Suoraan sisältöön

Poikkitaideaula – tila oleiluun ja toimintaan taidemuseossa


Kuva Jari Kuskelin


Hanke on päättynyt.

Kaksivuotinen hanke poiki erilaisia poikkitaiteellisia tapahtumia ja tilaisuuksia, jotka yleisö otti innokkaasti vastaan. Kiitos kävijöille ja yhteistyökumppaneille. Hankkeen aikana syntyneet hyväksi havaitut toimintamallit jatkuvat taidemuseossa ja jatkossa aulatila toimii entistä paremmin yleisön tilana, jossa voi osallistua ja ottaa kantaa.
Projektin vetäjänä toimi kulttuurituottaja Tuula Rautio.

Toimintaperiaate

Jyväskylän taidemuseo Holvin katutasoon on avattu kansalaistoimintalähtöinen yleisötila työnimeltään Poikkitaideaula. Visuaalisesti kiinnostavan ja muuntautuvan tilan käyttöä suunnitellaan yhteistyössä taiteilijoiden, opiskelijoiden, kulttuuriluotsien, museon asiakkaiden ja muiden käyttäjien kanssa. Viihtyisässä tilassa voidaan järjestää monenlaista toimintaa myyntitapahtumista pop up -kahviloihin tai siellä voi vain oleilla ilman ostopakkoa.

Tila toimii myös taiteilijoiden kohtaamispaikkana, jossa eri taiteenalojen ammattilaiset voivat tavata toisiaan ja yleisöä luontevasti. Julkistamiset, asiakastilaisuudet, teehetket, keskustelutilaisuudet, kokoukset, ynnä muut tapaamismuodot ja taidetuokiot ovat mahdollisia tilassa. Tilasta löytyy myös langaton nettiyhteys ja kokouksiin ja pienimuotoisiin yleisötilaisuuksiin tarvittava välineistö. Tilaa voidaan vuokrata yksityisille, yrityksille ja yhdistyksille myös museon aukioloajan ulkopuolella. Tilan ulkoasussa otetaan huomioon kestävä kehitys, viihtyisyys, käytettävyys, näkyvyys ja muunneltavuus.

Periaate tapahtumien järjestämiselle on, että jos tilaisuus järjestetään museon aukioloaikana, eikä toiminnasta synny museolle ylimääräisiä kustannuksia, ei tiloista tai varusteista peritä korvausta. Käytettävät toimintamallit voidaan jaotella kolmenlaisiin tapahtumiin:

1. Museon aukioloaikana aulatilassa tapahtuviin omien sidosryhmien kanssa järjestettäviin tilaisuuksiin, jotka eivät tuo huomattavaa häiriötä muulle museotoiminnalle.

2. Yhteistyössä toteutettaviin julkisiin tilaisuuksiin jotka eivät rajoitu aulatilaan.

3. Yksityistilaisuuksiin jotka ovat maksullisia tapahtuessaan aukioloaikojen ulkopuolella.


Poikkitaideaulan varustus- ja hintatiedot


Menneet tapahtumat


Elävä Kahvila

Elävä Kahvila on työnimi uudelle palvelulle, joka tarjoaa mahdollisuuden viettää sunnuntai-iltapäivää kerran kuukaudessa hyvää tekevien asioiden parissa Jyväskylän taidemuseossa. Elävä kahvila on kulttuurin, taiteen sekä vaihtelevan teeman kautta hyvinvointia edistävä kahvila.Kahviloiden teemat ja ohjelma suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä asiakkaiden kanssa.

Idea kahvilasta syntyi paneelikeskustelussa, jossa kaupungin hyvinvointikoordinaattori Tytti Solankallio-Vahteri heitti ajatuksen ilmaan ja museolehtori Sirpa Turpeinen otti siitä kopin. Kahvilassa painotetaan taiteen ja kulttuurin merkitystä hyvinvointia edistävänä tekijänä verenpaineenmittauksen tai terveysvalistuksen sijaan. Toimintakonseptia kokeiltiin syksyn 2013 aikana taidemuseossa. Tämän jälkeen Elävä kahvila on toteutettavissa myös muissa taidelaitoksissa tai kaupunkilaisten kokoontumispaikoissa.

Kahvilailtapäivää 1.12.vietettiin teemanimellä Eloisa perhe.

Tarjolla oli kahvia, teetä, mehua, keksiä ja pientä puuhastelua.
Yhteistyökumppaninamme oli Imetyksen tuki ry. Kahvilassa jaettiin tietoa yhdistyksestä ja siellä sai tavata yhdistyksen ja paikallisen imetystukiryhmän jäseniä.

Perheillä oli myös mahdollisuus osallistua kuvataiteilija Paula Myllymäen ohjaamaan maksuttomaan Tarina-taide työpajaan. "Työpaja on vanhemman ja lapsen yhdessäolon hetki. Lapsi kertoo tarinaa, jota kuvitetaan vanhemman avustuksella käyttämällä mielikuvituksellisia materiaaleja: yhdistellään esimerkiksi kangasta, väriliitua, pahvia ja ruuveja. Tarinat kerrotaan ja kirjataan ylös ja kotiinviemisiksi saadaan hieno tarinataulu."

http://www.imetys.fi/


17.11. kahvilan teemana oli Elävä keho.
Leppoisan tunnelman ja reilun kaupan kahvitarjoilun lisäksi sai kokeilla tai seurata elävän mallin piirtämistä ja sen jälkeen laittaa oman kehonsa liikkeelle lattareiden tahdissa.

Klo 13-14.30 elävän mallin piirtämistä, ohjaajana kuvataiteilija Biagio Rosa.

Klo 14.30-16 latinalaisiin tansseihin erikoistunut tanssikoulu SalsaStudio järjesti SalsaMatinean eli iltapäivän salsatapahtuman, johon kuka tahansa sai tulla kokeilemaan salsan koukuttavia askeleita tai muutoin vain nauttimaan latinalaisesta tunnelmasta ja musiikista.

klo 15 tanssituokio, ohjaajana tanssiopettaja Suvi Tuominiemi

http://www.salsastudio.fi/
www.kulttuurinappi.fi


20.10. Elävän Kahvilan teemana oli elävät värit. Värikästä ja rentouttavaa tunnelmaa olivat luomassa rentoutus- ja hyvinvointiohjaaja Kaisa Natri ja puutarhan fengshuin asiantuntija Tuula Rahkonen. Lisäksi Leidit-ryhmä oli nostattamassa hyvää oloa värien avulla taidemuseon Taikatilassa. Tällä kertaa Elävässä Kahvilassa oli mahdollisuus nauttia rentoutushetkistä sekä leikkiä väreillä Leidien lämpimässä seurassa.

www.facebook.com/Puutarha.Akseli
http://www.svadhisthana.fi/


22.9. klo 12-16 Kulttuurisuunnistuksessa Elävän Kahvilan teemana oli rentoutuminen. Paikalla oli museokaupan vieras, taidegraafikko Hanna Holma ja hyvinvoinnin ekokeskus VilliElo, jonka ohjaajat kertoivat toiminnastaan ja pitivät rentoutumistuokiota. Museo-Shindoa esitteli tanssitaiteilija ja Shindo-ohjaaja Helena Ratinen.

https://www.facebook.com/VilliElo

Kulttuurisuunnistuksen muut rastikohteet:
http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/suunnistus/rastit


18.8. Ravintolapäivän Elävä Kahvila.
Ohjelma rakentui ajankohtaisen sadonkorjuu- ja ravintoteeman ympärille. Leppoisan tunnelman ja reilun kaupan kahvitarjoilun lisäksi paikalla oli Hyvän Olon Kauppa & Kahvila Säde kertomassa hyväätekevistä tuotteistaan ja tarjolla oli marjaisia smoothieshotteja sekä raakasuklaakonvehteja (http://säde.fi/). Luomuviljelyä harrastava kulttuuriluotsi Sirkka Kinnunen kertoi luomuviljelystä, lisäksi kahvila toimi satovaihtaripaikkana.


Kuvia tapahtumista Facebookissa


Museokaupan vieras

Jyväskylän taidemuseon uudistuneessa museokaupassa on käynnistynyt kokeilu ”Museokaupan vieras”, jonka avulla on tarkoitus tuoda esiin keskisuomalaista taiteenalan osaamista ja edistää tuotteiden myyntiä. Museokaupan vieras ei liity Jyväskylän taidemuseon näyttelyihin, vaan on osa asiakaspalvelua ja museokaupan toimintaa.

Museokaupan vieraspaikkaa voi hakea kuka tai mikä tahansa keskisuomalainen henkilö, kokoonpano, tuotemerkki tai yritys. Tärkeää on tuoda esiin tuotteiden tai tuotemerkin tarina, yrityksen toimintaidea tai henkilö tuotemerkin takaa. Museokaupan vieraan tuotteita on esillä museokaupan ikkunassa ja myytävänä museokaupassa siihen varatulla paikalla.

Hakemukset ja ehdotukset voi lähettää Tuula Rautiolle, sähköposti: tuula.rautio(at)jkl.fi.

Tuula Haverinen museokaupan vieraana 7.3–6.4.2014

ITE-taiteilija Tuula Haverinen (s. 1945) on toisen polven jyväskyläläinen, joka leikki lapsena Harjun rinteillä. Uransa hammaslääkärinä tehnyt Haverinen alkoi taiteilla tuotteliaammin eläkkeelle jäätyään. Yllätyksekseen hän huomasi hammaslääkärin välineitä käytettävän myös grafiikan teossa. Grafiikan lisäksi hän tekee muun muassa lasi- ja tekstiilitaidetta. Hän luonnehtii taidettaan ja itseään taiteentekijänä näin:

”Olen kuten sekahedelmäsoppa. Työtäni saattoi luonnehtia akateemiseksi käsityöläisyydeksi ja sama käsillä tekeminen jatkuu myös nyt eläkeläisen riemullisessa arjessa. Minut tapaa kaikenmoisilla kursseilla ja ilmoittautumislistojen yläriveillä. Valokuva laukaisee usein raksutuksen pääkopassa ja siitä muotoutuu ehkä fotografiikan vedos Ratamossa. Kuva voi siirtyä myös keramiikkapigmenttinä sulatuslasille ikkunakoristeeksi tai vaikkapa koruksi rinnuksille. Jos siis näet peltipurkkia tai pahvilaatikkoa kamerajalustalla kuljettelevan mummelin liikenteessä, hän saattaa olla monitoimitaiteilija oivallusta etsimässä. Tekstiili on myös mainio kuvallinen pohja muistuttamaan mieleisistä maisemista tai Jyväskylän parista vanhasta rakennuksesta, joita ei ole kadotettu vielä.”

Museokaupassa Haverisella on esillä valokuvapohjaista grafiikkaa, serigrafiaa ja printtejä sekä hiekkapuhallusta lasille ja eri tekniikoin tehtyjä lasikoruja. Pöydästä löytyy pääsiäisen innoittamana myös Washi- eli japaninpaperilla päällystettyjä munia.

Museokaupan ikkunaa koristamaan Haverinen tuo monen työn inspiraation lähteen, Prinsessa Ruususen lasilinnan.

www.itetaidehaveritu.fi

Arja Jäppinen Jyväskylän taidemuseon museokaupan vieraana 31.1.–2.3. 2014

Arja Jäppinen on monipuolinen jyväskyläläinen kuvataiteilija, jonka työhistoriassa voi nähdä selkeitä kausia.

"Ensin oli muutaman vuoden pronssikausi, sitä seurasi vuosikausia pitempi paperikausi. Sitten tuli muutama työntäyteinen vuosi villakautta ja nyt meneillään on nukkekausi, jota on kestänyt jo useita vuosia. Nukkekauteen sisältyy myös grafiikan retket."

Olipa materiaali mikä tahansa, on Jäppisen karhea kädenjälki ja muotokieli tunnistettavissa. Lähes kaikissa Jäppisen töissä on läsnä ilo ja huumori.

Jäppinen on Suomen ensimmäinen nukkeartesaani ja hän on toiminut Suomen Nukketaiteilijat ry:n näyttelyvastaavana 13 vuotta.

Arja Jäppisen museokaupan vieraskattaus sisältää pienoisveistoksia puusta ja paperimassasta. Joukosta löytyy pronssitöitäkin. Pöydällä on eri tekniikoin toteutettua grafiikkaa sekä jokunen villaviettelys ystävänpäivää ajatellen. Lisäksi löytyy myös kortteja, kirjoja sekä serigrafiaa sisutustauluiksi.

http://www.arjajappinen.com

Päivi Hintsanen museokaupan vieraana 29.11.2013–12.1.2014

Museokauppaan Hintsanen tuo vierailulle kahtia jakautuneen maailmansa: surrealistisia ja surumielisiä valokuvapohjaisia pigmenttimustevedoksiaan, joissa Kyynelpuun taimet kasvavat ruukuissaan, ja piirroksiin pohjautuvia miniprinttejä, joissa hassut hirviöt paistattelevat auringossa ja surkeat hahmot värjöttelevät sateessa - tai ylimakea nonparellikerma kuohuu yli Café-Bistro Miniprintissä.

Päivi Hintsanen on jyväskyläläinen media- ja kuvataiteilija, joka on viime vuosina keskittynyt lähinnä kuvateosten tekemiseen. Kuvia hän työstää erilaisilla digitaalisilla sekä analogisilla tekniikoilla. Yleensä kuvateosten tekniikkana on tietokoneella toteutettu grafiikka: pigmenttimustevedoksissaan hän yhdistää valokuvaa, skannattuja elementtejä ja maalausta. Hintsasen pigmenttimustevedosten kuva-aiheissa liikutaan usein jossakin toden ja unen rajamailla: oikeat paikat ovat sekoittuneet
keksittyihin paikkoihin ja tiloihin ja todellisuuden elementit häivähtelevät mielikuvitusmaailmassa.

Monsterium/Hirviölä on puolestaan projektinimi Hintsasen sarjakuvamaiselle kuvitusmaailmalle, joka lähti aikanaan liikkeelle uniikeista, käsinpiirretyistä värityskuvista. – Hullunhauska kuvitusmaailma on tasapainoa muulle tekemiselleni, Hintsanen kuvailee. – Arkipäivän huolet unohtuvat, kun piirtelee pilvikuvioisia kissoja.

http://www.paivihintsanen.fi
http://www.kuvituksia.com

Tuhka museokaupan vieraana 18.10.–22.11.2013

TUHKA on uusi kotimainen hautaustavaramerkki, joka on erikoistunut tuhkaustuotteisiin. Tuotteet on suunniteltu ja valmistettu Keski-Suomessa.

Muotoilijat: Mikko Ryytty ja Leo Kokkonen, Komia Design Oy ja Lasireliefit: Katja Rauhamäki, Katja Rauhamäki Design

Tuhkaaminen kasvaa vauhdilla vallitsevaksi hautaustavaksi Suomessa. Alan tuotekehitys on kuitenkin juuttunut arkkuhautauksen perinteisiin. TUHKA tomuttaa vanhoja käytäntöjä ja tarjoaa uudenlaisen hautauksen konseptin.

TUHKA® -hankkeen käynnistänyt Lauri Nevalainen on kehittänyt konseptia alkuvuodesta 2012 lähtien. Yhteistyöverkostoon ovat kuuluneet Komia Design Oy, Katja Rauhamäki Design, JAMK, Jyväskylä Innovation Oy:n Protomo ja Jyväskylän yliopisto.

TUHKA-uurna on suunniteltu sellaiseksi, että sen sisään voidaan tuhkan sirottelun tai hautaamisen jälkeen tallentaa vainajaan liittyviä muistoesineitä. Uurnaa voidaan myös kierrättää sukupolvelta toiselle. Tuotteessa yhdistyvät skandinaavinen ajaton muotokieli, käytännöllisyys ja ekologisuus.

Uurnia koristavat laukaalaisen taiteilija Katja Rauhamäen yksilölliset lasireliefit.

Jokaisessa lasireliefissä on oma ajatusmaailmansa, mutta teemat antavat katsojalle vapauden tulkita niiden muotomaailmaa vapaasti. Niissä voi nähdä jatkuvuutta, etenevyyttä, vapautumista, kasvua, läpinäkyvyyttä, haurautta mutta myös kestävyyttä.

http://www.tuhkaksi.fi

Hanna Holma museokaupan vieraana 16.8.–29.9.2013

Hanna Holma, Ikuistettuja elämänilon huudahduksia - rohkeutta matkamuistoksi!

Hanna Holma (s. 1967) on Jyväskylästä kotoisin oleva, nyttemmin Helsingissä asuva ja työskentelevä taidegraafikko. Hän on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä, osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin ja hänen teoksiaan on tärkeimmissä suomalaisissa taidekokoelmissa.

Vuosi 2014 on Hanna Holmalle juhlavuosi: silloin tulee täyteen 20 monotypiaan keskittynyttä vuotta. Monotypia on taidegrafiikan tekniikka, jossa painolaattaan ei tehdä mitään pysyviä jälkiä. Kuva tehdään laatalle suoraan väreillä: telaten, maalaten, piirtäen, väriä lisäten ja sitä poistaen. Tekniikka mahdollistaa spontaanin ja vapaan tavan tehdä kuvia. Monista taidegraafiikan tekniikoista poiketen monotypia ei ole toistettavissa, vaan niitä syntyy vain yksi, uniikki teos.

20 vuoden aikana Holma on kehittänyt oman tapansa tehdä kuvia. Niissä olennainen merkitys on pitkillä, joskus useankin lauseen mittaisilla nimiteksteillä. Hän pyrkii tiivistämään teoksiinsa jotakin hyvin tärkeää:

“On suuri ilo saada elää. Kuvat syntyvät hetkistä, jolloin tajuan sen erityisen selvästi. Sellaisina hetkinä silmieni eteen lipuu usein kuva. Kirjoitan yksityiskohdat muistiin ja aikanaan toteutan kuvan työhuoneellani. Koska kuvani saavat alkunsa selkeyden ja ilon hetkistä, ne ovat ikuistettuja elämänhalun huudahduksia, joiden äärellä minä ja kuka tahansa katsoja voi myöhemminkin virkistäytyä, hengähtää ja kenties saada niistä rohkeutta.

Mikään arvokas asia elämässä, varsinkaan todellinen elämänilo, ei kuitenkaan pysy pidemmän päälle hengissä itsestään. Se vaatii tietoista vaalimista ja työtä. Itse olen löytänyt siihen välineet Raisa Kaipaisen ja Torsten Rügerin Elämän taide -kursseilla, joilla kävin vuosia. Elämänilon tärkeyden muistaminen ja sen vahvistaminen tuo sitä lisää: tehty työ kantaa aina hedelmää.“

Jyväskylän taidemuseon museokaupassa on esillä Hanna Holman puulle taustattuja monotypioita vuodelta 2013. Myynnissä on myös kuvakirjakatalogeja ja kortteja.


http://www.hannaholma.net

Museokaupan tulevat vieraat:

13.6.–16.7. Sirkka-Liisa Särkkä

18.7.–31.8. Sari Kanala / Amusantti
http://www.amusantti.fi/


Yläkaupungin Yön ohjelma taidemuseossa lauantaina 18.5.

- 12–16 Grafiikan yleisötyöpaja
Grafiikka-nimitys tulee kreikkalaisesta sanasta grafein = kaivertaa, piirustaa, kirjoittaa. Se on kuvataiteessa yleisnimitys menetelmille, joilla.. Kääk! Tuu ite kokeileen! Ekaks tehdään painolaatta, laitetaan väriä ja laatta prässiin. Sitten saa vääntää kampea ja tadaa!: grafiikanvedos on valmis!
Pajat sopivat myös yli viisivuotiaille lapsille vanhemman avustamana. Ennakkoilmoittautumista ei ole ja paja-maksu 7€ sisältää materiaalit ja opetuksen. Ohjaajana taidegraafikko Jonna Jantunen.

- klo 12–14.30 Osku-gaala
Juhlassa katsotaan ja palkitaan päiväkotilasten työpajoissa tekemiä digielokuvia. Elokuvissa lasten omiin tari-noihin yhdistyvät kuvataiteilija Anna-Liisa Hakkaraisen värikkäät hahmot sekä säveltäjä ja muusikko Tony El-glandin musiikki. Gaala toteutetaan yhteistyössä Kulttuuriaitan ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.
http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/aitta/toiminta/paivahoito
http://www.ksek.fi/

- 14–20 Kahvila Kultavatkain
Istahda hörppäämään sumpit ruusukupista! Eettiset ja esteettiset herkut tarjoilee taidekasvatuksen ja taidehisto-rian opiskelijoiden ainejärjestö Ranan Kahvila Kultavatkain.
https://www.facebook.com/KahvilaKultavatkain

- 14.30–16.30 Sähkökaappiskaala – Yläkaupunkitilan taiteellistamisen juhla
Juhlassa julkistetaan yläkaupungin alueen sähkökaappien taideteokset yhteistyössä Jyväskylän taiteilijaseuran ja Jyväskylän Energian kanssa. Lisäksi esitellään 2013 Katustipenditaiteilija sekä Kauppakadulla sijaitseva Laa-tikkomo, erittäin pieni taidegalleria..
http://www.jkltaiteilijaseura.net/taiteilijaseura.htm
https://www.facebook.com/pages/Laatikkomo/530806696942808

- 16.30–18 Vuorovaikutteisuus nykytaiteessa – Pasi Rauhalan luento
”Sunnuntaina mun 15-vuotisjuhlapäivänä… Ei helvetti, mikä syntymäpäivä! Olen varmasti koko maailman ainut 15-vuotias, joka joutuu viettämään oman syntymäpäivänsä kotiarestissa!”
Lainaus Oraville muuttaneen Pasin päiväkirjasta 7.7.1963. Pasi on kuvataiteilija Pasi Rauhalan (s.1978) alter ego. Sekavaa, eikö? Pasi Rauhala luennoi omana itsenään vuorovaikutteisuudesta nykytaiteessa. Luennolla pohditaan miten katsojasta tulee aktiivinen toimija ja miten vuorovaikutteisuus on muuttanut taidekäsitystä.
Samalla nähdään millaista hulinaa syntymäpäiväsankari on saanut Oravilla aikaan.
http://kotimuseo.com/

- 18–19.15 Open mic
Asuuko sielusi syövereissä rytmikäs oivallus, joka palavasti pyrkii ulos? Uskotko, että vitsisi naurattaisi muitakin kuin äitiäsi? Oletko miettinyt missä voisit tuoda osaamistasi esille tai muuten vain tuottaa iloa kanssaihmisillesi? Nyt sinulla on siihen elämäsi tilaisuus! Taidemuseo tarjoaa sinulle mahdollisuuden tarttua mikkiin ja ilmaista itseäsi mikä ikinä onkaan taide- tai tyylilajisi.
Max 10 min/esiintyminen, ilmoittautuminen tuula.rautio(at)jkl.fi

- 19.15 Må Pyton
Lauluyhtye Må Pyton esittää komediaryhmä Monty Pythonin tuotannon lauluja sovitettuna mieslauluyhtyeelle – suomenkielisin tekstein.Näyttelyt:

Pasi Rauhalan Kotimuseo
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/grafiikkajapasi

Uusi kubismi
Mikko Ijäs, Liisa Lounila, Sami Lukkarinen
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/uusikubismi

Football Landscapes – Jalkapallon maisemia
Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/jalkapallomaisemia

Kulttuuriluotsien perjantaiporinat
5.4., 12.4., 26.4., 23.5. ja 31.5. klo 14.00 – 16.00.

Keskustelua kulttuuriluotsien kanssa taiteesta, kulttuurista ja luotsitoiminnasta.
Samalla voi nauttia ruusukupillisen kuumaa kahvia tai teetä.

Kulttuuriluotsitoiminta, mitä se on? Lue lisää tästä linkistä.

Kahlot friidut

Naiskuoro Harput esiintyy lauantaina 4.5. klo 18

Naiskuoro Harput on perustettu tarpeeseen vuonna 2005. Ryhmä koostuu
työssäkäyvistä perheenäideistä, joiden äitiys lähenee jo
vääjäämättömällä tavalla etäsylimoodia.

Yhä aktiivista luomisvaihetta elävä ryhmä luottaa kollektiiviseen
innovointiin ja muistiin. Metodi on tuottanut useita produktioita.
Ensimmäinen, "Kukkaa pukkaa - lauluja ja leninkejä" hulmahti yleisön
eteen 2006. "Sohvapohjalta" laulettiin vuonna 2008. Vuoden 2009
produktio "Pieni munasarja" etsiytyi jo naiselämän tuntoherkemmillekin
kosketuspinnoille. "Harppujen kevätlevitys" ja "Hittejä ja hutasuja"
valmistettiin vintintuuletusmetodilla kertausaineksista vuonna 2010.
"Keittiö burläski" 2011 levitti harppuaatetta kulmakuppiloihin ja
"Pimeä keikka" 2012 valoa kaamosaikaan.

Naiskuoro Harput on tällä hetkellä uransa ehkä kubistisimmassa
kehyksessä, kun "Kahlot friidut" kääntää tutun aineksen ja uuden
tuotannon jälleen uuteen tuuttauskulmaan rikkoen samalla hetkeksi
taidemuseon hillityn rauhan.

Esitys kestää noin 45 minuuttia. Liput 10/5 euroa.
Lippuvaraukset: harputvaraus@gmail.com


Kaikille keikkalipun ostaneille erikoistarjous:
Ennen esitystä klo 17–18, taidemuseon näyttelyihin pääsee tutustumaan puoleen hintaan!

Lisätietoja:
Sirpa Turpeinen
sirpa.turpeinen[at]jkl.fi
(014) 266 4397

Jyväskylä Sinfonian taiteilijatapaamiset:

Ke 10.4. klo 18.00–18.30 Paikalla Eva Ollikainen, Tommi Hakala sekä säveltäjä Mikko Heiniö

Jyväskylä Sinfonia

Perjantaiporinat klo 14.00–16.00

Keskustelua kulttuuriluotsin kanssa Kultainen metsä -näyttelyyn tutustuen
pe 11.1., 18.1., 25.1., 1.2., 8.2., 15.2., 22.2., 1.3.

Lehtiruno-työpajat 11.1.–3.3.

Omatoimityöpaja aulassa museon aukioloaikoina
Kirjaa näyttelykokemuksesi tekemällä metsäruno sanoma- ja aikakauslehtien sanoista.

to 28.2. klo 12–16 Ohjattu lehtiruno-työpaja perheille

Jyväskylä Sinfonian taiteilijatapaamiset:

Ke 30.1. klo 18.00–18.30 Paikalla illan esiintyjiä sekä Joni Mitchellistä vuonna 2012 väitellyt Anne Karppinen

Ruusukuppikahvila klo 12–17

Pop up –kahvila, jossa kahvikärrystä voi ostaa pikkurahalla vehnästä, teetä ja kahvia.

pe 16.11.
pe 23.11.
pe 30.11.

Perjantaiporinat kulttuuriluotsien kanssa klo 14–16

Keskustelua taiteesta, kulttuurista ja kulttuuriluotsitoiminnasta
16.11.
30.11.

Lauantai 1.12. Osku gaala

klo 13–15 Lasten digielokuvien julkistamisjuhla toteutetaan yhteistyössä Kulttuuriaitan ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa. Juhlassa katsotaan ja palkitaan päiväkotien työpajoissa tekemiä digielokuvia, joissa yhdistyvät kuvateiteilija Anna-Liisa Hakkaraisen värikkäät maalaukset, Jyväskylän taidemuseon Hyvää tietä Hyssymaahan kiertävässä kuvataidenäyttelyssä esiintyvät hahmot, säveltäjä ja muusikko Tony Elglandin kuviin tuottama musiikki ja lasten omat tarinat.

Kulttuurihyrrä: Elokuvasatu-työpaja
http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/aitta/toiminta/paivahoito

Lauantaina ja sunnuntaina 8.–9.12.2012 JOULUINEN TAIDEBASAARI

Tule kokemaan museon basaaritunnelma! Myynnissä vaikka mitä mukavaa pukin konttiin sopivaa rennossa basaaritunnelmassa. Myyjät ovat keskisuomalaisia kuvataiteilijoita, kuvantekijöitä ja käsityöläisiä.

Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, 050 542 05 27, leena.lokka@jkl.fi

22.9.-2.12. Kuplakino - Niittyateljee - Peilisali -näyttelyyn liittyviä tapahtumia Holvissa

23.10.–2.11. Muotokuvia Jyväskylästä, Juho Jäppinen – valokuvia ja maahanmuuttajien mietteitä

Päänäyttely on esillä Galleria Gloriassa 25.10.–29.11. Maistiaisia näyttelystä Holvin aulan ikkunoissa.

Kasvokuvien ja yksittäisten ihmisten tarinoiden kautta piirtyy kuva Jyväskylästä paikkana, jonne on tultu milloin lähempää, milloin kauempaa maan rajojen ulkopuolelta.

Maassa Taivaassa -tapahtuma

to 8.11., to 15.11. ja to 22.11. klo 16.30–17 Katja Holopaisen performanssi ”Toivottuni tuudin Tuonelaan”
Katja Holopaisen kolmen performanssin sarja äitiydestä, kuoleman valitsemisesta, rakkaudesta ja toivosta. Ihmisääni ja kehärummun syke luovat tilaa surun liikkeille, sävyille ja muodoille. Jokainen esitys muotoutuu lopulliseen muotoonsa kohtaamisessa paikalla olevan yleisön kanssa.
Vapaa pääsy.

to 22.11. klo 17 –18 Katja Holopaisen työpaja luopumisesta.
Työpajassa käytetään ääntä, liikettä, maalaamista ja kirjoittamista reitteinä hyväksyvään läsnäoloon kunkin osallistujan omassa luopumisessa tai surussa. Kukin osallistuja voi kertoa omasta menetyksestään ryhmälle sen verran kuin tuntuu hyvälle. Työpajaan osallistuminen ei vaadi erityistaitoja. Ohjaajana Katja Holopainen.
Työpaja on maksuton. Mukaan mahtuu 15 osallistujaa. Ilmoittautuminen taidemuseon Holvin lipunmyyntiin p. (014) 266 4391 museon aukioloaikana, muulloin sähköpostilla museolehtorille sirpa.turpeinen@jkl.fi.

pe 9.11. klo 14–17 Maassa Taivaassa elokuvakahvila
Elokuvakahvilassa katsellaan lyhytelokuvia teemalla hellyys, rakkaus, sairastaminen ja huolenpito. Elokuvat soveltuvat erityisesti lapsille ja lapsenmielisille. Mukana seikkailevat lapsille tutut hahmot Myyrä, Turilas ja Jäärä. Mukana on myös uusia tuttavuuksia kuten Tohvelisankari-sammakko ja tikka elokuvassa Yövuoro.
Elokuvaohjelmassa tapahtuman teemoja lähestytään huolenpidon ja välittämisen näkökulmasta. Lyhytelokuvissa korostetaan toisen huomioimista ja lohduttamista.
Elokuvakahvilaan on vapaa pääsy!
Kahvilassa on myytävänä mehua, kahvia ja pientä purtavaa.
Yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa

la 17.11. klo 12–15 Paratiisilaatikko-työpaja perheille, Outi Markkanen
Kuvataiteilija Outi Markkasen ohjaama työpaja soveltuu kaiken ikäisille ja erityisesti lapsiperheille. Työpajassa rakennetaan yksin tai yhdessä oma tila, pieni paratiisi laatikkoon. Voit tuoda työpajaan oman laatikon ja materiaaleja: valokuvia, kiiltokuvia, vanhoja joulukoristeita…
Hinta 5e/laatikko. Ilmoittautuminen 12.11. mennessä Jyväskylän taidemuseoon sirpa.turpeinen@jkl.fi, 050 542 0591. Lisätietoja ilmoittautumisen yhteydessä. Mukaan mahtuu n. 20 hlöä.
klo 15 Luento: lapsen suru ja sen kohtaaminen, Sirpa Mynttinen ja Anne Salonen
Luento- ja keskustelutilaisuus lapsen surun kohtaamisesta läheisen kuoleman jälkeen.
Ennakkoilmoittautuminen toimisto(at)nuoretlesket.fi
Vapaa pääsy.

pe 23.11. klo 14–16 Satu Grönroos kulttuuriluotsien lukupiirin vieraana
Kulttuuriluotsien kirjailijavieras Satu Grönroos kertoo esikoiskirjastaan Lumen syli. Kirjan tapahtumapaikkana on 60-luvun Jyväskylä ja siellä pienen koululaistytön Helmin ja hänen opettajansa Kaarinan kokemukset lapsen kuolemasta.
Vapaa pääsy.

Maassa Taivaassa –tapahtuman internetsivut

Ruusukuppikahvila klo 12–17.30

Pop up –kahvila, jossa kahvikärrystä voi ostaa pikkurahalla vehnästä, teetä ja kahvia.
pe 5.10.
to 11.10.
pe 12.10.
pe 26.10.

Perjantaiporinat kulttuuriluotsien kanssa klo 14–16

Keskustelua taiteesta, kulttuurista ja kulttuuriluotsitoiminnasta
5.10.
26.10

26.10. klo 16.30 Teehetki taiteilija Juho Jäppisen kanssa

10.10.-12.10 Vanhustenviikko

Jyväskylän taidemuseo on mukana juhlimassa valtakunnallista vanhustenviikkoa 7.10.–14.10.2012. Vanhustenviikon teema, Yhdessä vahvempia, painottaa sukupolvien välistä vuorovaikutusta. Vanhuksilla ja lapsilla onkin paljon annettavaa toisilleen. Kolmen taiteilijan Jyrki Markkasen, Outi Markkasen ja Riitta Järvelän Kuplakino-Niittyateljee-Peilisali –näyttelyn elämyksellisten teosten äärellä viihtyvät kaiken ikäiset.

Ohjelma:
KESKIVIIKKO 10.10.
klo 14.00–15.30 Kulttuuriluotsien lukupiirin avoimet ovet
Heli Hietaharju-Mölsä esittelee lukemisen apuvälineitä taidemuseon Taikatilassa.

TORSTAI 11.10.
klo 12.00 Kuplakino-Niittyateljee-Peilisali ja Oravien
aarteita -näyttelyiden opastus senioreille
Klo 13 Laulu- ja musiikkiesityksiä menneiltä vuosikymmeniltä Jyväskylän ammattiopiston musiikin oppilailta
klo 12.00–17.00 Ruusukuppikahvila avoinna

PERJANTAINA 12.10.
klo 12.00–17.00 Ruusukuppikahvila avoinna
klo 16.30 Teehetki taiteilijan kanssa
Keskustelua taiteilijan kanssa taiteesta ja muusta ajankohtaisesta. Riitta Järvelä esittelee teoksensa, jotka heijastelevat lapsuudenkuvan muuttumista 1800-luvulta nykypäivään.

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja
Sirpa Turpeinen, puh. 050 542 0591, sirpa.turpeinen@jkl.fi

Vanhustenviikon internetsivut

Torstai 18.10 Satupäivä

Klo 13–15 Mannerheimin lastensuojeluliiton Kuokkalan yhdistyksen aktiivit lukevat satuhahmoiksi pukeutuneina satuja, kuten Jaanan Lapon Jonnin korvat -kirjaa (2001).

Outi Markkasen kollaasimaiset kuvitusoriginaalit ovat esillä näyttelyssä. Jonni on pieni ja arka korvaton pupu, joka seikkailee Otusnallen, Myyrä Myönteisen ja kuvataiteilija O. Nerovimmauksen kanssa. Jonnin metsään voi kirjaimellisesti astua Niittyateljee-tilateoksessa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Kuokkalan yhdistys esittelee toimintaansa aulassa.

MLL Kuokkalan yhdistyksen internetsivut

Satupäivän internetsivut

Museoon on vapaa pääsy tapahtuman aikana klo 13-15. Muutoin 6/3€. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

su 30.9. Kulttuurisuunnistus

klo 13–15 Laulu- ja musiikkiesityksiä Jyväskylän ammattiopiston musiikin oppilailta
klo 14-16 Alladin tekee aulassa suunnistajien nimistä kalligrafiaa

ke 5.9. klo 18-18.30 Jyväskylän sinfonia esittäytyy.

Kapellimestari Dima Slobodeniouk esittelee konsertin ja intendentti Lasse Allonen syyskauden konserttiohjelmiston.

24.–26.8. klo 11–18 Jyväskylän taiteilijaseuran teosvälitystilaisuus

Keskiviikkoina 22.8., 29.8. ja 5.9. klo 12–18. Virkkaa vihreää -tempaus
Kaikki halukkaat saavat osallistua 21.9. paljastettavan taideteoksen syntymiseen.
Teos on osa Jyrki Markkasen, Outi Markkasen ja Riitta Järvelän 21.9.–2.12.2012 esillä ole-vaa lapsille suunnattua Kuplakino – Niittyateljee – Peilisali -näyttelyä.
Tempauksessa virkataan vihreästä matonkuteesta 25x25 cm paloja kahvittelun lomassa. Koukut ja kuteet löytyvät Holvista. Voit tuoda mieluusti mukanasi omankin koukun (käsialasta riippuen 10 tai 8 mm).
Sään salliessa levittäydymme Kirkkopuiston vehreään miljööseen virkkuinemme.
Ei haittaa vaikka olisit virkkaajanakin vihreä, opettelemme yhdessä!

11.7. klo 11–18 Kesäbasaari (ulkona)

24.5. Jyväskylän Steiner-koulun toukotori
klo 15–18 Oppilasesityksiä, oppilastöitä
klo 14–17 Kahvila

19.5. Yläkaupungin yö
klo 17–20.30 Kahvila Kultavatkain tarjoilee herkkuja esteettisesti sekä eettisesti kestävästi – jopa performatiivisin ottein.
klo 17 Graphica Creativa -näyttelyn yleisöopastus
klo 18 The Bassless, Trio soittaa ja kertoo 60-luvun musiikista.
klo 19 Trio PPP, Laululintusen sekä kahden herrasmiehen muodostama laulu- ja soitinyhtye. Repertuaari tee-malla “laulumusiikkia laajalla skaalalla”.
klo 20 Kae-Nuu, Vapaapudotteista kotiseutujazzia

18.5. klo 16.30 Esi-isieni runo – Ikkunat avautuvat -esitys
Jyväskylän ylioppilasteatteri esittää 7 minuutin makupalan Esi-isieni runo -butotanssiteoksesta. Esi-isieni runo on butotanssia ja dokumentaarista materiaalia hyödyntävä näyttämöteos. Teos pohjautuu työryhmäläisten kirjoittamiin isovanhemmille tehtyihin kiitoskirjeisiin ja liittyy marraskuiseen Maassa taivaassa -tapahtumakokonaisuuteen. 8.5.–27.5 Jyväskylän taidemuseon tuulikaapissa on esillä tanssiteokseen liittyvä ikkuna-alttari, johon on koottu tanssiteoksen pohjana olleita muistoja, esineitä, kirjeitä ja runoja. http://www.maassataivaassa.fi

24.5. Jyväskylän Steiner-koulun toukotori
klo 15–18 Oppilasesityksiä, oppilastöitä
klo 14–17 Kahvila

Lisätietoja:
Tuottaja Tuula Rautio, 046 905 1896, tuula.rautio@jkl.fi
Museolehtori Sirpa Turpeinen, 050 542 059, sirpa.turpeinen@jkl.fi

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi