Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

4.2. - 3.4. 2005

Näyttely on taidekasvattaja ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen sekä kymmenen helsinkiläisessä Hyvösen lastenkodissa kasvaneen tytön ja nuoren naisen valokuvaprojekti. Vuonna 1998 alkanut projekti jatkuu yhä.

Esillä on 80 valokuvaa kymmenestä tytöstä. Miina Savolainen ja kunkin kuvan tyttö ovat suunnitelleet valokuvat kahdestaan. Kuvausretket ovat suuntautuneet luonnon helmaan. Sinisen hetken hämärissä, keväisessä metsässä, lumimyrskyssä on ollut helppo kokea olevansa todellisuutta ihmeellisempi, oman elämänsä sankaritar ja päähenkilö. Satumainen tunnelma on löytynyt kuvauspaikan, vuodenajan, vaatteiden ja valon luonteen kautta.

Maailman ihanin tyttö -projekti perustuu voimautumisen (empowerment) ideaan ja ajatukseen: jokaisella on oikeus olla oman elämänsä maailman ihanin. Valokuvaa on projektissa käytetty välineenä, jonka avulla tytöt ovat opetelleet näkemään itsensä lempeämmin ja armollisemmin.

Voimautumisen ideaan nojaten tytöt ovat projektin aikana peilanneet valokuviaan ja identiteettiään myös median nuorille naisille välittämiin odotuksiin. Nyky-yhteiskunnan kovien ulkonäköpaineiden aiheuttamat häpeäntunteet on käännetty itsestä ulospäin, yhteisölliseksi muutosvoimaksi ja rakentavaksi kritiikiksi. Lastensuojelun nuoret ovat kokeneet, etteivät kaikki huonouden tunteet johdu omasta taustasta, vaan ovat osittain kulttuurin tuottamia ja kaikille yhteisiä.

Näyttely on ollut esillä Helsingissä Annantalon taidekeskuksessa marraskuussa 2003.

Projekti ja näyttely palkittiin Vuoden Valopilkku 2003 raadin erikoispalkinnolla sekä Vuoden Visiona 2004.

Projekti on Miina Savolaisen taiteen maisterin lopputyö Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolle. Hän on kehittänyt menetelmän, jossa valokuvaa voi käyttää voimauttavasti oman minän ja elämäntarinan tutkimiseen myös perheessä tai työyhteisössä sekä ammattimaisessa kasvatus- tai hoitotyössä.

Lue lisää projektista ja voimauttavasta valokuvauksesta: Maailman ihanin tyttö

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto