Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

4.6.– 5.9.2021

Jyväskyläläissyntyisen Kati Immosen maalaukset ihastuttavat ja hämmästyttävät monipuolisuudellaan ja teknisellä taidollaan. Akvarellimaalauksen uudistajana tunnetun Immosen teoksissa yhdistyvät valokuvamainen tarkkuus ja spontaani maalauksellisuus. 


Taiteilijan pääaiheena on jo vuosien ajan ollut ihmisen ja luonnon moniulotteinen suhde. Viime vuosien maalaussarjoissaan taiteilija on kuvannut muuan muassa villiintyneitä kukkakoreja ja metsän valtaamia kasvimaita – jokaiselle puutarhurille tuttuja yrityksiä hallita luontoa. Teosten pienoismaailmoissa kasvit alkavat elää omaa elämäänsä, vehreys rönsyää ja ottaa tilaa haltuun. Taitelija pohtii miten järjestelmälliset istutukset ja vallaton kasvisto sulautuvat toisiinsa ja oppivatko ne elämään toistensa kanssa.


Uusissa teoksissa luonto on vallannut ihmisen jälkeensä jättämät rakennelmat – ylelliset uima-altaat ja merkkimiesten monumentit. Monumentti-sarjassa vakavat rintakuvat peittyvät kasvien alle lähes tunnistamattomiksi muistuttaen historian katoavaisuudesta. Taiteilija on nimennyt sarjan teokset niissä rönsyilevien kasvien ja kukkien mukaan, historiallisten hahmojen ja päämiesten sijaan. 


– Kaupungilla kulkiessani muotoilen usein vanhat näköispatsaat uudelleen. Asetan ne vuoropuheluun kasvien kanssa. Siitä syntyy käsitteellistä biotaidetta. Siinä keskustelevat keskenään muistomerkit ja kasvibiologiaan liittyvät maalaukset, Immonen kertoo.


Sarjassa Ylikasvanut ihmisen pystyttämät rakennelmat väistyvät tarinoiden, eläinten leikkien tai metsän versojen tieltä. Vehreää elinvoimaa uhkuvat maalaukset eivät povaa maailmanloppua vaan paratiisia. Teokset nostavat esille luonnon ikiaikaisen uudistusvoiman ja elämän kiertokulun.


Laaja näyttely esittelee Immosen teoksia vuosilta 2016–2021.


Kati Immonen (s. 1971, Jyväskylä) valmistui Turun Piirustuskoulusta 1997. Hänen teoksiaan on ollut esillä laajasti Suomessa ja ulkomailla. Immosen teoksia on keskeisissä nykytaiteen kokoelmissa Suomessa sekä Nordiska Akvarellmuseetissa Ruotsissa. Immonen on toteuttanut useita julkisia taideteoksia. Hän on yksi vuonna 2020 valmistuneeseen Sairaala Novaan teoksia toteuttaneista taiteilijoista.
 

Näyttelyopastukset
ti 29.6. klo 16.30
to 26.8. klo 16.30

Keskusteleva näyttelyopastus
to 8.7. klo 16.30 
Kasvitieteilijä, Jyväskylän yliopiston lehtori, FT Minna-Maarit Kytöviita

Taiteilijatapaamiset
pe 4.6. klo 11.30 taidemuseon Facebookissa. Katso tekstitetty tallenne tästä.
su 5.9. klo 14 alkaen Taiteen arjen juhlat – mukana Kulttuuriluotsit.