Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

Galleria 11.2.–19.3.2023

Jyrki Markkasen (s. 1956 Uurainen) yksityisnäyttely esittelee pitkän linjan taidegraafikon tuotantoa. Markkanen työskenteli 1980-luvun alusta viime vuosiin Jyväskylän grafiikan pajalla, kunnes muutti Imatralle vuonna 2016, jossa hän nykyisin asuu ja työskentelee. Varhaisista vuosista taiteilijan työskentelyn painopiste on siirtynyt perinteisistä grafiikan tekniikoista valokuvaan ja vanhoihin vedostusmenetelmiin sekä kolmiulotteisiin teoksiin.

Kokoelmat / Alueet -näyttelyssä taidemuseolla on esillä grafiikan teosten lisäksi uusia, kuvanveistoa ja grafiikkaa yhdistäviä teoksia sekä video. Markkanen kerää, tallentaa ja kuvaa esineitä ja asioita, joista syntyy usein sarjallisia teoksia, kuten fotoetsaussarja Kama-Atlas (2018–2019), joka syntyi taiteilijan yrityksestä kartoittaa ja konmarittaa työhuoneelle kertynyttä tavaraa.

Teosten huumorista ja näennäisestä keveydestä huolimatta niiden sanoma on selvä.  Teossarja Kokoelma: haltuunotto ja varastointi (2020–2022) kommentoi ihmiskunnan tapaa käyttää vettä samalla vastuuttomuudella kuin muitakin luonnon antimia. Radalla -teoksen (2022) vaunun tuhoutuneen pinnan päälle on rakennettu uusi pinta, joka sekin on tuhottu. Vaunu on jatkuvalla matkalla sodasta toiseen. Humoristinen Dot. Suunnitelma kuvakirjaksi -scifikertomus (2010) esittelee agenttileffoista tutun pukusankarin, josta on kloonattu öljy-yhtiö Well-Wellin työläisiä. 

Osa Markkasen teoksista rakentuu veistoksiksi, laitteiksi, joiden tekniikka on yksinkertaista ja näkyvillä, valoa ja mekaniikkaa. 

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Jyväskylässä toimivan Luovan valokuvauksen keskuksen kanssa ja näyttelyn toinen osa, monipuolisen taiteilijan valokuvista koostuva näyttely, on esillä Galleria Ratamossa 1.2.–26.2.2023.

Tapahtumia näyttelyssä:

Taiteilijatapaaminen
ke 15.2. klo 16.30–18 
Aloitamme klo 16.30 taidemuseon Galleriassa (Kauppakatu 23), siirrymme kävellen Galleria Ratamon näyttelyyn (Veturitallinkatu 6), jossa taiteilijatapaaminen alkaa klo 17.30.  Ratamolla tarjoilua. Ei ilmoittautumista, vapaa pääsy.

Lisätietoa taidemuseon tapahtumista:
Taidemuseon tapahtumat | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)

Asiasanat:  
taidegrafiikka
taidenäyttely
nykytaide