Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksista julkaistaan ja päivitetään koronarokotus@jyvaskyla.fi ja koronarokotusneuvonnan puhelinlinjan kysymysten perusteella. 

Voiko influenssarokotuksen ottaa samaan aikaan koronarokotuksen kanssa?

Kyllä voi. Influenssarokotukset Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Onko Jyväskylässä huomioitu Modernan uusimmat käyttörajoitukset?

(8.10.2021) Kyllä on. Rokotusasemat eivät anna Modernaa alle 30-vuotiaille miehille. Jos on saanut ensimmäisenä annoksena Modernaa, toinen annos on Pfizer-Biontechin valmistamaa Comirnaty-koronarokotetta, kuten THL:n ohjaa.

Milloin Jyväskylä lyhentää rokotusväliä?

(15.9.2021, päivitetty 8.10.2021) Tästä päivästä alkaen ykkösrokotettaville annetaan automaattisesti tehosteaika noin kuuden viikon päähän ykkösannoksesta.

Aiemmin annettuja kakkosrokotusaikoja voi aikaistaa kuuden viikon rokotusvälille soittamalla koronarokotusneuvonnan numeroon. Koronarokotusten palvelunumero on 014 266 1472, joka vastaa tai soittaa takaisin maanantaista torstaihin kello 8–15 ja perjantaisin kello 9–15.

Kouluilla annettujen koronarokotteiden kakkosannokset pyritään järjestämään 6 viikon rokotusvälillä niin, että rokotuskierros olisi mahdollisimman pitkälle valmis ennen syyslomaa. 

Kuinka toimia  varhaiskasvatuksessa  flunssaoireisten lasten kanssa? Jos testiä ei oteta, pitääkö kaikkien oireiden olla ohi ennen kuin hoitoon palaa?  

(10.9.2021) Varhaiskasvatukseen tai kouluun ei tulla sairaana. Oireisen lapsen hoitopaikka on koti. Hoitoon voi palata, kun akuutit oireet ovat jo selkeästi helpottumassa ja näin on mennyt jo muutaman päivän ajan. Lievien jälkioireiden kanssa voidaan jo sitten päivähoitoon tai kouluun palata. Täydellistä oireettomuutta ei siis  vaadita.

Miten ohjeistatte raskaana olevien ja imettävien koronarokotuksissa?

(15.7. päivitys, 11.6.2021 ja 20.8.2021) THL:n sivuilla on laaja tietopaketti koronarokotuksesta ja raskaudesta. THL suosittelee koronarokotusta myös raskaana oleville.  Kohdun kasvaessa äidin keuhkojen tilavuus pienenee - rokotus on todella tärkeä.  

Koronarokotuksen ottaminen voi olla tarpeen erityisesti, jos raskaana olevalla on perussairautensa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Koronarokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana.

Miksi kaikkien alaikäisten rokotusaikoja ei voi varata netissä?

(29.6.2021, päivitys 20.8.2021) Nettiajanvaraus edellyttää pankkitunnuksien käyttöä. Niiden avulla myös 12 vuotta täyttänyt voi tehdä koronarokotuksen ajanvarauksen itse. Jos omia tunnuksia ei ole, kannattaa soittaa tai rokottautua koulun rokotuspäivänä.

Miten turvakiellon omaava saa ajan varatuksi?

(17.6.2021) Valitettavasti nettiajanvaraus ei onnistu turvakiellossa olevilta, koska järjestelmät pyrkivät tarkistamaan kirjautumisen yhteydessä henkilön kotikunnan, mutta turvakielto estää kotikuntatiedon välittymisen. Puhelinpalvelun kautta saa ajan numerosta 014 266 1472.

Miksi koronarokotustodistus ei näy Omakannassa?

(3.6.2021) Ennen 13.4. saatujen rokotusten tiedot eivät näy vielä Omakannassa, sillä silloin käytössä oli vanha rokotuslomake, josta tiedot eivät välity Omakannan rokotustietoihin. Vanhojen lomakkeidenkin tiedot tulevat näkyviin Omakannassa, kun ne on saatu muutettua sopivaan muotoon. Sitä ennen saat tarvittaessa rokotustodistuksen omalta terveysasemalta tai rokotusasemalta.

Where to find information about vaccines and coronavirus f.ex. in English?

In English and many other languages you'll find material on this site: www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/muutkielet

Asiasanat: