Suoraan sisältöön

Generation – taidetta 15–23-vuotiailta nuorilta

16.3.–27.5.


Henriikka Harinen, Just Broken Up, 2016, öljy kankaalle. Kuva Stella Ojala, Amos Andersonin taidemuseo.

"Uskon, että sukupolvellani on tuore ja erilainen tapa ilmaista itseään ja nykyajan ilmiöitä taiteen keinoin. Mielestäni tämä näkyy näyttelyssä. Toivon, että Generation inspiroi nuoria ihmisiä kiinnostumaan taiteesta ja taiteen tekemisestä. Työni käsittelevät esimerkiksi identiteettiä, valtarakenteita ja ihmissuhteita, joissa todellisuus ja unelmat eivät aina kohtaa. Teokseni sisältävät usein ironiaa, huumoria ja kyynisyyttä, mutta ne ovat myös vilpittömiä kuvauksia aidoista tunteistani ja ajatuksistani."
- Henriikka Harinen, s. 1993

"Aloitin päivittäisen piirtämisen vähän yli vuosi sitten. Olen julkaissut teokset Instagramissa, jotta muut voivat seurata kehitystäni sekä artistina että toteutuksen kannalta. Olen tehnyt digitaaliset piirustukset ja teokset puhelimellani, mutta olen tottunut käyttämään perinteisempiäkin tekniikoita kuten maalaamista. Luomisprosessia on jatkettu mm. omalla mallistolla ja oman musiikin tuottamisella, jota julkaisen nimimerkillä OLO. Olen hakemassa Aalto-yliopistoon tai Kuvataideakatemiaan. Tähtäimessä on ura muoti-, taide- ja kuvitusalalla."
- Jassir Kuronen, s. 1999

"Vaikka meillä tekijöillä on erilaiset koulutustaustat ja aihepiirit sekä tekniikat heijastelevat monenlaisia asioita, niin lopputulos on sama: kuva tästä ajasta. Tahdon työskentelyssäni kunnioittaa perinteitä ja ymmärtää sääntöjä, mutta samalla kyseenalaistaa niiden tarkoituksen. Sääntöjä voi ja pitää rikkoa, kunhan tietää mitä on rikkomassa. Rikkomisen jälkeen jäljelle jää se mikä on olennaista ja lisäksi paljon tilaa jollekin uudelle."
- Sanni Weckman, s. 1993

28 nuoren taiteilijan näyttelyssä kohtaavat digitaaliset ympäristöt ja käsityöperinne. Esillä on videoita, valokuvia, veistoksia, tekstiiliteoksia, piirustuksia ja maalauksia sekä performansseja. Laura Köönikän kuratoimasta teoskokonaisuudesta välittyy nuorten itsevarmuus ja rohkeus tuoda esille kiehtovia ja samalla haastavia aiheita. "Monet näyttelyyn hakijoista olivat tutkineet elämäänsä päiväkirjamaisesti esimerkiksi liikkeen, videon, kameran tai digitaalisen piirroksen välityksellä. Näyttelyyn valikoitui teoksia, jotka tukevat ja kommentoivat toisiaan. Kokonaisuudessa esille nousevat korkeatasoiset sekä kokeilevat uudet ideat."

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Amos Andersonin taidemuseon kanssa, missä se oli esillä kesällä 2017. "Generation-näyttelysarja kehitettiin, jotta nuorten ääni saataisiin kuuluviin taidekentällä. Sen sijaan, että itse yritämme tehdä nuoria ihmisiä puhuttavia sisältöjä, mahdollistamme nuorille tekijöille esiintulon omine ideoineen ja näkökulmineen taidemuseokontekstissa. Generation 2017 oli menestys museossamme viime kesänä. Generation-triennaali järjestetään seuraavan kerran uudessa Amos Rexissä Helsingin keskustassa vuonna 2020", kertoo museolehtori Elsa Hessle. Hän toivoo, että Jyväskylän näyttelyn myötä tieto ensi vuonna avautuvasta avoimesta teoshausta leviää Keski-Suomessa.

Taiteilijat

Oona Autio
Felix Bade
FKSU / Felix Bardy
Charlotte Forsgård
Alexander Ginlund
Svante Gullichsen
Anthoni Hætta
Henriikka Harinen
Anastasia Hartikainen
Heikki Heinonen
Sonja Hyytiäinen
Inka Jerkku
Emmi Kataja
KEliel / Eliel Tammiharju
Veera Krouglov
Jassir Kuronen a.k.a. RÖD MJÖLK
Alina Lampinen
Pihla Lappalainen
Pauliina Latva
Liisa Lehtimäki
Anastasia Poljatschenko
Säde Rinne
Emma Sarpaniemi
Ananya Tanttu
Tarina Tommiska
Lumi Tuomi
Jade Vesto
Sanni Weckman

Avajaiset ja taidemuseon 20-vuotissynttärit lauantaina 17.3.2018 klo 15–17

Ohjelma
Tervehdykset: Heli-Maija Voutilainen, museotoimenjohtaja; Tommi Lindh, johtaja, Alvar Aalto -säätiö ja Alvar Aalto -museo; Elsa Hessle, museolehtori, Amos Rex
Generation-näyttelyn avaus ja taiteilijoiden esittely, kuraattori Laura Köönikkä
Litku Klemetti, musiikkiesitys

sähköinen kutsu

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
puh. 014 6224391
#jkltaidemuseo

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi