Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

4.3.–10.4. Jyväskylän taidemuseon holvin alagalleria
4.3.–15.5. Suomen käsityön museon ikkunagalleria

Retrospektiivinen näyttely esittelee läpileikkauksen Eila Minkkisen (s. 1945) monipuolisesta tuotannosta. Keski-Suomessa Konginkankaalla syntyneen, Raumalla asuvan taiteilijan metalliveistoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa ja koruja sekä lasiveistoksia Suomen käsityön museossa. Hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkinen juottaa, hitsaa, valaa ja hioo. Kupari, teräs, hopea, pronssi ja kierrätetyt materiaalit taipuvat veistoksiksi ja koruiksi. Läpi tuotannon näkyy hänen kiinnostuksensa luontoon ja luonnossa esiintyviin orgaanisiin muotoihin.

Kuvanveistossa Eila Minkkisen ominta aluetta ovat metalliveistokset ja mieluisin materiaali on moneen taipuva kupari. Pitkän uransa aikana hän on kokeillut monia eri työstötekniikoita. Hän on ikivanhan repoussé-tekniikan (punsselipakotus) harvoja taitajia maassamme – hänelle myönnettiin Valtionpalkinto 1992 repoussén elvyttämisestä ja käytöstä nykyaikaisten taideteosten valmistuksessa. Rohkeana kokeilijana hän on kehittänyt useita omia tekniikoita kuten rypistetyn metallin ja profiilitekniikan. Paperimateriaalin kanssa työskennellessään hän pohti voisiko metalli rypistyä kuten paperi. Näin syntyi ikioma tekniikka "rypistetty kupari". Profiilitekniikalla toteutettu kolmiulotteinen veistos syntyy, kun kuvanveistäjä liittää useita kuparista leikattuja samanmuotoisia levyjä yhteen.

Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä on esillä repoussé- ja profiilitekniikka-veistoksia sekä ”rypistettyjä” veistoksia. Vanhin teos on vuodelta 1981. Alagalleriaan astuvia näyttelyvieraita tervehtii ”naamakirjan” innoittama Eilan iloiset Facebook-ystävät -sarja. Voimapaperista ja teräslangasta taivutettu akryylivärillä maalattu Rihmasto-veistos sai ensimmäisen muotonsa 1998 ja nykymuotoonsa se taipui keväällä 2015.

Suomen käsityön museossa on esillä Eila Minkkisen koruja. Hopeaseppä kertoo oppineensa repoussé-työtavan ollessaan oppilaana 1962–1965 kultasepänverstaassa. Repousséella tehdään reliefimäisiä kuvioita pehmeään metallilevyyn, yleensä kultaan, hopeaan ja kupariin. Aluksi Minkkinen teki koruihin kasvokuvioita. Suomalaisista metsäneläimistä hän alkoi tehdä koruja valutekniikalla vuonna 1975. Eläinaiheisista koruista tuli erittäin suosittuja, ja ketut, jänikset sekä karhut ovat edelleen tuotannossa.

Vuosikymmenten saatossa korumateriaalit ja työtavat ovat vaihdelleet kokeilunhalun ja innostuksen mukaan, muun muassa paperikoruja hän teki 1985 ja 1996 hän yhdisti kaulakoruissa tietokoneen komponentteja ja mammutinluuta – ajatuksena oli tutkia miten ihminen on kehittänyt tekniikkaa mammuttien sukupuuttoon kuolemisen jälkeen. Muita hänen käyttämiään korumateriaaleja ovat muun muassa kivet, emali, luu ja puu. Suomen käsityön museossa on esillä myös lasiveistoksia, joissa hän on vuodesta 2013 lähtien kokeillut lasin ja jalometallien yhdistämistä.


Retrospektiivinen Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely on ollut esillä laajana kokonaisuutena Rauman taidemuseossa kesällä 2015.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Jyväskylän taidemuseoon torstaina 3.3. klo 18–20. Suomen käsityön museon näyttelyyn voi tutustua samana iltana klo 17–19.
Sähköinen kutsu

Taiteilijatapaaminen Jyväskylän taidemuseossa perjantaina 4.3. klo 16.30–17.30, vapaa pääsy


Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
Kauppakatu 23, Jyväskylä

Suomen käsityön museon Ikkunagalleria
Kauppakatu 25, Jyväskylä
http://www.craftmuseum.fi/

Avoinna ti–su 11–18
Vapaa pääsy


Eila Minkkisen kotisivu http://www.dlc.fi/~eilamink/

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto