Suoraan sisältöön

Pasi Rauhalan Kotimuseo, Koti-ikävä

Holvi, kolmas kerros
Suomen taidegraafikot ry:n kokoelmanäyttelyssä Oravien aarteita

Pasi! Mitä sulla on tuolla rasiassa? Voisinks mää kattoo? Haloo Pasi hei! Pitäiskö kuunnella jotain musaa? Koska teiän vanhemmat tulee kotiin? Pasi? Oonko mä susta nätimpi ku Maija? Mihin sää nyt jäit? Eiks sun pitäny vaan hakea maitoa keittiöstä? Huhuu?

Keväällä 2013 avautunut Pasi Rauhalan Kotimuseo on kokenut uudistuksen Pasiin ihastuneen Ritvan tultua kylään. Vaikka tyttöystävän, kavereiden ja harrastusten myötä Pasi on asettunut Jyväskylään ei koti-ikävältäkään vältytä. Mitä kuuluu äidille ja veljelle kotiin Lohjalle? Mitä äiti ajattelisi Ritvasta? Järjestyksessään kuudes Pasi Rauhalan Kotimuseo -kokonaisuus sijoittuu 1960-luvulle, jolloin Pasi oli kasvattilapsena Oravien perheessä.


Asunnossa saat liikkua vapaasti, koskea huonekaluihin ja esineisiin. Lisäksi voit soittaa pianoa, piirtää, kuunnella radiota ja vaikkapa selailla perhealbumeja. Miltä näyttävät ja tuntuvat 1960-luvun vaatteet? Kaikkia eteisestä löytyviä vaatteita, jalkineita ja asusteita saa sovittaa. Koska viimeksi olet soittanut lankapuhelimella? Vai onko lankapuhelin sinulle uusi tuttavuus? Eteisen puhelimella voit soittaa eri numeroihin, joita löydät Oravien kotoa. Uskallatko vastata, jos puhelin soi? Muistathan kunnioittaa Oravien perheen omaisuutta ja taideteoksia.

Lapsille ja lastenmielisille on suunniteltu tehtäväkierros, joka on hauska tapa tutustua näyttelyyn. Tehtäväkierroksen suorittaneet palkitaan Oravaattori-diplomilla. Tehtäväkierroksen voi suorittaa yksin, kaverin, äidin, isän tai isovanhemman kanssa.


Pasi Rauhalan Kotimuseo -projekti alkoi kesällä 2011 Hämeenlinnan taidemuseon piharakennuksessa. Teos oli käytännössä kolmen huoneen kokonaisuus sijoitettuna 1970-luvulle. Kotimuseo on Pasi Rauhalan kokonaisvaltainen taideteos, jossa hän pyrkii ymmärtämään aiempien sukupolvien elämää siirtämällä oman synnyinvuotensa 30 vuotta ajassa taaksepäin. Samalla hän tulee rakentaneeksi itselleen uuden identiteetin, suvun ja koko elämän. Rauhala pohtii teoksessaan, mitä hänestä olisi tullut ja mihin olisi päätynyt, jos tilanne olisi ollut toinen. Hämeenlinnan taidemuseossa esitetty kokonaisuus kietoutui 1970-luvun tapahtumien ympärille.

Oravilla Pasi Rauhalan tarinassa palataan hieman taaksepäin 1960-luvulle. Pasi, ajan ongelmalapsi, saapui kesätöihin Jyväskylään ja asettui asumaan Oravien perheeseen. Visiitti venyi, sillä kesän jälkeen Pasin äiti ei suostunutkaan ottamaan poikaansa takaisin kotiin. Voimme vain arvata miten Ritva vaikuttaa Pasin kuvioihin.

Pasi Rauhalan Kotimuseo, Koti-ikävä on näyttely näyttelyn sisällä.


Näyttelijöiden tiedot:
Noomi Sutinen (Ritva – video)
Eino Rauhala (Pasi lapsena – video)
Mammu Rauhala (Pasin äiti – video)
Johanna Ahonen (Maijan äiti – ääni)
Jukka Heiskanen (Hälytyskeskuksen mies – ääni)
Laura Järvinen (Kamreeri Oravan sihteeri – ääni)
Balbiina Käki (Neitiaika – ääni)
Riitta Laine (Birgit Lohjan sosiaalivirastosta – ääni)
Jarkko Mänttäri (Tete Termite bändi – ääni)
Mammu Rauhala (Maija – ääni)
Marita Riikonen (Oravien mummi – ääni)


Pasi Rauhala (s.1978 Lahdessa) on Lohjalla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut sekä Kuvataideakatemiasta että Aalto-yliopiston Median laitokselta. Rauhalan taiteessaan käsittelemät teemat liittyvät arkeen ja elämään. Teokset ovat usein paikkasidonnaisia installaatioita, jotka tavalla tai toisella ovat vuorovaikutuksessa katsojaan. Rauhala pelaa teoksissaan usein mittakaavalla ja yllyttää ihmiset leikkiin mukaan.


Pasi Rauhalan Kotimuseo -verkkosivut http://www.kotimuseo.com
Pasi Rauhalan -verkkosivut http://www.pasirauhala.com
Oravien aarteita -näyttelyn verkkosivut http://www3.jkl.fi/taidemuseo/oravienaarteita/index.html


Näyttelyn avajaisia vietetään "jatkoina" Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyn avajaisten yhteydessä torstaina 1.10. klo 18

sähköinen kutsu


Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi