Kasvomaskit

Maskisuositus

Jyväskylässä noudatetaan Suomen hallituksen ja THL:n 13.8.2020 antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä muun muassa joukkoliikenteessä sekä koronatesteissä.

Lisäksi Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on jatkanut antamansa maskisuosituksen voimassaoloa tammikuun 15. päivään saakka. Suositus on THL:n julkaiseman koronatilanteen kiihtymisvaiheen suosituksen mukainen.

Maskisuositus on voimassa tammikuun 15. päivään saakka

Kasvomaskin käyttö on yksi keino ehkäistä ja vähentää koronaviruksen tarttumista. Maski estää pisaroiden leviämisen.

Suositeltuja maskeja ovat kertakäyttömaskit ja kangasmaskit.

Muista hyvä käsihygienia ja turvavälit.

Suositus: Yli 15-vuotiaiden on käytettävä maskeja Jyväskylässä

 • julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää. 
 • toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
 • koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Jyväskylässä voimassa olevat suositukset

Mies poimii hedelmiä kaupassa kangasmaski kasvoillaan

Jyväskylä gives an extensive mask recommendation to its residents over the age of 15 - also in english and other languages 

Kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille

Jyväskylän kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen. Muutoin asukkaat kustantavat ja hankkivat maskit itse. Maskeja suositellaan käyttöön yli 15-vuotiaille.

Maskien jakelupisteisteet

 • Hannikaisenkadun sosiaaliasema, Hannikaisenkatu 37, avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–14.
 • Kotoutumispalvelut, Väinönkatu 1, maanantaista perjantaihin kello 10–13
 • Terveysasemat:
  • Keskusta, Kuokkala, Kyllö, Palokka ja Sampoharju, tiistaisin ja torstaisin kello 12–16
  • Korpilahti, Säynätsalo ja Tikkakoski, tiistaisin ja torstaisin kello 14–16
 • Huhtasuon kylätoimisto, Nevakatu 1, maanantaista torstaihin kello 9–15 ja perjantaisin kello 9–14
 • Kansalaistoiminnankeskus Mataran aula/Gloria, Matarankatu 6 A, maanantaista torstaihin kello 9–16, perjantaisin kello 9–14. ​

Lisäksi palvelukeskus Hanska, ikääntyneiden palveluiden kotihoito, Sovatek-säätiön Keskussairaalantien toimipiste, Ruokapankki ja Jyväskylän katulähetys ry jakavat maskeja niitä tarvitseville, vähävaraisille asiakkailleen. 

Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi. Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma arvio tilanteesta riittää.

Maskeja noutaessa on hyvä noudattaa turvavälejä. Maskien noutajan tulee myös olla terveenä.

  The City of Jyväskylä starts distributing face masks for its residents of limited means as of 2pm on Monday, August 17 - english and other languages

  - updated timetables (August 21)
  The City of Jyväskylä starts distributing face masks for its residents of limited means as of 2pm on Monday August 17 - updated timetables (August 21)
  - updated timetables (August 25)
  La ville de Jyväskylä commence la distribution des masques faciaux à ses résidents sans ressources à partir du lundi le 17 août à 14 heures - updated timetables (August 21)

  Город Ювяскюля начнет раздавать маски малоимущим жителям города в понедельник
  -updated timetables (August 27)

  Ohjeita maskien käyttöön - also in english and other languages

  Kangasmaskin voi myös tehdä itse: Ohje Työterveyslaitoksen nettisivulta

  Tule mukaan jakamaan kasvomaskeja

  Jyväskylän terveysasemilla tarvitaan vapaaehtoisia auttamaan kasvomaskien jakamisessa. Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa ja saat tehtävää varten lyhyen perehdytyksen. Voit ilmoittaa, millä terveysasemalla haluat olla apuna ja kuinka pitkän aikaa. 

  Jakotilanteessa kiinnitetään huomiota niin vapaaehtoisten kuin maskeja noutavien turvallisuuteen. Jakotilanteessa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja vapaaehtoiset saavat käyttöönsä maskit ja visiirit.

  Haluatko tulla mukaan jakamaan kasvomaskeja? Ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Antti Rajalaan, antti.rajala(at)jyvaskyla.fi, tai ilmoittautumalla lomakkeella Kasvomaskien jakoapu. Linkki ilmoittautumiseen löytyy myös Vaparin nettisivulta.