Alueen käyttölupa

Lisätietoja

Palvelupiste Hannikainen
p. 014 266 5025
palvelupistehannikainen (at) jyvaskyla.fi

Kaikki ulkotapahtumat tarvitsevat maa-alueen omistajan luvan. Luvan myöntäjänä voi olla esimerkiksi kaupunkirakenteen toimiala, liikuntapalvelut, koulun rehtori tai yksityinen maanomistaja. Luvan antaja riippuu siitä kenen omistamalla maalla tapahtuma järjestetään. Kilpailujen ja harjoitusten järjestämistä varten maastossa tai vesialueilla (myös järven jäällä) tarvitaan myös lupa ko. maa- tai vesialueen omistajalta.

Lupa tarvitaan esim.
Alueilla, jos esimerkiksi tapahtuma rajaa yleistä käyttöä tai tapahtuma edellyttää toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tai tarvitaan erityisiä liikennejärjestelyjä.

Lupaa ei tarvita esim.
Kaupungin omistamilla alueilla, jos tapahtuma ei rajaa yleistä käyttöä ja on lyhytaikainen tai esim. yksityishenkilön järjestämä pienimuotoinen tilaisuus kuten merkkipäivä tai polttarit. Lupaa ei myöskään tarvita, jos olet järjestämässä tapahtumaa ravintolaan tai muuhun tilaan, jossa on pysyvä henkilökunta.

Tapahtumapaikat

Jyväskylässä on alueita ja tiloja monenlaisille tapahtumille. Keskeisimmät ja suosituimmat tapahtumapaikat ja -alueet on esitelty sivulla Tapahtumapaikat

Luvan hakeminen

Maanomistajan lupa on suositeltavaa hakea viimeistään 1-2 kuukautta ennen tapahtumaa. Hakemuksen käsittely on mahdollista, kun hakemukseen on toimitettu kaikki tarvittavat liitteet kuten myös tapahtuman suunnitelmakartta. Hakemus käsitellään ja lupa myönnetään tapauskohtaisesti hakemuksen saapumisen jälkeen. Suurehkoissa tapahtumissa lähes poikkeuksetta maanomistajan luvan lisäksi tulee laatia ilmoitukset mm. poliisille ja pelastuslaitokselle ( viranomaisluvat ja ilmoitukset ), jolloin alueen käyttölupahakemus on hyvä laatia esim. puoli vuotta aikaisemmin (muut viranomaisluvat käsitellään alueen käyttöluvan myöntämisen jälkeen).

Hakemukset

Aukiot, kadut, puistot ja satamat (mm. Kirkkopuisto, Kävelykatu, Lutakonaukio, Lounaispuisto,Tourujoenpuisto)

 Lisätiedot ja alustavat paikkavaraukset: Palvelupiste Hannikainen puh. 014 266 5025

HUOM! Puhelimitse tai sähköpostitse tehdyt paikkavaraukset ovat alustavia varauksia, joiden peruuntumisiin on hyvä varautua. Tapahtumapaikka varataan laatimalla alueen käyttölupahakemus. Hakemukset käsitellään ja lupa myönnetään harkinnanvaraisesti ja tapauskohtaisesti. Suurten ja muutoin merkittävien tapahtumien mahdollistaminen priorisoidaan.

Kävelykadun yksittäiset esittelypaikat eli promootiot

Lisätietoja Promootiot ja banderollit -sivulta

Liikuntapuistot ja palloilukentät

Lisätiedot: Tapahtuman järjestäminen
Liikuntapalveluiden varausyksikkö puh. 014 266 4255 ja liikuntainfo puh. 014 266 4257

Koulujen tilat

Lisätiedot: koulutilojen varaustiedot (pdf)
Asiakaspalvelu puh. 014 266 0180

Lisätiedot: Suurtapahtumat ja keittiön vuokraus

Lisätietoja liikuntapalveluista
Liikuntapalveluiden liikunta- ja kokoustiloja voidaan selailla sähköisessä tilanvaraus-järjestelmässä -> Selaile tilavarauksia

Kilpailuiden järjestäminen

Moottoriajoneuvo- ja moottorivenekilpailuja tai -harjoituksia varten on haettava rakennus- ja ympäristölautakunnan lupa silloin, kun alue ei ole tie ja jota ei ole tarkoitettu moottoriajoneuvoliikenteeseen. 

Moottoriajoneuvo maastossa

Moottorivenekilpailut ja harjoitukset

Lisätiedot: ympäristötarkastaja, p. 014 266 5172

Muut ulkoalueet, keneltä kysyä lupaa?

Tapahtumapaikkana voi olla myös joku muu kuin kaupungin hallinnoima alue tai osa siitä. Palvelupiste Hannikaisesta voi tiedustella muiden alueiden maanomistuksista ja keneltä kysyä käyttölupaa, puh. 014 266 5025 tai palvelupistehannikainen (at) jyvaskyla.fi

Maksut ja hinnasto

Kaupungin hallinnoimilla alueilla luvan maksullisuus määräytyy tapahtumapaikan, tapahtuman luonteen ja laajuuden perusteella. Joissakin tapauksissa lupa voi olla maksuton esim. oppilaitosten järjestämät ei-kaupalliset tapahtumat tai puistoissa järjestettävät jumppatuokiot (maanomistajan lupa toimimiseen tulee olla). Lupamaksut määräytyvät ko. ajankohtana voimassa olevan taksan mukaisesti.

Esim.  Lounaispuistossa järjestettävä kaupallinen- tai muutoin merkittävä tapahtuma (v.2020):

  • Tarkastus- ja valvontamaksu 163,00 tai 245,00 € (veroton)
  • Alueen käyttömaksu  69,67 € / vrk (sis.alv 24%)

Hinnasto (esim. kävelykeskusta, Lutakonaukio, Lounaispuisto)