Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

11.10.2013–12.1.2014 Holvi
Piirustuksia, maalauksia, veistoksia vuosilta 1973–2013

Sattuva sana kertoa Olli Marttilan taiteesta voisi olla kosketus. Kuinka taiteilija koskettaa värillä paperia ja kuinka maalaus koskettaa katsojaa. 
- Kimmo Sarje, 1998

Jalasjärvellä vuonna 1948 syntyneen Olli Marttilan tie on kulkenut Oulun, Helsingin, Ylivieskan, Kuhmon, Vaasan ja Laihian kautta Orivedelle. Tällä matkalla hänestä ei tullut arkkitehtia, runoilijaa, keraamikkoa, maanviljelijää tai kuvaamataidonopettajaa, vaan kuvataiteilija. 

Marttilan taiteen kokonaiskuvaan kuuluvat varhaiset 1970-luvun surrealistis-naivistiset öljymaalaukset, 1980-luvun omaelämäkerralliset vesivärimaalaukset, Gloria Witosen nimiin kirjattu lyhyt tuotannon kausi 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa sekä keskeisimpänä 1990-luvulta lähtien omaperäiset pastellimaalaukset. 

Olli Marttila opiskeli ensin arkkitehtuuria Oulussa, mutta vaihtoi varsin pian opinnot keramiikkataiteeseen, jota hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa oppilaitoksessa 1969 -1973. Opinahjo sijaitsi nykyisessä Ateneum-rakennuksessa. Samassa rakennuksessa olivat myös Kuvataideakatemian tilat, minkä seurauksena myös maalaustaiteen materiaalit ja tekniikat tulivat hänelle tutuiksi. Marttilan öljyväriteoksia oli ensimmäisen kerran esillä Nuorten näyttelyssä vuonna 1973. 

Kymmenen vuotta myöhemmin, useiden väliaikaisten kuvaamataidon opetustehtävien jälkeen, Olli Marttila valittiin Oriveden Opiston kuvataideopettajaksi. Opiston myötävaikutuksella hänestä tuli pastellimaalari 1990-luvun alussa. Ratkaisevan sysäyksen pastelliliitujen valmistamiseen ja käyttöön hän sai opistolle vierailevaksi opettajaksi tulleelta Antero Kahilalta. Keraamikon koulutuksen saaneena Marttila löysi pastellimaalauksesta oman luontaisen tekniikkansa. Myrkyttömien ja itse tehtyjen pastellivärien käytön kautta syntyi teoksille tyypillinen maaväriasteikko, jota sittemmin ovat täydentäneet ja syventäneet Suomen maaperästä saatavat värit sekä maalaaminen savulla tai savella. 

Jyväskylän taidemuseon kokoama retrospektiivinen näyttely tuo taiteilijan tuotantoa ensimmäistä kertaa museotiloihin. Samalla se pyrkii luomaan kokonaiskuvaa taiteilijan laajasta, kokeilevasta ja ennakkoluulottomasta tuotannosta. Näyttely koostuu runsaasta sadasta teoksesta, jotka on pääosin saatu lainaksi julkisista kokoelmista ja yksityishenkilöiltä. Mukana on myös taiteilijan omistuksessa olevia teoksia, sellaisia, jotka ovat valmistuneet tänä vuonna sekä sellaisia, jotka eivät ole olleet koskaan aikaisemmin esillä. 

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan taiteilijan ja Jyväskylän taidemuseon yhteistyönä syntynyt kirja Olli Marttila Muistikuvia Litorinamereltä, joka esittelee taiteilijan tuotantoa sanoin ja teoskuvin. Kirjan kirjoittajat ovat Päivimarjut Raippalinna, Erkki Pirtola ja Aleksis Salusjärvi. Julkaisua on tukenut Alfred Kordelinin säätiö. Kirja on myynnissä museokaupassa.


Avajaiset torstaina 10.10. klo 18–20. Näyttelyn avaa taiteilija Erkki Pirtola.

Sähköinen kutsu

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat, vapaa pääsy

Teehetki Olli Marttilan kanssa perjantaina 11.10., 22.11., 10.1. klo 16.30–17.30
mukana lokakuun hetkessä Erkki Pirtola, marraskuun hetkessä Joonas Salusjärvi, tammikuun hetkessä Päivimarjut Raippalinna sekä Titta Soini ja Astrid

Olli Marttilan pastelliliitu-työnäytös perjantaina 8.11. klo 16.30–¬17.30

Käsin tekeminen ja vaikeneminen kirjallisuudessa lauantaina 9.11. klo 18–20
etkoja isännöivät kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi ja runoilija Olli-Pekka Tennilä

Muistikuvia Litorinamereltä -yleisöopastus perjantaina 15.11. ja 3.1. klo 16.30–17.30
näyttelyn kuraattori, taidemuseon johtaja Päivimarjut Raippalinna esittelee näyttelyn

Koko perheen tapahtumapäivä lauantaina 23.11. klo 13–16

Päättäjäiset su 12.1. klo 13–15 
Olli Marttilan pastellimaalausdemonstraatio, Titta Soinin ja Astridin viimeisen ihmisen tanssi “Kivillä”

Tervetuloa, tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto