Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

22.10.2022–29.1.2023 

16. kansainvälinen grafiikkatriennaali esittelee laajasti kansainvälistä taidegrafiikkaa. Näyttelyssä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa teoskokonaisuus katutaiteen naispioneerilta Swoonilta. Lisäksi näyttelyssä on esillä grafiikkaa yli 90 taiteilijalta ympäri maailmaa. 

Swoon (Caledonia Curry, s. 1977) tunnetaan yhtenä ensimmäisistä kansainvälistä huomiota saaneista naiskatutaiteilijoista. Teoskokonaisuudessa on esillä hänen tuotannolleen tyypillisiä suurikokoisia muotokuvia, Eidophones-sarjan teoksia sekä videoteos.

Swoon aloitti katutaiteen tekemisen 1990-luvun loppupuolella opiskellessaan New Yorkissa. Hän piirsi ja painoi grafiikkaa keräämilleen ylijäämäpapereille ja liimasi niitä kaupungin seinille. Herkät ja intiimit teokset, joissa taiteilija kuvasi kohtaamiaan ihmisiä herättivät laajaa huomiota. Nykyisin kansainvälisesti tunnettu taiteilija toteuttaa mm. installaatioita, animaatioita ja yhteisötaiteellisia projekteja.

Swoon ammentaa taiteessaan elementtejä omista elämänkokemuksistaan ja on käsitellyt teoksissaan mm. kasvamistaan opioidiriippuvaisten vanhempien perheessä. Taidegraafikon koulutuksen saanut taiteilija on myös kehittänyt uusia lähestymistapoja grafiikan menetelmiin.

Untold Artists’ Stories nostaa esille taiteilijoiden elämäntarinoita, murrosvaiheita ja inspiraation hetkiä

Swoonin teoskokonaisuuden lisäksi taidemuseossa on esillä yli 90 teosta eri puolilta maailmaa sekä tarinoita teosten taustoilta. Syksyllä 2021 järjestetyn avoimen kansainvälisen haun kautta näyttelyyn valittiin teoksia, joista on tullut taiteilijan omassa tuotannossa merkityksellisiä heille itselleen. Esillä on myös tarinoita teosten taustalta. 

Näyttelyssä nousevat esille erityisesti henkilökohtaiset, elämään ja perheeseen liittyvät aiheet sekä yhteiskunnalliset tapahtumat ja teemat, joilla on ollut taiteilijoille suuri merkitys. Näyttelyn ripustus jakautuu näiden pääteemojen mukaisesti kahteen kokonaisuuteen. 

Taiteilijan kohtaamat vaikeudet, perheessä koetut muutokset ja sairaudet, mutta myös eriskummalliset sattumat, inspiraation hetket ja tekniset oivallukset ovat vaikuttaneet siihen, miksi tietystä teoksesta on tullut taiteilijalle tärkeä. Taiteilijoiden työskentelyyn ovat vaikuttaneet myös esimerkiksi luonnonmullistukset, huoli tulevaisuudesta sekä yhteiskunnalliset epäkohdat. Yhteistä teoksille on, että niiden kertomat tarinat ovat yleismaailmallisia ja koskettavat kaikkia ihmisiä asuinpaikasta riippumatta. 

Taiteilijoiden tarinoista on koottu tekstikokonaisuus, joka on luettavissa näyttelyssä. Yleisöllä on myös mahdollisuus tutustua kaikkiin tarinoihin verkossa.

Näyttelyssä esittäytyy myös iranilainen taidegraafikko Mehdi Darvishi, jonka teosten teemana on elämän hetkellisyys ja kuoleman hyväksyminen osana elämää. Darvishi työskenteli Jyväskylässä kesällä 2022.

Kolmen vuoden välein toistuvaa Graphica Creativaa on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1975 lähtien. Graphica Creativa on pohjoismaiden vanhin ja ainoa säännöllisesti järjestettävä kansainvälinen grafiikkanäyttely Suomessa. 

 

Tapahtumia näyttelyssä:

Kuraattorin kierros 
pe 4.11. klo 16.30
Oppaina Graphica Creativan kuraattoritiimistä FM Jukka Partanen ja taidemuseon näyttelyintendentti Teija Lammi

Iloa grafiikasta -työpaja
la 5.11. klo 11–15 (täynnä)
la 26.11.2022 klo 11–15
Grafiikkakeskus Ratamo, Veturitallinkatu 6
Hinta 15 €, sisältäen materiaalit. 
Ilmoittautumislomake https://www.lyyti.in/Iloa_grafiikasta

Luento
Nykytaiteen äärellä – Ikkunoita tunteisiin ja merkityksellisiin elämänkokemuksiin 
to 24.11. klo 16.30, kävelyluento, Jyväskylän taidemuseo 
Luennoitsijana taidehistorian tutkija, FT, Sari Kuuva

Street Art Event
ke 30.11. klo 17.30 alkaen, ikärajaton 

Kuraattorin kierros 
to 12.1.2023 klo 16.30

Tarkemmat tapahtumatiedot taidemuseon tapahtumakalenterista.

Teoskuva Swoon, Sonja, 2021.

Graphica Creativa 2022 – Untold Artists’ Stories
16. kansainvälinen grafiikkatriennaali
Jyväskylän taidemuseo 22.10.2022–29.1.2023 

Taiteilijaesittelyitä ja taustatarinoita:
graphicacreativa.fi

 

 

Asiasanat:  
taidegrafiikka
taidenäyttely
nykytaide