Hyppää pääsisältöön
Kuva
Sinisellä pohjalla kaksi liljaa, sinisiä, punaisia ja keltaisia kukkia ja lehtiä. Liljan kukassa pikkulintu. Kuva Raisa Rautakorpi
Pääsisältö

Kaipaus-näyttely taidetila Ilmiössä liittyy kuvataiteen aineopintojen opintojaksolle Taiteellinen ajattelu ja ilmaisu. Kuvataideopinnot ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan mukaisia opintoja, jotka toteutetaan Jyväskylän kesäyliopistossa. Koulutukseen on kuulunut erilaisten kuvataidemateriaalien käyttö ja omaan ilmaisuun sopivien välineiden ja tekniikoiden harjoittelu.

Näyttelyn kuraattorina ja suunnittelijana on toiminut kuvataiteilija Pertti Karjalainen. Hänen ohjauksessaan olemme käyttäneet piirtämistä taiteellisena ilmaisumuotona ja soveltaneet taitojamme sekä havaintopiirustukseen että mielikuvituksen pohjalta toteutettuihin töihin. Opinnoissa olemme myös pohtineet sitä, mikä tekee teoksesta mielenkiintoisen ja arvoituksellisen.

Olemme harjoitelleet havaintoon pohjautuvaa piirtämistä ulko- ja sisätiloissa, elävän mallin piirustusta, asetelmapiirustusta sekä perspektiiviopin soveltamista tilan hahmottamisessa. Olemme tehneet muun muassa croquis -piirustuksia, tussipiirustuksia, leikanneet siluetteja ja käyttäneet musiikkia ilmaisun pohjana. Olemme tutkineet liikkuvan ihmishahmon tanssia katsomalla ja piirtämällä. Tilan hahmottamista olemme harjoitelleet valmistamalla ja kuvaamalla kolmiulotteisia interiöörejä. Näyttelyn pimeätilassa olevat työt ovat UV -valomaalauksia, mitkä olemme tehneet fluoresoivilla väreillä.

Näyttelyn teosten yhteisenä teemana on kaipaus. Kaipaus teemana on ajankohtainen, sillä taiteen tekeminen koronapandemian aikana on ollut meille pakoa arjen asioista ja kaipuuta kauneuteen. Teoksia olemme toteuttaneet eri teemojen pohjalta opintojen aikana ja itsenäisesti.

Tervetuloa näyttelyyn!

Näyttelyyn osallistujat:

Tiina Alanen
Hanna Harju
Hanna Korhonen
Heli Laitinen
Tiina Muittari
Jaana Oikari
Raisa Rautkorpi
Hanne Salminen
Anna-Leena Siitari
Soila Tuominen

Näyttelytilan perällä olevat teokset liittyvät venäläisen Igor Stravinskyn säveltämään balettiin KevätuhriBaletti kuvaa näkyä muinaiselta pakanalliselta Venäjältä, jossa pienen yhteisön asukkaat suorittavat kevään tuloon liittyviä rituaalisia menoja. Baletin ensimmäinen osa kuvaa erilaisia riittejä. Toisessa osassa uhriksi valittua tyttöä valmistellaan eri tavoin, kunnes hän lopuksi joutuu tanssimaan itsensä kuoliaaksi. Uhria lukuun ottamatta Kevätuhrissa ei ole varsinaisia päähenkilöitä, mutta vanha mies ja vanha nainen erottuvat muiden hahmojen yhtenäisesti pukeutuneista ja tanssivista ryhmistä.

Kuva
Sinisellä pohjalla kaksi liljaa, sinisiä, punaisia ja keltaisia kukkia ja lehtiä. Liljan kukassa pikkulintu. Kuva Raisa Rautakorpi

Osa Kaipaus-näyttelyn yhteisteoksesta nimeltä Paratiisi. Kuva Raisa Rautkorpi. 

Asiasanat:  
taidemuseo
Jyväskylän Kesäyliopisto