Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Liikkuva korjauspaja -kokeilulla sekajätepussia pienentämään 

Ratkennut sauma, puuttuva nappi tai rikkinäinen vetoketju? Vaate olisi muuten hyvä, mutta sen verran risa, ettei sitä voi käyttää. Rikkinäiset vaatteet jäävät helposti lojumaan kaapin perukoille, kun aikaa niiden korjaamiseen tai ompelijalle viemiseen ei löydy. Kevätsiivouksen yhteydessä vaate päätyy lopulta komerosta roskikseen sekajätteeksi. Harmillinen tilanne: vaate on liian hyvä roskikseen, mutta kirpparillekaan sitä ei rikkinäisenä voi viedä. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla liikkuva korjauspaja, jota testasimme huhtikuussa osana Jyväskylän kaupungin Circwaste-hanketta. Liikkuvan korjauspajan tarkoituksena on tuoda korjauspalvelu asiakkaan luo, esimerkiksi päiväkotiin tai työpaikalle ja madaltaa näin kynnystä vaatteiden korjauttamiseen. Kokeilulla haluttiin testata kevyesti, olisiko tämäntyyppiselle liikkuvalle korjausompelupalvelulle kysyntää. Lisäksi kokeilun aikana koottiin ja jaettiin tietoa erilaisista korjauspalveluista, tekstiilinkierrätyksestä ja tekstiilijätteestä. Kokeilun aikana asukkaita kannustettiin korjaamaan tai korjauttamaan vaatteitaan ja lisäämään niiden käyttöikää ja siten vähentämään sekajätteen määrää. 

Kuva
Korjattu mekko osana Liikkuva korjauspaja -kokeilua. Kuva Paula Wilkman

 

Vauhtia messuilta 

Liikkuva korjauspaja -kokeilu aloitettiin osallistumalla Jyväskylän Kädentaitomessuille huhtikuun alussa. Messuille pystytettiin korjausompelu- ja tuunausaiheinen osasto yhteistyössä jyväskyläläisen Ompelimo Farkkusauman kanssa. Osastolla oli muun muassa työpaja, jossa messuvieraat saivat halutessaan opetella housujen lyhentämistä. Tarjolla oli myös tietoa tekstiilijätteen vähentämisestä ja lisäksi messuvierailta kerättiin vinkkejä jyväskyläläisistä korjauspalveluista. Messuilla esiintyi myös tuunausguru, vaatesuunnittelija ja bloggaaja Aija Rouhiainen, joka luennoi vaatetuunauksesta ja esitteli tuunaamiaan vaatteita satapäiselle yleisölle. Ompelimo Farkkusauma oli hyvin luonteva kumppani kokeilullemme, sillä yritys on hyvä esimerkki kiertotaloudesta. Heidän päämateriaalinaan on käytetty farkku, josta taitavat ompelijat loihtivat muun muassa rukkasia, mekkoja ja liivejä. Farkun ompelimo saa pääosin Jyväskylän  katulähetykseltä. Lisäksi Farkkusauma tekee korjausompelua. 

 

Käsityöneuvonnasta oppia korjausompeluun 

Kokeilun aikana halusimme kannustaa asukkaita korjaamaan myös itse vaatteitaan, ja huhtikuun puolivälissä järjestettiinkin Käyttöön! -korjauspaja yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston käsityöneuvonnan kanssa. Pajassa kävijät saivat itse korjata rikkinäisen vaatteensa ammattilaisen ohjauksessa. Teemapäivän aikana korjausompelu oli maksuton. Lisäksi tarjolla oli tietoa vaatteiden huoltamisesta sekä tekstiilijätteestä. Jyväskylän käsityöneuvonnan ompeluneuvonta on ainutlaatuinen palvelu koko Suomessa. Neuvonnassa voi pikkurahalla korjata vaatteensa ammattilaisen avustuksella, ja siellä on käytössä ompelukoneita, saumureita, teollisuusompelukoneita ja vaikka mitä! Homma toimii aikaa varaamatta, kävelet vain sisään ja kerrot murheesi. 

Kuva
Liikkuva korjauspaja -kokeilun korjattu vetoketju. Kuva Paula Wilkman

 

Liikkuva korjausompelupalvelu 

Kokeilun puolivälissä toteutettiin liikkuva korjauspajakokeilu yhdessä jyväskyläläisessä päiväkotiryhmässä. Lasten vanhemmat sekä henkilökunta saivat tuoda korjausta kaipaavan vaatteen päiväkotiin, josta ne noudettiin korjattaviksi. Vaatteen tuli olla sellainen, että pienellä korjauksella sen sai jälleen käyttöönsä. Vaatteet korjattiin Ompelimo Farkkusaumassa ja palautettiin viikon kuluttua takaisin päiväkotiin. Vaatteiden palautuksen jälkeen asiakkaille lähetettiin sähköinen kysely korjauspalvelusta ja sen toimivuudesta. Yllättäen korjauspalveluun tarttui vain neljä asiakasta. Ompelija korjasi kaksi takin vetoketjua, yhden takin ripustuslenkin sekä yhden lasten housujen polvessa olleen suurehkon reiän. Sähköiseen kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä kolme asiakasta, joista kaikki olivat tyytyväisiä palveluun ja pitivät sitä tarpeellisena. Toimivimpana korjattavien vaatteiden haku- ja palautuspaikkana pidettiin omaa työpaikkaa. Kokeilun aikana kerättiin myös vinkkejä erilaisista jyväskyläläisistä korjauspalveluista ja kartoituksen sato on koottu JAPAn nettisivuille. Kokeilun päätteeksi kysyimme vielä JAPAn facebookissa, mitä korjasit tai korjautit viimeksi. Kyselyyn tuli yli 40 kommenttia, joiden joukosta arvoimme yhden onnekkaan ja palkitsimme hänet Irmeli Castrénin Vaateniksit -kirjalla. Kokeilun perusteella ihmiset korjaavat tai korjauttavat vaatteitaan ja kenkiään hyvinkin aktiivisesti. Vaikka liikkuvan korjauspalvelun anti jäi tässä kokeilussa vähäiseksi, uskoisin että palvelulle voisi kuitenkin olla kysyntää. Ajatus keskitetystä palvelusta saattaa olla monelle vieras, eikä siihen ehkä osattu vielä tarttua. 

Paula Wilkman

Japa ry koordinaattori 
 

Asiasanat:  
resurssiviisaus