievittää kipu- ja särkylääkkeillä. Muista juoda paljon nestettä, sillä kuumeinen, lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä.

Jos koronatestisi (COVID-19) tulos on positiivinen, jää kotiin odottamaan terveydenhuollon puhelimitse tapahtuvaa yhteydenottoa. Toimi terveydenhuollosta puhelimitse saamiesi ohjeiden mukaan.
Lue lisää karanteeni- ja eristyssivulta

Jos vointisi huononee ja sinulla on vakavia oireita, ota yhteyttä koronanumeroon 014 266 0133, maanantaista perjantaihin kello 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15, muina aikoina numeroon 116 117. Hätätapauksissa soita 112.

Hengitystieinfektioiden itsehoito (Terveyskylä - yliopistosairaanhoitopiirien verkkopalvelu)

Miten suojelen itseäni, läheisiäni ja muita tartunnalta? 

 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kuivaa kädet puhtaaseen paperiin tai pyyhkeeseen. Voit käyttää myös käsidesiä.  
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. 
 • Jos aivastat tai yskit, suojaa kasvosi nenäliinalla ja heitä nenäliina roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski paidan hihaan, älä käsiisi. 
 • Pidä etäisyyttä toisiin ihmisiin yli 2 metriä.
 • Käytä kasvomaskia joukkoliikenteessä, koronatestissä käydessäsi ja tilanteissa, joissa ei ole mahdollista pitää turvavälejä. Kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille asukkailleen.
 • Älä mene työpaikalle tai kouluun sairaana.
 • Älä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille.

Ikääntyneet ihmiset kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, joten heitä ei saa tavata flunssaisena.

Ikääntyneiden asumisyksiköiden asiakkaita halutaan suojella tartunnoilta. Sen vuoksi vierailuja palvelutaloissa on rajoitettu. Tapaamiset ikääntyneiden ja vammaispalveluiden asumispalveluiden asukkaiden kanssa järjestetään ulkotiloissa maskeja käyttäen. Vierailun voi sopia olemalla yhteydessä asumisyksikön henkilökuntaan. 

Riskiryhmään kuuluvat myös ihmiset, joilla on jokin vakava perussairaus. 

THL: Näin käytät kasvomaskia oikein.

Pitääkö kiireetön hammashoitoaika perua?

Peru kiireettömän hammashoidon aikasi, jos sinulla on yhtään flunssaoireita. Aika tulisi perua myös, jos olet ollut lähikontaktissa sellaisen henkilön kanssa, jolla on todettu koronavirusinfektio. 

Jos tarvitset flunssaoireisena kiireellistä hammashoitoa, ota puhelimitse yhteys suun terveydenhuollon ajanvaraukseen ja noudata saamiasi ohjeita. Kiireellinen hammashoito flunssaoireisille järjestetään sitä varten varustetuissa yksiköissä.

Mitä saan tehdä karanteenissa? 

Jos olet karanteenissa eikä sinulla ole oireita, voit käydä ulkoilemassa, kun pidät yli 2 metrin välin toisiin ihmisiin. Jos sinulla on oireita tai sinulla on todettu koronavirusinfektio, et voi mennä ulos. Koiraa voit ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Säilytä kuitenkin ulkoillessa yli 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin. 

Huomaathan, että perheessäsi voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa eikä eristyksessä. Ellei perheenjäseniäsi ole määrätty karanteeniin, saavat he toimia normaalisti ja käydä kodin ulkopuolella esim. töissä ja kaupassa.

Karanteeni koronaviruksen aikaan

Mitä en voi tehdä, kun olen karanteenissa tai eristyksessä?

Kun sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, sinun pitää pysytellä kotioloissa.

Karanteenissa tai erityksessä et saa kutsua kotiisi vieraita etkä saa lähteä kyläilemään tuttavien luokse.

Et myöskään saa mennä esimerkiksi kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, sairaalaan, vanhusten palvelutaloihin, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan, museoihin, elokuvateatteriin tai yleisötapahtumiin.

Karanteeni koronaviruksen aikaan (suomi, englanti, venäjä, persia, kurdin sôran, somali, swahili, arabia, kinyrwanda, ranska)

Mistä saan apua ruokahuollon järjestämiseen karanteenin tai eristyksen aikana? 

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voit sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla ruokakaupoilla on käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Jos käytät kauppapalvelua, velvollisuutesi on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Myös apteekeilla on käytössä verkkokauppapalveluita. Apteekkipalveluissa velvollisuutesi on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Mitä teen, jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten avulla?

Jyväskylän asukkaille

 • opastus ja neuvonta kauppa-asioissa
  • virka-aikana aikuissosiaalityön päivystys, p. 014 266 9664. 
  • ikäihmisiä avustaa OIVA-keskus, p. 014 266 1801.
  • lapsiperheiden akuuteissa avuntarpeissa auttaa
   • varhaisen tuen palveluohjaus ma–to klo 9–14 numerossa 014 266 3501 tai
   • perheneuvolan neuvonta ma–pe klo 8–15.30 numerossa 014 266 3590.
  • Virka-ajan ulkopuolisissa kriisitilanteissa auttaa sosiaalipäivystys, p. 014 266 0149.

Hankasalmen asukkaille

 • arkisin klo 8-17 p. 014 267 1490
 • muina aikoina apua sosiaalipäivystyksestä p. 014 266 0149

Uuraisten asukkaat

 • arkisin klo 8-16 p. 040 772 8543
 • muina aikoina apua sosiaalipäivystyksestä p. 014 266 0149

Voinko mennä sovitulle vastaanottokäynnille terveysasemalle? 

Voit mennä terveysasemalle sovitulle vastaanotolle lääkärille, hoitajalle tai esimerkiksi haavahoitajalle tai laboratoriokokeisiin, jos sinulla ei ole flunssaoireita, kuten kuumetta, yskää tai nuhaa. Jos aikasi joudutaan perumaan, terveysasemalta ollaan sinuun yhteydessä. 

Miten saan tarvitsemiani hoitotarvikkeita tai apuvälineitä? 

Ota yhteyttä hoitotarvike- tai apuvälinepalveluihin puhelimitse. Puhelun aikana sinun kanssasi sovitaan hoitotarvikkeiden ja/tai apuvälineiden noutamisesta. Hoitotarviketuotteet pakataan valmiiksi ja sinä tai omaisesi voitte noutaa tuotteet hoitotarvikepalvelusta sovitusti.

Keskitetystä hoitotarvikepalvelusta saa lähetteen mukaisia hoitotarvikkeita, kuten katetreja, avannetuotteita, diabetestarvikkeita ja haavanhoitotuotteita.

Apuvälinepalvelusta lainataan yleisimmin esimerkiksi erilaisia liikkumisen apuvälineitä, kuten kyynärsauvoja, rollaattoreita ja pyörätuoleja, sekä erilaisia tukia.