Hyppää pääsisältöön
Kuva
Alamäkiluistelijoita ja yleisöä. Kuva Red Bull
Pääsisältö

Tapahtumavieraiden saapuminen tapahtumaan 

Tapahtumaan saapuville vieraille on hyvä tiedottaa kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja kimppakyytien käytöstä tapahtumaan saavuttaessa. Tämä helpottaa tapahtuma-alueen pysäköinnin ja liikennejärjestelyjen hoitamista ja vähentää tarvittavien pysäköintipaikkojen määrää. 

Joukkoliikenne

Jyväskylän paikallisliikenteen reittiopas
Tarvittaessa suurtapahtumissa voi neuvotella joukkoliikenteen lisävuorojen tai lippuyhteistyön toteuttamisesta.

Yhteyshenkilö: joukkoliikennesuunnittelija puh. 050 461 7119.

Juna

Jyväskylään kulkee useita junavuoroja päivittäin suurimmista kaupungeistamme kuten Helsinki, Tampere, Turku.
Lisätietoa junien aikatauluista

Taksi

Jyväskylässä sijaitsee useita taksitolppia keskeisillä ja suosituimmilla tapahtumapaikoilla. Tapahtuman ajaksi on mahdollista järjestää myös ylimääräisiä taksitolppia, joista voi sopia Jyväskylän aluetaksin kanssa.

Liikennejärjestelyt

Tapahtumajärjestäjän tulee huolehtia riittävistä pysäköintitiloista ja liikenteenohjauksesta. Mikäli tapahtuma edellyttää opastusta tai liikennejärjestelyjä, tulee laatia liikenteenjärjestelysuunnitelma mistä ilmenee esim. pysäköintijärjestelyt, käytettävät liikennemerkit, huoltoautojen paikat, puomit ja niiden sijainti. Tapahtumajärjestäjän tulee tarvittaessa turvata myös yleisön turvallisuus esimerkiksi asettamalla ajoesteitä tapahtuma-alueelle johtaville kulkuväylille. Sisä-Suomen poliisi antaa tarkemmat tiedot tarvittavista turvallisuusvaatimuksista tapauskohtaisesti.

Liikenteenjärjestelyjä koskevat luvat ja liikenteenohjaussuunnitelmat voi hakea/liittää alueen käyttölupahakemukseen koskien Lutakonaukio ja satama, Kirkkopuisto, Lounaispuisto, kävelykatu, Killerin tapahtuma-alueita.

Kartta suunnitelmaa varten

Suunnittelun karttapohjana voi käyttää esim. Jyväskylän maksutonta karttaselainta (kartta.jkl.fi) Karttapohjaksi voi valita tapahtuma-alueesta esim. ilmakuvan tai maastokartan.

Katujen sulkeminen

Mikäli tapahtuma vaatii yleisten katujen sulkemisia tai poikkeuksellista liikenteenohjausta tulee hakea lupa Jyväskylän kaupungilta. Lupa haetaan alueen käyttölupahakemuksen yhteydessä.

Liikennemerkit

Tapahtuman yhteydessä saa käyttää vain virallisia liikennemerkkejä. Käytettävissä olevien pysäköintialueiden merkitseminen kuten autojen siirtokehotus on toimitettava paikan päälle hyvissä ajoin.

Liikennemerkkien, käsiopastimien, aitojen- ja suojakaiteiden vuokraus:

Pysäköinti

Tapahtumajärjestäjän on hyvä selvittää tapahtumapaikan läheisyydessä sijaitsevat pysäköintimahdollisuudet ja tiedottaa niistä kävijälle jo etukäteen tapahtumamarkkinoinnin yhteydessä. Jyväskylän keskustassa on voimassa aluepysäköintikielto, joka sallii pysäköinnin ainoastaan merkityillä pysäköintipaikoilla tai pysäköintilaitoksissa.

Pysäköintitalot- ja paikat

Keskustan alueella on kaikkiaan 8 pysäköintitaloa sekä tuhansia ruutuja parhailla paikoilla. Maksullista kadunvarsipysäköintiä hoitaa Jyväs-Parkki Oy (pysäköintitalot ja kadunvarsipysäköinti)

Linja-autopysäköinti 

Linja-autoille löytyy pysäköintipaikkoja mm. Lutakon satamasta, Harjukadulta, Lyseonkadulta sekä Hippoksen läheltä.  
Lisätietoa: Kaupunkirakenteen neuvonta ma–pe klo 8–15 p. 014 569 5000

Etäpysäköintialueet

Etäpysäköintiä on mahdollista järjestää esimerkiksi Hippoksen tai Killerin alueille. Etäpysäköintialueilta voi kulkea esim. linja-autoilla joko olemassa olevia liikennevuoroja käyttämällä keskustaan tai järjestäjän on myös mahdollista sopia nonstop –kuljetusten järjestämisestä tapahtuma-alueelle.

Tilapäinen pysäköintilupa perhejuhlien aikana

Jyväskylän kaupungilta on mahdollista hakea tilapäistä pysäköintilupaa lyhytaikaisia juhlia varten kaupungin hallinnoimille kaduille ja pysäköintialueille, joissa normaalisti pysäköinti on rajoitettu tai kokonaan kielletty. Pysäköintilupa voidaan myöntää enintään kahdeksi päiväksi.

Asiassa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, vähintään viikkoa ennen h-hetkeä. Kätevimmin lupa haetaan sähköisellä hakemuskaavakkeella.

Hakemus poikkeavan pysäköinnin järjestämiseksi perhejuhlien aikana

Jos asiakkaalla ei ole pääsyä internetiin, myös puhelimitse voi olla yhteydessä Kaupunkirakenteen neuvontaan, p. 014 569 5000.

Lupaa ei myönnetä maksullisille pysäköintialueille eikä kaduille, joilla on vuoropysäköinti tai asukaspysäköinti. Lupaa ei voida myöskään myöntää kääntöpaikoille, eikä päällysteen ulkopuolelle.

Suostumus menettelyohjeineen toimitetaan hakijalle ensisijaisesti sähköpostilla. Lupa on ilmainen. Tieto luvan myöntämisestä välittyy Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnalle.

Luvansaaja on vastuussa liikenteen sujumisesta poikkeusjärjestelyjen aikana. Ajoneuvoja saa pysäköidä vain toiselle puolelle katua ja hälytysajonevoille on varattava vähintään 3,5 metriä vapaata tilaa. Tonttiliittymien eteen ja linja-autopysäkeille ei saa pysäköidä. Pysäköintilupa ei oikeuta pysäköimään maastoon. Luvan saajan on tiedotettava vieraita poikkeusjärjestelyistä. Myös naapureita on tiedotettava poikkeusjärjestelyistä.

Tapahtumien pysäköintijärjestelyiden luvat pitää hakea Jyväskylän kaupungin tapahtumaluvan kautta.

Tapahtuma-alueen käyttölupa

Lisätietoja

Kaupunkirakenteen neuvonta
p. 014 569 5000
[email protected]

Asiasanat:  
liikennejärjestelyt
pysäköinti
tapahtumapaikka