Hyppää pääsisältöön

Ennen matkustusta ulkomaille kannattaa selvittää tarkkaan kaikki kohdemaan rokotusvaatimukset. Nyt erityisen ajankohtaisia ovat koronarokotukset.

Ulkomaille matkustavien perheiden tulee huomioida kohdemaan koronavaatimukset

Ennen kuin perhe suuntaa lyhyellekin ulkomaanmatkalle vanhempien tulee tarkistaa, tarvitseeko vanhempien mukana matkustava lapsi tai nuori kohdemaassa koronarokotustodistuksen. 

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Tarkista ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta. 

Suomesta ulkomaille suuntautuvan matkustamisen takia tehtävät koronatestit toteutetaan yksityisessä terveydenhuollossa. Nämä koronatestit ovat yksityisellä maksullisia.

EU:n testitulostodistuksen saa Omakantaan, kun on käynyt yksityisessä terveyshuollossa koronatestissä ja saanut siitä tuloksen. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella. Matkustajan tulee selvittää kohdemaan kriteerit testituloksen voimassaololle. Testituloksen voimassaolo alkaa näytteenottohetkestä tai sen vuorokauden alusta, jolloin näyte on otettu.

Jos ulkomaille matkustava henkilö tarvitsee todistusta tuoreesta, esimerkiksi alle 72 tuntia sitten otetusta koronatestistä, näitä todistuksia ei tulosteta kaupungin terveydenhuollossa vaan asiakkaan on hankittava testi ja todistus yksityisestä terveyshuollosta. Matkustajan on hyvä myös tietää, että julkisessa terveydenhuollossa tehty koronatestitulos ei siirry Omakantaan tulostettavaksi samaan aikaan kuin testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä, vaan siirrossa voi olla usean päivän viive. 

Suomeen palattaessa tehtävät testit ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. 

THL suosittelee: hanki täysi rokotussuoja ennen matkalle lähtöä 

THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Matkustaminen kannattaa ajoittaa niin, että rokotussuoja on ohjeistuksen mukainen: kaksi annosta 6–12 viikon annosvälillä. 

THL suosittelee kaikkien Suomessa käytössä olevien koronarokotteille annosväliä 6–12 viikkoa. Annosvälin suositellaan olevan kuitenkin vähintään 6 viikkoa, koska sitä lyhyempi annosväli voi heikentää suojatehoa. 

•    Koronavirusrokotteet eli COVID-19 -rokotteet – ohjeita ammattilaisille - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Yli 10-vuotiaiden lasten vanhemmat eivät näe Omakannasta lasten koronarokotustodistusta. Siksi jos todistus kohdemaassa tarvitaan, se tulee noutaa rokotusasemalta Killeriltä tai Kuokkalasta.

o    Matkustaminen ja koronaviruspandemia - Infektiotaudit ja rokotukset - THL


Joihinkin maihin pääsee ilman koronarokotusta. Monessa maassa tämä edellyttää tuoreita negatiivisia koronatestituloksia, jotka tulee hakea yksityiseltä palvelutarjoajalta omakustanteisesti.  

Matkailijat ja Suomeen palaavat