13. kansainvälinen grafiikkatriennaali

5.5.–9.9. Holvi ja galleria Harmonia
5.5.–2.9. Keski-Suomen museo

Graphica Creativa 2012 esittelee tällä kertaa ajankohtaista taidegrafiikkaa Suomesta ja sen neljästä naapurimaasta Ruotsista, Norjasta, Venäjältä ja Virosta. Viisi maata, jotka valtiollisesti, poliittisesti ja taloudellisesti eroavat paljonkin toisistaan, mutta joita yhdistävät toisiinsa osin yhteinen historia, kulttuuri ja kieli. Näyttely haluaa samalla elvyttää omalta osaltaan kuvataiteen pohjoismaista yhteistyötä ja tietämystä sekä tarjota tärkeitä verkottumismahdollisuuksia lähinaapurimaihimme Venäjälle ja Viroon. Näyttely tulee olemaan myös osa Jyväskylän kaupungin 175-juhlavuoden tapahtumia.

Näyttelyn ideana on pohtia taidegrafiikan nykytilannetta ja asemaa kuvataidekentässä ja esitellä kiinnostavimmat ajan trendit kussakin maassa. Jokaista maata edustaa 5-6 taiteilijaa, jotka kunkin maan kuraattori on valinnut syksyn 2011 aikana näyttelyyn. Kuraattorin tehtäviin kuuluvat myös teoskokonaisuuden ripustuksen suunnittelu ja näyttelyjulkaisuun tulevien artikkeleiden kirjoittaminen. Jyväskylän Grafiikkakeskuksessa järjestettiin lisäksi joulukuussa 2011 kymmenpäiväinen työpaja, jonka aikana viisi pietarilaista graafikkoa valmisti osan näyttelyyn tulevista teoksista.

Näyttelykuraattoreina toimivat Veikko Halmetoja (Suomi), Stefano Beccari (Ruotsi), Liv Dysthe Sønderland (Norja), Jaak Visnap (Viro ja Petr Shvetsov (Venäjä).

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat Maija Albrecht, Heli Kurunsaari, Ari Pelkonen, Tomas Regan ja Antti Tanttu Suomesta, Eva Björkstrand, Nina Bondeson, Maya Eizin Öijer, Bess Frimodig ja Eva Zettervall Ruotsista, Espen Dietrichson, Asbjørn Hollerud, Anna Christina Lorenzen, Pushwagner ja Sex Tags –ryhmä Norjasta, Peeter Allik, Marko Mäetamm, Kadri Alesmaa ja Tarrvi Laamann Virosta sekä Petr Belyj, Mikhail Karasik, Mylo-ryhmä, Vital Pushnitski, Juri Shtapakov ja Irina Vasiljeva Venäjältä.

Näyttelyä ovat tukeneet:

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö
Pohjoismainen kulttuurirahasto
Office for Contemporary Art Norway (OCA)
Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti (Finno)


Näyttelyjulkaisu

Kuvia avajaisista ja näyttelystä (linkki kesken)

Kuraattoreiden ja taiteilijoiden kotisivulinkkejä (linkki kesken)


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 4.5. klo 17–20.30
Keski-Suomen museo klo 17–18, Holvi klo 18–19.30 ja Galleria Harmonia klo19.30.–20.30
Avajaisissa ovat läsnä kaikki kuraattorit, suuri joukko näyttelyyn osallistuvia taiteilijoita sekä Norjan ja Viron suurlähettiläät. Näyttelyn avaa kansaedustaja Eila Tiainen. 
sähköinen avajaiskutsu

OheisohjelmaGraphica Creativa -yleisötyöpajat
12.5.–30.6. la klo 12–16, 4.7.–11.8. ke–la klo 12–16, 18.8.–8.9. la 12–16
ohjaajana taidegraafikko Jonna Jantunen
ei ennakkoilmoittautumista, mukaan voi tulla milloin vain
sopii aloittelijoillekin
hinta 7 € / kerta

Graphica Creativa -yleisöopastukset
pe 11.5. klo 16.30–17.30 Keski-Suomen museo, suomalainen taidegrafiikka
pe. 19.5. klo 17–18 Jyväskylän taidemuseon Holvi, norjalainen, ruotsalainen ja venäläinen taidegrafiikka
pe 25.5. klo 16.30–17.30 Galleria Harmonia, virolainen taidegrafiikka

Graphica Creativa -tapahtumaviikko 3.–9.9. 
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23

ma 3.9. Naapurit-päivä yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa
klo 13.30–15 Luento: Pohjoismaat – tiiviillä kerällä Euroopan perällä?
Tapani Kaakkuriniemi, Aleksanteri-instituutti
klo 16–18 Keskustelu: EU, pohjoismainen yhteistyö vai lähialueyhteistyö?
kansanedustajat Aila Paloniemi, Tuula Peltonen, Mauri Pekkarinen, Kauko Tuupainen ja Sinuhe Wallinheimo, puheenjohtajana Pohjola-Nordenin liiton pääsihteeri Henrik Wilén

ti 4.9. klo 14–17 Taiteilijatapaamisia paikallisten graafikoiden kanssa

ke 5.9. klo 18–18.30 Jyväskylä Sinfonian syyskauden avajaiskonsertin esittely, kapellimestari Dima Slobodeniouk

to 6.9. klo 16.30–17.30 Vapaaehtoinen ruotsin tunti, opettajana norjalainen Maja Skanding, yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa

pe 7.9. klo 16.30–17.30 Teehetki kriitikko Veikko Halmeojan kanssa

la 8.9. klo 12–16 GC-yleisötyöpaja, ohjaajana taidegraafikko Jonna Jantunen, 7 €/hlö

Tapahtumiin on työpajaa lukuunottamatta vapaa pääsy.

Grafiikkaa lähikaupasta
Holvin katutason aulatilaan on pystytetty GC-lähikauppa, jossa on myynnissä vedoksia paikallisilta taidegraafikoilta: Tuomas Hallivuo, Naoji Ishiyama, Jonna Jantunen, Maija Kumpulainen-Sokka, Elli Manninen, Emma Lappalainen, Jyrki Markkanen, Kirsi Neuvonen, Aino-Kaarina Pajari, Rita Vargas, Ulla Virta ja Iana Vulpe.


Mikä on Graphica Creativa?
Vuodesta 1975 lähtien Jyväskylässä järjestetty Graphica Creativa (luova grafiikka) on Pohjoismaiden vanhin toistuva kansainvälinen grafiikkanäyttely. Graphica Creativa eroaa monista perinteisistä grafiikkabiennaaleista ja -triennaaleista siinä, että jokaiseen näyttelyyn on pyritty etsimään jokin erityinen teema tai näkökulma ajankohtaiseen taidegrafiikkaan. Aikaisemmin teemoina ovat olleet mm. grafiikka Euroopan ulkopuolella, grafiikan kustantajat ja työpajat, grafiikan raja-alueet ja viimeksi vuonna 2009 graafikoiden ja muiden taiteilijoiden yhteistyöprojektit.