Hyppää pääsisältöön
Kuva
ihmisiä kaskeamassa metsää, taustalla savua. Etualalla tyttö nokisissa vaatteissa.
Pääsisältö

Klassikot kiertueella 2017 31.10.–10.12.

Eero Järnefelt (1863–1937)
Raatajat rahanalaiset / Kaski
1893
Öljy
Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo

Maalaus kuvaa vanhaa viljelysmenetelmää. Kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Järnefelt maalasi kuvauksen savolaisen maalaisväen raskaasta aherruksesta osittain ulkona, kaskiaukiolla. Hän käytti maalaustyön edetessä apunaan myös malleista ja maisemista ottamiaan valokuvia. Hän oli valokuvannut kaskenpoltossa myös 14-vuotiasta Johanna Kokkosta, josta tuli maalauksen pikkutytön malli. Teos on nimetty kansalliseepos Kalevalan säkeen mukaan: ”Tuop’ on piika pikkarainen, raataja rahanalainen”.

Eurooppalaisen taiteen realistiset ja naturalistiset virtaukset välittyivät vahvoina myös Suomeen. Ihannoivan esitystavan sijaan kohteet maalattiin köyhyyttä tai rujoutta peittelemättä. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista, ja se onkin yksi yhteiskuntakriittisimmistä suomalaisista kansankuvauksista. Teos on Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni.

Eero Järnefelt opiskeli Pietarin taideakatemiassa ja sittemmin myös Pariisissa Académie Julianissa. Järnefelt tunnetaan laajoista panoraamamaisemista, mutta yhtä lailla luonnon pienimmätkin yksityiskohdat olivat hänelle arvokkaita kuvauskohteita. Hän maalasi myös paljon hienoja muotokuvia. Luonto ja todellisuus olivat Järnefeltille maalaustaiteen todelliset lähteet.


Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) – tekevät kiertueen Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi yhteentoista suomalaiseen taidemuseoon. Toipilas nähdään Maarianhaminassa, Tampereella, Kokkolassa, Kemissä, Inarissa ja Raumalla sekä Kaski Turussa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä.

Katso uudet lyhytelokuvat maalauksista nettisivuilta http://www.ateneum.fi/klassikot/klassikot-kiertueella-2017/ 

Avajaiset

Tervetuloa kaikille avoimiin avajaisiin torstaina 2.11. klo 18–20.

Kitara- ja tanssiesitys

Tähtiä turkin hihasta la 4.11., 11.11. klo 16.30–17.30 ja pe 17.11. klo 18.30–19.15 Kaski-teoksen äärellä. Liput 10 €, järjestäjänä Soiva Keski-Suomi. HUOM! Esitysten aikana teos ei ole muun yleisön nähtävänä.

Luento

Kaski-teos aikansa kuvastajana, taidehistorian tutkija FM Marja-Liisa Rajaniemi torstaina 9.11. ja 30.11. klo 16.30–17.30

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluva Eero Järnefeltin klassikkoteos haastaa katsojan näkemään ympäröivän maailman todellisuutta sellaisena kuin se oli. 1800-luvun lopun kantavia aatteita oli naturalismi, joka näkyi paitsi kuvataiteissa myös kirjallisuudessa ja teatteritaiteessa. Mahdollisimman tarkkaan kuvaukseen pyrkivät taiteilijat käyttivät apunaan valokuvaa. Luennolla Rajaniemi kertoo kultakauden ajan vaikutteista Suomen taiteessa ja miten ne ilmenevät Kaski-teoksessa. Vapaa pääsy.

Alagallerian näyttelyihin on vapaa pääsy.

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto