Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö biojätteen lajittelupisteen edessä. Kuva Kati Kankainen
Pääsisältö

Liikuntapääkaupunki Jyväskylässä järjestetään vuosittain lukuisia erilaisten urheilu- ja liikuntaseurojen kilpailutapahtumia, joissa järjestetään ruokailu- ja kahviotoimintaa tapahtumaan osallistuville urheilijoille ja yleisölle. Kahvio- ja ruokailutoiminta hoidetaan usein talkoovoimin ja kertakäyttöastioin.

Kuinka paljon urheilu- ja liikuntatapahtumien kahvio- ja ruokailutoiminnan hiilijalanjälki pienenisi parantamalla jätteiden lajittelua tapahtumissa? Entä siirtymällä mahdollisuuksien mukaan hankinnoissa ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin ja huomioimalla kiertotalous- ja ympäristövastuullisuusnäkökulmat ruokailu- ja kahviotoiminnan hankinnoissa? Tätä testasimme syksyllä 2022 osana Jyväskylän kaupungin Circwaste-hanketta toteutetussa kokeilussa. Päätavoitteena oli kokeilla, kuinka urheilu- ja liikuntatapahtumassa voidaan edistää ja tehostaa ruokailu- ja kahviotoiminnasta syntyvän jätteen lajittelua.

Ympäristökasvatus ja vastuullisuusviestintä osana voimistelutapahtumaa

Kokeilu toteutettiin jyväskyläläisen voimisteluseura Palokan Ilo, voimistelu ja liikunta ry:n kilpailutapahtumassa. Huhtasuon yhtenäiskoululla Jyväskylässä 13.11.2022 järjestettyyn joukkuevoimistelun ILO CUP ja Stara -tapahtumaan osallistui yhteensä noin 1400 henkilöä (520 kilpailijaa ja esiintyjää, 122 valmentajaa ja tuomaria, 652 katsojaa ja 104 talkoolaista).

Jätteet ja niiden synnyn vähentäminen sekä lajittelu huomioitiin jo tapahtuman suunnittelussa, kahvion materiaalihankinnoissa ja talkoolaisten ohjeistuksissa. Tapahtumassa järjestettiin kahviossa syntyville jätteille (sekajäte, biojäte, kartonki, tölkit ja pullot) lajittelumahdollisuudet sekä tarjottiin lajitteluohjeistusta. Pääpaino oli biojätteen lajittelun mahdollistamisessa ja edistämisessä.

Käytännön lajitteluopastusta tapahtumassa hoitamaan valjastettiin seuran omia voimistelijoita. He opastivat tapahtumassa paikan päällä kahvioasiakkaita oikeaan lajitteluun ja jakoivat tietoa kokeilusta ja sen tavoitteista. Näin kokeilun toteutus tuki osaltaan myös ympäristökasvatus- ja vastuullisuusviestinnän tavoitteita. Asiakkailta tuli positiivisia kommentteja jätteiden lajittelumahdollisuudesta ja ympäristöteeman näkymisestä tapahtumassa. Kokeilussa laaditut lajitteluohjeet ja hankitut lajitteluastiat ovat seuran hyödynnettävissä myös tulevissa tapahtumissa.

Kuva
Biojätteen lajitteluohjeistus liikuntatapahtumassa. Kuva Kati Kankainen

Päästöt pienemmäksi lajittelua tehostamalla

Tapahtumassa syntyneiden eri jätejakeiden määrä arvioitiin/mitattiin, ja tämän perusteella tehtiin arviolaskelma toimenpiteiden vaikutuksesta hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjälkivaikutusten arvioinnissa hyödynnettiin julkisesti saatavilla olevia selvityksiä jätteenkäsittelyvaihtoehtojen päästöistä. Päästölaskennassa hyödynnettiin Suomen ympäristökeskuksen kehittämän Y-HIILARI -työkalun päästökertoimia, jotka perustuvat Ecoinvent-tietokantaan.

Arvioinnissa huomioitiin ainoastaan käsittelyprosessit, oletettujen kuljetusmatkojen ollessa yhtä pitkät kaikissa vaihtoehdoissa. Jätteiden kierrätyksellä saavutettuja päästöhyötyjä ei sisällytetty arvioon. Tulosten perusteella biojätteen erilliskeräys vähentäisi tarkastellun kokoisen urheilutapahtuman jätteenkäsittelyn päästöjä reilut 30 %. Mikäli lisäksi kartongin lajittelu saataisiin tehostettua, voitaisiin päästöjä edelleen pienentää noin neljänneksellä.

Biojätteen erilliskeräyksen päästöhyötyjä arvioitiin myös erikseen vertailemalla tilannetta, jossa biojäte päätyy sekajätteen mukana energiahyödynnettäväksi tilanteeseen, jossa biojäte kerätään erikseen ja käsitellään mädättämällä. Tehdyn arvion mukaan biojätteen erilliskeräys ja mädätys tuottaisi biojätekiloa kohti systeemitasolla noin kolmanneksen pienemmät päästöt verrattuna biojätteen energiahyödyntämiseen sekajätteen mukana.

Päästöihin voidaan vaikuttaa myös sillä, millaisia astioita kahviotoiminnassa käytetään. Kokeilutapahtumassa oli käytössä ympäristömerkityt kertakäyttöastiat, mutta yleisesti ottaen kestoastioiden käyttö johtaa tutkimusten mukaan kertakäyttöastioita pienempään hiilijalanjälkeen. Mahdollisuuksien mukaan tapahtumapaikka kannattaakin valita siten, että siellä on mahdollisuus kestoastioiden käyttöön ja pesuun.

Kokeilun keskeiset opit:

  1. Panosta selkeisiin ja erottuviin lajitteluohjeisiin
  2. Viesti kävijöille positiivisella tavalla, miksi lajittelu on tärkeää - näin lisäät motivaatiota lajitteluun ja jätteiden päätymistä oikeisiin jäteastioihin
  3. Sijoita tapahtumassa aina vierekkäin eri jätejakeiden lajitteluastiat
  4. Lajittelun tehostamisessa on usein kyse pienistä ja helposti toteutettavista muutoksista ohjeistuksiin ja toimintatapoihin - kokeile rohkeasti!
Kuva
Kuvissa tyttö lajittelemassa biojätettä jäteastiaan liikuntatapahtumassa sekä hymyilevä tyttö, jonka edessä biojätteen lajitteluohjeet liikuntapahtumassa. Kuva Kati Kankainen

Vinkit vähähiilisen tapahtuman järjestäjälle

Osana kokeilua koottiin myös yleisempiä vinkkejä vähähiilisen tapahtuman järjestäjälle. Tapahtumien hiilijalanjälki koostuu suurilta osin tapahtumapaikan energiankulutuksesta, tapahtumaan osallistuvien ja järjestelyjen vaatimasta liikkumisesta tapahtumapaikalle, jätehuollosta, ruoka- ja juomatarjoilusta sekä hankinnoista.

Vinkit vähähiilisen tapahtuman järjestämiseen:

  • Valitse mahdollisuuksien mukaan energiatehokas tapahtumapaikka, jossa on käytössä vihreä sähkö
  • Kannusta osallistujia saapumaan tapahtumaan joukkoliikenteellä tai lihasvoimin
  • Huomioi jätteiden synnyn vähentäminen ja lajittelu jo tapahtuman suunnittelussa
  • Suosi tarjoiluissa kasvispainotteisia vaihtoehtoja
  • Suosi hankinnoissa ympäristömerkittyjä tuotteita
  • Hyödynnä valmiita laskureita oman tapahtumasi hiilijalanjäljen ja eri valintojen vaikutusten arvioimisessa (esimerkiksi SYKE:n Y-HIILARI Hiilijalanjälki -työkalu).