Ilmiössä Matkalla maan keskipisteeseen 2020 pedagoginen osuus

Uv-työpaja taidemuseossa

Taidetila

Taidetila on taidemuseon kokeellinen yleisötila. Yhteisöllisesti syntynyt tila on prosessi, jota rakennetaan sen käyttäjien kanssa. Sitä ideoimassa on ollut mm. Lasten Parlamentin ja Nuorisovaltuuston jäseniä, Jyväskylän yliopiston luonnontieteitä ja taidetta yhdistävä Checkpoint Leonardo Network, eri luonnontieteiden ja kuvataiteen opettajia, eri ikäisiä vapaaehtoisia ja eri alojen taiteilijoita. Sisustuksesta ovat vastanneet kuvataiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas sekä museomestari Jarkko Kaunismäki.

Tilan ensimmäisenä teemana ovat väri, valo ja värähtely, joita havainnoidaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Tila on jaettu pienempiin alueisiin. Mintunvihreä sali on aktiivisen toiminnan tila. Siellä voi pelailla lauta- tai muistipelejä, katsoa elokuvia tai mediataidetta, lukea sarjakuvia, taidelehtiä tai -kirjoja. Tilassa on pitkät pöydät tehtävien tekemistä ja taiteellis-tieteellistä toimintaa varten.  Tilan koneella voi tutkia coloria.net-sivustoa, jolle taiteilija Päivi Hintsanen on koonnut melkein kaiken tiedon väristä.

Valoisan tilan vastapainona on näyttelykäytävä, jonka seinät ovat syvän punaiset. Käytävällä on esitellään kiinnostavia taiteilijoita, teoksia ja taiteen ilmiöitä, joita tarkastellaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Näyttelykäytävästä kuljetaan pimeään tilaan, jonka sokkeloista löytyy valoon perustuvaa taidetta. 

Taidetilassa tapahtuu

Taidetilassa on puitteet myös esiintymisille ja tapahtumille.  Valoisa sali muuttuu hetkessä luentosaliksi tai esiintymistilaksi, jossa tunnelmaa voi muuttaa värivaloja säätelemällä. RGB-valoilla leikitään luomalla valkoiselle seinälle värillisiä varjoja. Synestesia-ohjelmalla testataan eri värien ja äänien vastaavuutta ihmisten kokemuksissa.  Lisää sisältöjä taidetilaan syntyy luokanopettaja- ja luonnontieteiden opettajaopiskelijoiden kursseilla, joissa yhdistetään tiedettä ja taidetta. Lasten ja lapsiperheiden tapahtumia kehitetään Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen, Kulttuuriaitan kanssa ja valotaidetta esitellään yhteistyössä Valon kaupungin kanssa.

Taidetilan nimi on Ilmiö 

Vuoden 2019 aikana etsittiin taidetilalle nimeä yhdessä yleisön kanssa. Vastauksia kertyi yhteensä 364. Samalla yleisö saattoi antaa  palautta ja ideoita tilan kehittämiseksi. Kiitoksia kaikille vastanneille. 

Värileikkiä Jyväskylän taidemuseon taidetilassa

Taidetila Ilmiössä voit tutustua Matkalla maan keskipisteeseen pedagogiseen aineistoon 14.3. 2021 saakka. Mistä näyttelyssä on kysymys? Mitä on kuuluminen? Mistä näyttelyn taiteilijat ovat kotoisin tai missä he asuvat? Voit katsella ja kuunnella taiteilijahaastatteluita ja tutkia netissä Matkalla maan keskipisteeseen sivuja ja siellä olevia tehtäviä. 

Showroomissa on esillä Kazuko Kizawan valoteos, jota ei suositella migreeniherkille katsojille.

 

Vaikka korona-aika on rajoittanut kosketeltavia juttuja Ilmiössä, voit edelleen leikkiä siellä RGB-valoilla, tutkia illuusioita, kokeilla sälepeiliä tai opiskella, pitää pieniä palavereita ja työskennellä omilla laitteilla. Tilassa on wifi.  
Tilassa järjestetään luentoja ja perjantaiporinoita. Katso tapahtumia lisää tästä.

Taidetilan nimi on Ilmiö 

Vuoden 2019 aikana etsittiin taidetilalle nimeä yhdessä yleisön kanssa. Vastauksia kertyi yhteensä 364. Samalla yleisö saattoi antaa  palautta ja ideoita tilan kehittämiseksi. Kiitoksia kaikille vastanneille. 

Värileikkiä Jyväskylän taidemuseon taidetilassa