Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

Galleria 25.3.7.5.2023

Räväköistä ryijyteoksistaan tunnetun Deniz Satırin yksityisnäyttely yhdistää perinteistä tuftaustekniikkaa nykyajan ajankohtaisiin teemoihin. Jyväskylässä työskentelevän taiteilijan näyttelyssä on esillä 140-osainen installaatio Ommetaphobia sekä taiteilijan uusimpia teoksia.

Something Is Bugging Me -näyttelyn teoksissa toistuvat Satıria pohdituttavat sukupuoliin liitetyt stereotypiat ja rooliodotukset. Erityisesti hän kokee ahdistavaksi sosiaalisten käyttäytymismallien ja syrjivien yhteiskunnallisten rakenteiden vaikutuksen naisten elämään. Taiteilija pohtii, ovatko naiset todella vapaita päättämään omasta elämästään ja olemaan omia itsejään. Osa teoksista kiipeilee ja levittäytyy pitkin näyttelytilan seiniä. Leviämisen tematiikka on tullut taiteilijan työskentelyyn läheisen perheenjäsenen sairastumisen kautta. 

Satırin teoksissa ahdistavat ajatukset siirtyvät kankaalle usein värikkäin ja jopa humoristisin tavoin. Taiteilija on kehittänyt oman tunnistettavan tyylinsä, jossa toistuvat vahvat selkeät hahmot ja kirkkaat värit. Teoksensa Satır toteuttaa käsin, pääasiassa tuftaamalla ja virkkaamalla.

Satır aloitti käsityötekniikoin toteutettujen teosten tekemisen vasta muutettuaan Suomeen vuonna 2017. Turkista kotoisin olevan Satırin elämässä värikkäillä tekstiileillä on kuitenkin ollut tärkeä merkitys aina, erityisesti hänen isoäitinsä ja äitinsä runsaiden tekstiilikokoelmien kautta, joita taiteilija katseli jo lapsuudessaan. Tuftaustekniikan käyttöön taiteilijaa inspiroi suomalainen ryijyperinne ja ryijyjen suunnittelijat. Satıria kiehtoi ajatus siitä, mitä kaikkea perinteisen seinäryijyn muodolla voisi ilmaista sekä jännite perinteisiin kuva-aiheisiin yhdistetyn tekniikan ja kantaaottavien aiheiden välillä. 

Näyttelyn nimen voi vapaasti suomentaa muotoon ”jokin häiritsee minua”. Nimi viittaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, jotka vaivaavat taiteilijaa. Hän kokee, että on tärkeää keskustella myös asioista, jotka eivät ole hyvin ja joita pitäisi muuttaa.

***
Deniz Satır (s. 1993, USA) on turkkilais-kurdilainen kuvataiteilija, joka asuu Jyväskylässä. Hän opiskeli oikeustiedettä Marmaran yliopistossa Istanbulissa, josta hän valmistui vuonna 2020. Jyväskylään Satir muutti vuonna 2017 ja on sen jälkeen opiskellut mm. taideteollisuusalan opintoja Gradiassa sekä visuaalisen viestinnän suunnittelua.
 

Alasivu

Tapahtumia näyttelyssä

Taiteilijatapaaminen
pe 21.4. klo 16.30–17.30
Tapaamisen kieli on englanti, mutta kysymyksiä voi esittää suomeksi. 
Vapaa pääsy. 

Kuraattorin kierros
to 27.4. klo 16.30–17.30 
Näyttelyopastus kuraattorin silmin ajankohtaisiin näyttelyihin kestää noin tunnin verran,
vapaa pääsy, lähtö aulasta. 

 

Asiasanat:  
taidegrafiikka
taidenäyttely
nykytaide
käsityö