Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

24.5.–8.9.2019

Emma Ainala tarjoaa kurkistuksen maailmaan, jossa pääroolissa ovat nuoret naiset. Nämä esiintyvät kuin näyttämölle aseteltuina joko esirippumaisten kankaiden ja tavarapaljouden keskellä tai veden ja luonnon syleilyssä. Katseet osuvat katsojaan tai ohi, silmiä voi olla useita pareja yksissä kasvoissa, silmät katsovat naamion takaa. Yksi naisista seisoo päällään, toinen venyttelee kuin akrobaatti, kolmas istuu lootusasennossa. Keitä nämä naiset ovat ja missä mytologiassa he elävät? 

Aikatasot sekoittuvat ja limittyvät. Teokset vilisevät 1990-luvun lapsille tuttuja Disney-, Furby- ja Halinalle-hahmoja. Some-maailma näkyy poseerauksissa ja kännyköissä – mieleen juolahtaa, että myös välinpitämättömyydessä toisia kohtaan. Taidehistoriasta kiinnostunut löytää lainauksia sekä viittauksia niin kuvastossa, sommittelussa kuin syvyyssuhteiden sekä materiaalien kuten hiusten ja vaatelaskosten esittämisessä.

Maalausten karkkivärit korostuvat murrettujen sävyjen rinnalla. Yksityiskohtien runsaus ihastuttaa – pehmolelut, hampurilaiset, koristeelliset sukkahousut, upeat hiuslaitteet ja kukkakimput elävät sovussa keskenään. Maalaukset avautuvat kuin kaleidoskooppi tarjoten jokaiselle iästä tai sukupuolesta riippumatta katsottavaa ja pohdittavaa.

Näyttelyn nimi on Dear Ambiguity (suom. rakas monimerkityksisyys). Emma Ainalaa kiehtoo ajatus rönsyilevyydestä – siitä, miten asioita voi tarkastella monenlaisista eri näkökulmista. ”Epäselvyys, pirstaleisuus ja ristiriitaisuus ovat pysyvä osa kokemusmaailmaani. Rakas viittaa siihen, miten silti janoan dialogia vaikeasti hahmotettavan ja kaoottisen maailman sekä elämän mysteerien kanssa.”

Näyttelyssä on esillä 21 maalausta vuosilta 2016–2019. Tämä vuonna syntyneet maalauksensa Emma Ainala on maalannut tätä näyttelyä varten. Vanhempia teoksia on lainattu museoiden kokoelmista sekä yksityiskokoelmista.


Taiteilijasta

Emma Ainala (s. 1989) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2013 ja tullut samana vuonna suuren yleisön tietoisuuteen Helsingin Taidehallin Nuoret-näyttelyssä. Vuonna 2016 Helsingin Sanomat nosti hänet esille Kulttuurin toivot -sarjassa, joka esitteli eri alojen lahjakkaita nuoria taiteilijoita. Artikkelissa Ainala kertoo kiinnostuneensa taiteilijuudesta 13-vuotiaana nähtyään Julie Taymorin ohjaaman elokuvan Frida Kahlosta. ”Mietin silloin vain, että haluan elää niin kuin tuo tyyppi. Elokuvan näkemisen jälkeen aloin tutustua Frida Kahlon tuotantoon ja syvemmin taidehistoriaan.” (HS 21.7.2016)

Emma Ainalan teoksia on nähty eri puolilla Suomea taidemuseoissa sekä galleria Helsinki Contemporaryssä.  Ainala on syntynyt Helsingissä ja asunut lapsuusvuosinaan Jyväskylässä ennen Savonlinnan taidelukion opintoja. Kuvataideakatemian opintojen jälkeen hän on asettunut asumaan ja työskentelemään Savonlinnassa. 

Avajaiset torstaina 23.5. klo 18–20
Ohjelma:
Mikaela Lostedt Helsinki Contemporarysta esittelee taiteilijan
Enjan musiikkiesitys
Avajaiskutsu

Taiteilijatapaaminen
pe 24.5. klo 16.30–17.30
pe 6.9. klo 16.30–17.30

Keskusteleva näyttelyopastus
pe 5.7. klo 16.30–17.30
tutkijat Heidi Kosonen ja Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta

Asiasanat:  
kuvataide
näyttely
taidemuseo
maalaus