Miten toimin - terveydenhuollon ohjeita

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Tee Omaolo-palvelun oirearvio
Vastaustesi perusteella saat toimintasuosituksen tai hoito-ohjeet.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, mutta oireesi on lievät ja pärjäät kotihoidolla, sinun ei tarvitse soittaa terveydenhuoltoon. Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Neuvontanumero Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille

  • p. 014 266 0133 
  • ma-pe klo 8-16 
  • muina aikoina päivystysavun numeroon 116 117

Älä lähde terveysasemalle, ettet altista muita ihmisiä mahdolliselle tartunnalle. 

Valtakunnallinen puhelinneuvontanumero

  • p. 0295 535 535
  • arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15

Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Ohjeita karanteenin tai erityksen ajalle

Oireet ja tartunta

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman taudin oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Suurin osa taudin saavista sairastaa sen tavallisena flunssana ja voi jäädä rauhassa kotiin hoitamaan oireita. Tärkeintä on suojata taudin tarttuminen riskiryhmiin, joilla oireet voivat olla todella vakavia.

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta. Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Koronavirustartunnalta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta.  Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.  

Taudin leviämistä tulee estää ja hidastaa välttämällä fyysistä läheisyyttä muiden kanssa ja pitämällä huoli hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.  

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilla.

Miten toimin, jos epäilen tartuntaa?

  • Pysyttele kotona
  • Lepää
  • Älä tartuta muita

Suurin osa tartunnan saaneista sairastavat taudin lievänä, tavallisen flunssan tavoin. Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion (puhekielessä: flunssan) oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, voit jäädä rauhassa kotiin lepäämään ja sairastamaan.

Paras lääke flunssaan on useimmiten yksinkertaisesti lepo. Lisäksi voit kokeilla höyryhengitystä ja ottaa tarvittaessa tavallista kuumetta alentavaa särkylääkettä. Muista juoda paljon nestettä, sillä kuumeinen lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä.

Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet

Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Malta pitää taukoa raskaasta liikunnasta, kovasta saunomista ja muista fyysisitä ponnisteluista, ettet saa vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, tee koronavirustaudin oirearviokysely Omaolo-palvelussa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on linjannut, että laboratorionäytteitä ei oteta kaikilta tautia epäileviltä lieväoireisilta potilailta. Näytteenotossa keskitytään nyt ryhmiin, joiden kohdalla koronavirustartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kriteerit näytteenotolle

Minulla on vakavia oireita, miten toimin?

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi huononee, ota yhteyttä koronavirusnumeroon 014 266 0133. Neuvontanumero on auki maanantaista perjantaihin kello 8–16.

Muina aikoina ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, mutta oireesi on lievät ja pärjäät kotihoidolla, sinun ei tarvitse soittaa terveydenhoitoon. Näin varmistamme, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa.

Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle ilman etukäteissoittoa. Puhelimitse saat tarkat toimintaohjeet, milloin ja mihin voit tulla. Tämä on tärkeää, ettei hoitohenkilökunta tai muut potilaat altistu tartunnalle.

Miten suojelen läheisiäni ja muita tartunnalta? 

Jos sinulla on flunssan oireita, pysyttele kotosalla ja vältä lähikontaktia muiden kanssa. Älä mene työpaikalle tai kouluun sairaana. Älä myöskään vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille.

Ikääntyneet ihmiset kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, joten heitä ei saa tavata flunssaisena. Varsinkin palvelutalojen asiakkaita halutaan suojella tartunnoilta, joten kyläilyjen sijaan heihin on hyvä olla yhteydessä puhelimitse. Riskiryhmään kuuluvat myös ihmiset, joilla on jokin vakava perussairaus.

Koronavirukseen ei ole lääkettä tai rokotetta, mutta se ei kestä saippuaa. Muista siis edelleen pestä kädet huolellisesti ja usein. Lisäksi voit käyttää käsidesiä. 

Pitääkö kiireetön hammashoitoaika perua?

Hammashoitoon ei pidä mennä flunssaisena. Erityisen tärkeää tämä on koronavirusepidemian uhatessa. Peruthan siis kiireettömän hammashoidon aikasi, jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita. Aika tulisi perua myös, jos olet ollut lähikontaktissa sellaisen henkilön kanssa, jolla on todettu koronavirusinfektio. 

Jos tarvitset flunssaoireisena kiireellistä hammashoitoa, ota puhelimitse yhteys paikalliseen terveyskeskukseen ja noudata saamiasi ohjeita. Kiireellinen hammashoito flunssaoireisille järjestetään sitä varten varustetuissa yksiköissä.

Mitä saan tehdä karanteenissa tai eristyksessä? 

Karanteenissa tai eristyksessä saa ulkoilla, kunhan pitää kunnon hajuraon toisiin ihmisiin. Perheen lemmikkikoiraa saa siis ulkoiluttaa omassa pihassa ja julkisella kadulla. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.

Huomaathan, että perheessäsi voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa eikä eristyksessä. Ellei perheenjäseniäsi ole määrätty karanteeni, saavat he toimia normaalisti ja käydä kodin ulkopuolella esim. töissä ja kaupassa.

Mitä en voi tehdä ollessani karanteenissa tai eristyksessä?

Ollessasi karanteenissa tai erityksessä et saa kutsua kotiisi vieraita etkä myöskään saa lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Sisätiloihin, kuten esimerkiksi kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, sairaalaan, vanhusten palvelutaloihin, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan, museoihin, elokuvateatteriin tai yleisötapahtumiin, ei karanteenissa tai eristyksessä ollessaan saa missään tapauksessa mennä.

Karanteeniin tai eristykseen määrätyn ihmisen pitää pysytellä kotioloissa.

Karanteeniohjeet (suomi, englanti, venäjä, persia, kurdin sôran, somali)

Mistä saan apua ruokahuollon järjestämiseen karanteenin tai eristyksen aikana? 

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voit sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Jyväskylässä ja Hankasalmella ruokakaupoilla on käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Jos käytät kauppapalvelua, velvollisuutesi on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Myös apteekeilla on käytössä verkkokauppapalveluita. Apteekkipalveluita käyttäessäsi velvollisuutesi on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten avulla, ota yhteyttä alla oleviin palvelunumeroihin ja sovi palveluiden toteuttamisesta.

Jyväskylän asukkaat: Kaupunki opastaa karanteenissa/ erityksessä olevia ruoka- tai apteekkipalveluissa arkisin kello 8-18 numerossa 014 266 0550. Toive on, että puhelut hoidetaan mahdollisuuksien mukaan arkipäivinä.

Hankasalmen asukkaat: Kunta opastaa karanteenissa/erityksessä olevia ruoka- tai apteekkipalveluissa arkisin kello 7-18 numerossa 014 267 1490. Toive on, että puhelut hoidetaan mahdollisuuksien mukaan arkipäivinä.

Muina aikoina Jyväskylän ja Hankasalmen asukkaat saavat apua myös sosiaalipäivystyksen kautta p. 014 266 0149.

Voinko mennä sovitulle vastaanottokäynnille terveysasemalle? 

Voit mennä terveysasemalle sovitulle vastaanotolle lääkärille, hoitajalle tai esimerkiksi haavahoitajalle tai laboratoriokokeisiin. Jos aikasi joudutaan perumaan, terveysasemalta ollaan sinuun yhteydessä. 

Miten saan tarvitsemiani hoitotarvikkeita tai apuvälineitä?

Ota yhteyttä hoitotarvike- tai apuvälinepalveluihin puhelimitse. Puhelun aikana sinun kanssasi sovitaan hoitotarvikkeiden ja/tai apuvälineiden noutamisesta. Hoitotarviketuotteet pakataan valmiiksi ja sinä tai omaisesi voitte noutaa tuotteet hoitotarvikepalvelusta sovitusti.

Hoitotarvikepalvelusta saa lähetteen mukaisia hoitotarvikkeita, kuten katetreja, avannetuotteita, diabetestarvikkeita ja haavanhoitotuotteita. Apuvälinepalvelusta lainataan yleisimmin esimerkiksi erilaisia liikkumisen apuvälineitä, kuten kyynärsauvoja, rollaattoreita ja pyörätuoleja, sekä erilaisia tukia.