Pienoisnäyttely: Pierrot ja rakkaus. Alice Kairan maalauksia

Uv-työpaja taidemuseossa

Taidetila

Taidetila on taidemuseon kokeellinen yleisötila. Yhteisöllisesti syntynyt tila on prosessi, jota rakennetaan sen käyttäjien kanssa. Sitä ideoimassa on ollut mm. Lasten Parlamentin ja Nuorisovaltuuston jäseniä, Jyväskylän yliopiston luonnontieteitä ja taidetta yhdistävä Checkpoint Leonardo Network, eri luonnontieteiden ja kuvataiteen opettajia, eri ikäisiä vapaaehtoisia ja eri alojen taiteilijoita. Sisustuksesta ovat vastanneet kuvataiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas sekä museomestari Jarkko Kaunismäki.

Tilan ensimmäisenä teemana ovat väri, valo ja värähtely, joita havainnoidaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Tila on jaettu pienempiin alueisiin. Mintunvihreä sali on aktiivisen toiminnan tila. Siellä voi pelailla lauta- tai muistipelejä, katsoa elokuvia tai mediataidetta, lukea sarjakuvia, taidelehtiä tai -kirjoja. Tilassa on pitkät pöydät tehtävien tekemistä ja taiteellis-tieteellistä toimintaa varten.  Tilan koneella voi tutkia coloria.net-sivustoa, jolle taiteilija Päivi Hintsanen on koonnut melkein kaiken tiedon väristä.

Valoisan tilan vastapainona on näyttelykäytävä, jonka seinät ovat syvän punaiset. Käytävällä on esitellään kiinnostavia taiteilijoita, teoksia ja taiteen ilmiöitä, joita tarkastellaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Näyttelykäytävästä kuljetaan pimeään tilaan, jonka sokkeloista löytyy valoon perustuvaa taidetta. 

Taidetilassa tapahtuu

Taidetilassa on puitteet myös esiintymisille ja tapahtumille.  Valoisa sali muuttuu hetkessä luentosaliksi tai esiintymistilaksi, jossa tunnelmaa voi muuttaa värivaloja säätelemällä. RGB-valoilla leikitään luomalla valkoiselle seinälle värillisiä varjoja. Synestesia-ohjelmalla testataan eri värien ja äänien vastaavuutta ihmisten kokemuksissa.  Lisää sisältöjä taidetilaan syntyy luokanopettaja- ja luonnontieteiden opettajaopiskelijoiden kursseilla, joissa yhdistetään tiedettä ja taidetta. Lasten ja lapsiperheiden tapahtumia kehitetään Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen, Kulttuuriaitan kanssa ja valotaidetta esitellään yhteistyössä Valon kaupungin kanssa.

Taidetilalle etsitään nimeä! 

 

Käy tutustumassa tilaan ja ehdota nimi. Jätä ehdotuksesi laatikkoon tilassa. Samalla voit kertoa palautteesi ja ideasi tilan kehittämiseksi.

Värileikkiä Jyväskylän taidemuseon taidetilassa

Alice Kairan (1913–2016) taiteen käyttövoima on ollut hänen oma elämänsä. Teoksissaan hän kuvaa lapsuuskokemuksiaan ja avioliittojaan avoimesti. Taiteen tekeminen on auttanut häntä selviytymään traumoistaan.

Lapsena Alice Kaira olisi palavasti halunnut mennä sirkukseen, mutta hänen ankaran uskonnollinen huoltajansa piti paikkaa syntisenä. Sirkuselämästä eksoottisine eläimineen ja klovneineen tuli Kairan taiteen keskeinen teema.

Kaira itse samaistui klovnihahmoon. Hänen mielestään jokainen ihminen on pohjimmiltaan klovni, joka ei uskalla näyttää muille todellisia kasvojaan. Kun on aika riisua naamio, sen alta paljastuvat kyyneleet.

Kaira löysi 1960-luvulla ilmaisukeinon naivistisesta muotokielestä, jolle hän on pysynyt siitä lähtien uskollisena. Taiteilija loi oman symbolisen maailmansa ja ilmaisunsa, joka on avointa ja rehellistä, mutta sadun tai unien lailla monimerkityksistä. Selkeän yksinkertaisissa kuvissa yksityiskohdat ovat harkittuja ja niillä on tarkoin määritelty paikkansa. Muotojen tietoinen kömpelyys palvelee taiteilijan tarkoitusta.

Näyttelyyn Pierrot ja rakkaus, on koottu seitsemän maalausta, joissa Pierrot-klovni on tunnistettavissa. Jyväskylän kaupungin kokoelmista Kairan maalauksia ja piirustuksia löytyy 71 kappaletta. Ranskalaisvaikutteinen Pierrot-hahmo on syntyisin italialaisesta Commedia dell´arte kansanteatterista, joka oli oman aikansa improvisaation perustuvaa sketsiviihdettä. Se oli suosittua 1500-luvulta 1700-luvulle Euroopassa. Pierrot on palvelijatyyppi. Hän on nuori, luonteeltaan yksilöllinen ja rakastajana viehättävä, mutta älykäs ja tunteeton. Myöhemmin hahmo herkistyi ja lyyristyi edustamaan pehmeitä ominaisuuksia. Valkoisen klovnin ominaisuuksia on nähtävissä jopa mykkäfilmin sankareissa, Charlie Chaplinissa ja kivikasvoisessa Buster Keatonissa.

Näyttelyssä on kirja, johon voit kirjoittaa näyttelyn tai yksittäisten teosten herättämiä ajatuksia ja lukea muiden mietteitä. 

Katsellessasi teoksia voit myös pohtia Kairan käyttämiä värejä. Millaisia tunteita ne herättävät sinussa?

Tulossa seuraava näyttely:

1.4.-17.5.2020
"Starlight". Moritz Müllerin valokuvia 
Jokainen voi löytää itsestään "tähtivaloa" eli löytää ja tuoda esiin omaa täyttä potentaaliaan esimerkiksi meikin keinoin.
Performanssi/työpaja 16.5. yläkaupungin yössä

Taidetilalle etsitään nimeä! 

 

Käy tutustumassa tilaan ja ehdota nimi. Jätä ehdotuksesi laatikkoon tilassa. Samalla voit kertoa palautteesi ja ideasi tilan kehittämiseksi.

Värileikkiä Jyväskylän taidemuseon taidetilassa