Taidetilan taiteilijavieras Tiitus Petäjäniemi

Uv-työpaja taidemuseossa

Taidetila

Taidetila on taidemuseon kokeellinen yleisötila. Yhteisöllisesti syntynyt tila on prosessi, jota rakennetaan sen käyttäjien kanssa. Sitä ideoimassa on ollut mm. Lasten Parlamentin ja Nuorisovaltuuston jäseniä, Jyväskylän yliopiston luonnontieteitä ja taidetta yhdistävä Checkpoint Leonardo Network, eri luonnontieteiden ja kuvataiteen opettajia, eri ikäisiä vapaaehtoisia ja eri alojen taiteilijoita. Sisustuksesta ovat vastanneet kuvataiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas sekä museomestari Jarkko Kaunismäki.

Tilan ensimmäisenä teemana ovat väri, valo ja värähtely, joita havainnoidaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Tila on jaettu pienempiin alueisiin. Mintunvihreä sali on aktiivisen toiminnan tila. Siellä voi pelailla lauta- tai muistipelejä, katsoa elokuvia tai mediataidetta, lukea sarjakuvia, taidelehtiä tai -kirjoja. Tilassa on pitkät pöydät tehtävien tekemistä ja taiteellis-tieteellistä toimintaa varten.  Tilan koneella voi tutkia coloria.net-sivustoa, jolle taiteilija Päivi Hintsanen on koonnut melkein kaiken tiedon väristä.

Valoisan tilan vastapainona on näyttelykäytävä, jonka seinät ovat syvän punaiset. Käytävällä on esitellään kiinnostavia taiteilijoita, teoksia ja taiteen ilmiöitä, joita tarkastellaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Näyttelykäytävästä kuljetaan pimeään tilaan, jonka sokkeloista löytyy valoon perustuvaa taidetta. 

Taidetilassa tapahtuu

Taidetilassa on puitteet myös esiintymisille ja tapahtumille.  Valoisa sali muuttuu hetkessä luentosaliksi tai esiintymistilaksi, jossa tunnelmaa voi muuttaa värivaloja säätelemällä. RGB-valoilla leikitään luomalla valkoiselle seinälle värillisiä varjoja. Synestesia-ohjelmalla testataan eri värien ja äänien vastaavuutta ihmisten kokemuksissa.  Lisää sisältöjä taidetilaan syntyy luokanopettaja- ja luonnontieteiden opettajaopiskelijoiden kursseilla, joissa yhdistetään tiedettä ja taidetta. Lasten ja lapsiperheiden tapahtumia kehitetään Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen, Kulttuuriaitan kanssa ja valotaidetta esitellään yhteistyössä Valon kaupungin kanssa.

Taidetilalle etsitään nimeä!

Käy tutustumassa tilaan ja ehdota nimi. Jätä ehdotuksesi laatikkoon tilassa. Samalla voit kertoa palautteesi ja ideasi tilan kehittämiseksi.

Värileikkiä Jyväskylän taidemuseon taidetilassa

Tiitus Petäjäniemen maalauksia 18.5.–1.9.2019

Tiitus Petäjäniemi (s. 1983 Jyväskylässä) on taidemaalari ja valokuvaaja. Hän on opiskellut valokuvausta Petäjäveden käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa 200-2003, kuvataidetta Imatran taidekoulussa 2003-2006, taidemaalausta 2010-2013 ja taidegrafiikkaa 2013-2016 Kuvataideakatemiassa.

Tiitus Petäjäniemi käyttää värejä tietoisesti ja monipuolisesti. Hänen väriskaalansa on laaja, mutta parhaiten hänet tunnetaan kirkkaista, voimakkaista ja puhtaista väreistä, etenkin keltaisesta punaisesta ja sinisestä. Nykyisin hän on tutkinut myös muita sävyjä, ruskeaa ja mustaa. Taidetilan ensimmäisessä näyttelyssä on esillä kaksitoista teosta, joista kymmenen löytyy näyttelykäytävältä ja kaksi pimeästä tilasta. Siellä on mm. Tiituksen versio isänsä Juhani Petäjäniemen maalauksesta Suuri tomaatti. Näyttelyssä on esillä myös videohaastattelu, jossa Petäjäniemi kertoo suhteestaan väreihin.

Avajaiset lauantaina yläkaupungin yössä 18.5. klo 16.30

Tervetuloa Tiitus Petäjäniemennäyttelyn ja Taidetilan avajaisiin la 18.5. klo 16.30 alkaen!

Taiteilijatapaaminen Tiitus Petäjäniemen kanssa klo  16.30
Näyttelyn ja taidetilan avaus klo 17-18
Ohjelma jatkuu Yläkaupungin Yön ohjelmana

Taidetilaan ja Petäjäniemen näyttelyyn on mahdollisuus tutustua oppaan kanssa koko päivän klo 11 alkaen. 

 

 

 

 

Taidetilalle etsitään nimeä!

Käy tutustumassa tilaan ja ehdota nimi. Jätä ehdotuksesi laatikkoon tilassa. Samalla voit kertoa palautteesi ja ideasi tilan kehittämiseksi.

Värileikkiä Jyväskylän taidemuseon taidetilassa