Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ihmisiä katsomassa konsertin sreeniä. Kuva Jarkko Laine
Pääsisältö

Kaikki ulkotapahtumat tarvitsevat maa-alueen omistajan luvan. Luvan myöntäjänä voi olla esimerkiksi kaupunkirakennepalvelut, liikuntapalvelut, koulun rehtori tai yksityinen maanomistaja. Luvan antaja riippuu siitä kenen omistamalla maalla tapahtuma järjestetään. Kilpailujen ja harjoitusten järjestämistä varten maastossa tai vesialueilla (myös järven jäällä) tarvitaan myös lupa ko. maa- tai vesialueen omistajalta.

Maanomistajan lupa on suositeltavaa hakea viimeistään 2 kuukautta ennen tapahtumaa. Hakemuksen käsittely on mahdollista, kun hakemukseen on toimitettu kaikki tarvittavat liitteet kuten myös tapahtuman suunnitelmakartta. Hakemus käsitellään ja lupa myönnetään tapauskohtaisesti hakemuksen saapumisen jälkeen.

Suurehkoissa tapahtumissa lähes poikkeuksetta maanomistajan luvan lisäksi tulee laatia ilmoitukset mm. poliisille ja pelastuslaitokselle ( viranomaisluvat ja ilmoitukset ), jolloin alueen käyttölupahakemus on hyvä laatia esim. puoli vuotta aikaisemmin (muut viranomaisluvat käsitellään alueen käyttöluvan myöntämisen jälkeen).

Lupa tarvitaan esim.
Silloin, kun tapahtuma rajaa alueen yleistä käyttöä, tapahtumassa on rakenteita esim. telttoja tai tapahtuma edellyttää toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tai tarvitaan erityisiä liikennejärjestelyjä.

Lupaa ei tarvita esim. 
Kaupungin omistamilla alueilla, jos tapahtuma ei rajaa yleistä käyttöä ja on lyhytaikainen tai esim. yksityishenkilön järjestämä pienimuotoinen tilaisuus kuten merkkipäivä tai polttarit. Lupaa ei myöskään tarvita, jos olet järjestämässä tapahtumaa ravintolaan tai muuhun tilaan, jossa on pysyvä henkilökunta.

Tapahtumapaikat

Jyväskylässä on alueita ja tiloja monenlaisille tapahtumille. Keskeisimmät ja suosituimmat tapahtumapaikat ja -alueet on esitelty sivulla Tapahtumapaikat

Jyväskylän kaupungin hallinnoimat tapahtuma-alueet

Aukiot, kadut, puistot ja satamat

Tapahtumapaikan voi varata alustavasti puhelimitse 014 569 5000 tai sähköpostitse kaupunkirakenne(at)jyvaskyla.fi. Näin tehdyt paikkavaraukset ovat kuitenkin alustavia varauksia ja mahdollisiin peruuntumisiin on hyvä varautua. Alustavasta varauksesta on suositeltavaa laatia alueen käyttölupahakemus mahdollisimman pian, kun tapahtuman päivämäärä on tiedossa.

Hakemukset käsitellään ja luvat myönnetään harkinnanvaraisesti ja tapauskohtaisesti. Varauksissa pyritään priorisoimaan suurten tai muutoin merkittävien tapahtumien  mahdollistaminen. 

Alueen käyttölupa haetaan sähköisellä hakemuksella:

Yleisten maa-alueiden käytön lupaehdot

Alueen käyttölupamaksut

Lisätiedot ja alustavat paikkavaraukset: Kaupunkirakenteen neuvonta, puh. 014 569 5000

Liikuntapuistot ja palloilukentät

Lisätiedot: Tapahtuman järjestäminen liikuntapaikoilla
Liikuntapalveluiden varausyksikkö puh. 014 569 4255 ja liikuntainfo puh. 014 569 4257

Koulujen tilat

Lisätiedot: koulutilojen varaustiedot (pdf)
Asiakaspalvelu puh. 014 569 0180

Lisätiedot: Suurtapahtumat ja keittiön vuokraus

Lisätietoja liikuntapalveluista
Liikuntapalveluiden liikunta- ja kokoustiloja voidaan selailla sähköisessä tilanvaraus-järjestelmässä -> Selaile tilavarauksia

Kilpailuiden järjestäminen

Moottoriajoneuvo- ja moottorivenekilpailuja tai -harjoituksia varten on haettava rakennus- ja ympäristölautakunnan lupa silloin, kun alue ei ole tie ja jota ei ole tarkoitettu moottoriajoneuvoliikenteeseen. 

Moottoriajoneuvo maastossa

Moottorivenekilpailut ja harjoitukset

Lisätiedot: ympäristötarkastaja, p. 050 333 9937

Muut ulkoalueet, keneltä kysyä lupaa?

Tapahtumapaikkana voi olla myös joku muu kuin kaupungin hallinnoima alue tai osa siitä. Kaupunkirakenteen neuvonnasta voi tiedustella muiden alueiden maanomistuksista ja keneltä kysyä käyttölupaa, puh. 014 569 5000, kaupunkirakenne(at)jyvaskyla.fi

Maksut ja hinnasto

Kaupungin hallinnoimilla alueilla luvan maksullisuus määräytyy tapahtumapaikan, tapahtuman luonteen ja laajuuden perusteella. Joissakin tapauksissa lupa voi olla maksuton esim. oppilaitosten järjestämät ei-kaupalliset tapahtumat tai puistoissa järjestettävät jumppatuokiot (maanomistajan lupa toimimiseen tulee olla). Lupamaksut määräytyvät ko. ajankohtana voimassa olevan taksan mukaisesti.

Esim.  Lounaispuistossa järjestettävä kaupallinen- tai muutoin merkittävä tapahtuma (v.2023):

  • Luvan käsittelymaksu 82,00 (veroton viranomaismaksu)
  • Tarkastus- ja valvontamaksu 163,00 tai 245,00 € (veroton viranomaismaksu)
  • Alueen käyttömaksu/vuokra  69,67 € / vrk (sis. alv 24%)

Hinnasto (esim. kävelykeskustan alue, Lutakonaukio, Lounaispuisto, Killeri)

 

Lisätietoja

Kaupunkirakenteen neuvonta
p. 014 569 5000
kaupunkirakenne[at]jyvaskyla.fi
 

Asiasanat:  
käyttölupa
tapahtumapaikka