Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

27.3.–16.5.2020 Galleria

Terveydeksi! -näyttely esittelee uuden Sairaala Novan taidetta. Esillä on painotekniikoin toteutettujen teosten originaaleja seitsemältä taiteilijalta. Lisäksi näyttelyssä nähdään muotoilija Petri Vainion valaisininstallaation prototyyppejä ja muotoilija Emma Hagmanin sairaalalle suunnittelemia kuoseja.

– Taiteen merkitys on sairaalassa ihmisten hoitaminen ja terveyden edistäminen. Sairaala Novan taidehankintojen johtoteemaksi nostettiin luonto, erityisesti keskisuomalaiset kansallispuistot. Koska luontoa ei voi tuoda sisään, sitä tulkittiin sairaalassa sekä sisustuksen että taiteen kautta. Ensisijaisesti tilojen tuli olla selkeät niin, että potilas löytää avunantajat helposti. Toiseksi kiinnitettiin huomiota henkilökunnan jaksamiseen. Inhimillisyyttä ja viihtyisyyttä, intimiteettisuojaa ja turvallisuutta on korostettu väri- ja materiaalivalinnoilla. Myös taiteen valintakriteereissä nämä seikat nousivat esiin, kertoo sairaalan taidekoordinaattorina toiminut näyttelyn kuraattori Teija Isohauta.

Tulevaisuudessa sairaala tulee sijoittamaan taiteeseen varattua osuutta osallistavaan taiteeseen. Se tarkoittaa eri alojen taideprojektien toteuttamista yhteistyössä potilaiden ja henkilökunnan kanssa. Pilottiprojektina näyttelyssä on esillä interaktiivinen installaatio Pascal, joka toteutettiin lasten psykiatrian osastolla taiteilijoiden Dawn Prescotin ja Tuukka Pasasen ohjauksessa.

Uutta taidetta sairaalaan on hankittu kaikkiaan 15:ltä taiteilijalta:
Julkisivu: Tiina Pyykkinen
Aulakäytävä: Pasi Karjula ja Jussi Heikkilä
Ravintolan valopiha: Petri Vainio
Hiljaisen tilan valopiha: Nora Tapper
Leikkaussalikäytävä ja odotus sekä sädehoidon tilat: Jaana Kautto
Vuodeosastojen ovet ja seinäpaneelit: Kati Immonen, Naoji Ishiyama, Aino-Kaarina Pajari,
Johanna Pisto, Anna Ruth ja Yuichiro Sato
Kuntoutuksen ruokailu/neuvottelutila: Sanna Kannisto
Psykiatrian vuodeosastot: Johanna Mäkitalo

Tämän lisäksi Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin kokoelmasta on puhdistettu ja siirretty uuteen sairaalaan lähes 500 teosta. 

Sairaala Novan on suunnitellut JKMM arkkitehdit, pääsuunnittelijana Teemu Kurkela. Nova otettiin käyttöön 19.1.2021. Hankkeen suunnittelu käynnistyi keväällä 2012 ja varsinainen rakennusprojekti neljä vuotta myöhemmin vuonna 2016.

Näyttelyopastus

Torstai 29.4. klo 16.30 taidekoordinaattori Teija Isohauta esittelee Terveydeksi! -näyttelyn Facebook-livessä. Opastusta pääset seuraamaan taidemuseon facebook-sivulta.

Asiasanat:  
sairaala nova
kuvataide
grafiikka
julkinen taide