Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa viisi nauravaa naista pöydän ympärillä maalaamassa yhteistä teosta

 

Kuva
Kuvassa viisi nauravaa naista pöydän ympärillä maalaamassa yhteistä teosta

Leidit maalaavat taidemuseossa noin kerran viikossa. Kuva Hanne Laitinen. 

Helena Minkkilän videolla Leidit kertovat ajatuksiaan ryhmästä ja mitä toiminta on heille merkinnyt. Katso video tästä.

Linkki Sara Mallaan artikkeliin taiteen ja mielenterveyden yhteyksistä

Tule mukaan maalaamaan Leidien kanssa Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. klo 11-15 Kirkkopuistoon tai sateen sattuessa taidemuseon Taikatilaan. 

Taidetila Ilmiö 

Vuoden 2019 aikana etsittiin taidetilalle nimeä yhdessä yleisön kanssa. Vastauksia kertyi yhteensä 364. Samalla yleisö saattoi antaa  palautta ja ideoita tilan kehittämiseksi. Kiitoksia kaikille vastanneille. 

Taidetila on taidemuseon kokeellinen yleisötila. Yhteisöllisesti syntynyt tila on prosessi, jota rakennetaan sen käyttäjien kanssa. Sitä ideoimassa on ollut mm. Lasten Parlamentin ja Nuorisovaltuuston jäseniä, Jyväskylän yliopiston luonnontieteitä ja taidetta yhdistävä Checkpoint Leonardo Network, eri luonnontieteiden ja kuvataiteen opettajia, eri ikäisiä vapaaehtoisia ja eri alojen taiteilijoita. Sisustuksesta ovat vastanneet kuvataiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas sekä museomestari Jarkko Kaunismäki.

Tilan ensimmäisenä teemana ovat väri, valo ja värähtely, joita havainnoidaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Tila on jaettu pienempiin alueisiin. Mintunvihreä sali on aktiivisen toiminnan tila. Siellä voi pelailla lauta- tai muistipelejä, katsoa elokuvia tai mediataidetta, lukea sarjakuvia, taidelehtiä tai -kirjoja. Tilassa on pitkät pöydät tehtävien tekemistä ja taiteellis-tieteellistä toimintaa varten.  Tilan koneella voi tutkia coloria.net-sivustoa, jolle taiteilija Päivi Hintsanen on koonnut melkein kaiken tiedon väristä.

Valoisan tilan vastapainona on näyttelykäytävä, jonka seinät ovat syvän punaiset. Käytävällä on esitellään kiinnostavia taiteilijoita, teoksia ja taiteen ilmiöitä, joita tarkastellaan taiteen ja tieteen näkökulmasta. Näyttelykäytävästä kuljetaan pimeään tilaan, jonka sokkeloista löytyy valoon perustuvaa taidetta. 

Ilmiössä tapahtuu

Taidetila Ilmiössä on puitteet myös esiintymisille ja tapahtumille.  Valoisa sali muuttuu hetkessä luentosaliksi tai esiintymistilaksi, jossa tunnelmaa voi muuttaa värivaloja säätelemällä. RGB-valoilla leikitään luomalla valkoiselle seinälle värillisiä varjoja. Synestesia-ohjelmalla testataan eri värien ja äänien vastaavuutta ihmisten kokemuksissa.  Lisää sisältöjä taidetilaan syntyy luokanopettaja- ja luonnontieteiden opettajaopiskelijoiden kursseilla, joissa yhdistetään tiedettä ja taidetta. Lasten ja lapsiperheiden tapahtumia kehitetään Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen, Kulttuuriaitan kanssa ja valotaidetta esitellään yhteistyössä Valon kaupungin kanssa.

Leidien Värikkäät vuodet  -näyttely kertoo taiteen ja yhdessä tekemisen merkityksestä 4.6.-5.9.2021

Värikkäät vuodet -näyttely taidetila Ilmiössä juhlistaa 15-vuotiasta Leidit ryhmää, ja sen toimintaa. Vertaisryhmän jäseniä ovat Liisa Kirveskangas, Totti Lundstedt, Sirkka Lyytikäinen, Ilse Saares ja Maisa Ulvinen. He ovat valikoineet teokset näyttelyyn, ja haluavat niiden kautta tuoda esiin niin vertaisryhmän kuin taiteen hyvinvointivaikutuksia näyttelyssä kävijöille.

Leidien yhteinen toiminta on alkanut Jyväskylän taidemuseon vuoden 2006 Taidetta pitkään ikään -projektista. Ryhmän alkuperäisistä jäsenistä on edelleen mukana kolme Ilse, Liisa ja Maisa. Totti ja Sirkka tulivat mukaan hiukan myöhemmin. Aktiivisen ja viikoittaisen taidetoiminnan mahdollisti taidemuseo antamalla työpajatilan Leidien käyttöön kerran viikossa. Tämän myötä ryhmä on voinut tavata säännöllisesti.

Taide hellii mieltä ja siskot sielua

Uusin juhlanäyttely kuvastaa vertaistoiminnan tärkeyttä ja tuo esiin ryhmän taiteellista kehitystä sekä yhteistä tekemistä. Leidit ovat vuosien varrella pitäneet useita näyttelyitä, tehneet omia taidekirjoja, kirjoittaneet runoja ja pitäneet maalauspajoja vanhainkodeissa ja laitoksissa. Uusimmassa näyttelyssä vanhemmat ja tuoreet teokset ovat rinnakkain ilmentämässä toiminnan monimuotoisuutta vuosien varrella.

Näyttelyssä on esillä myös Helena Minkkilän toteuttama video Leideistä. Yleensä maalaussessiot alkavat kahvittelulla ja kuulumisten vaihtamisella. Sitten otetaan esiin tiskiharjat, sudit, haarukat ja pankkikortit. Maalaamisessa on alitajunnalla ja sattumalla suuri merkitys. Esittäviä kuva-aiheita löytyy usein vasta lopputulosta yhteisesti tarkastelemalla. Vaikka Leidien tapaamisissa nauru raikuu, joskus tuotokset saavat tummiakin sävyjä kuten Liisa Kirveskankaan runossa Luopuminen. Ilse Saares lukee runon videolla.

Näyttelyprojektiin on osallistunut myös Jyväskylän yliopistossa kirjallisuutta opiskeleva Sara Mallat, joka on haastatellut Leidejä ryhmän toiminnasta. Vastauksissa korostui jäsenten välinen ystävyys ja säännöllinen kanssakäyminen myös maalaussessioiden välillä:

”Ryhmä on niin kiinteä ja turvallinen sinne voi tulla suruineen iloineen. Aina saa tukea ja ymmärrystä kaikissa elämäntilanteissa. Voi maalata murheet pois.”

”Ryhmässä on monenlaisia osaajia, joilta oppii uusia asioita. Se tuo mielenkiintoa elämään.”

”Ryhmä tukee jäseniään sekä fyysisesti että henkisesti. Kaikenlainen keskinäinen auttaminen on jatkuvaa ja luontevaa. Yhteydenpito on lähes päivittäistä.”

”Meistä on tullut toisillemme auttajia, tukijoita, yhdessä iloitsijoita ja lohduttajia niin arkiaskareissa kuin vaikeissa elämän tilanteissa.”

Myös taiteen merkityksestä Leidit ovat samaa mieltä.

”Taide on tärkeä mielen hyvinvointiin. Kun katselee töitään, niin mustaa ja murheellista tulee välillä ja sen voi sijoittaa elämäntilanteeseen. Tosin myös päinvastoin. ”

”Tämän kautta olen oppinut näkemään laajemmin maailmaa ympärilläni. Se tuo avaruutta ajatteluun. Maalaamiseen "vajoaa”. Hyväksyvä henki tarjoaa tilaisuuden unohtaa sen hetken vaikeudet.”

”Taiteesta nauttiminen muodossa tai toisessa on aina kuulunut elämän välttämättömyyksiin. Silloin tällöin on joku taideteos herätellyt tai jopa muuttanut ajatusteni suuntaa.  Leidien kanssa työskentely on suoranaista terapiaa. Estoton värien kanssa leikkiminen vapauttaa ja hoitaa mieltä. Ikääntyessä ihminen tarvitsee jaksaakseen paljon myönteisiä kokemuksia. Ryhmässämme myös ilo ja nauru hoitavat ja kohottavat elämän laatua.”

Ilmiössä tapahtuu Koronasta huolimatta

Vaikka korona-aika on rajoittanut kosketeltavia juttuja Ilmiössä, voit tutkia illuusioita, kokeilla sälepeiliä tai opiskella, pitää pieniä palavereita ja työskennellä omilla laitteilla. Tilassa on wifi.  

Tilassa järjestetään luentoja ja pienimuotoisia esityksiä. Katso tapahtumia lisää tästä.

Kuva
Uv-työpaja taidemuseossa
Lasten Fantasiastudio - työpaja taidemuseossa 2018. Kuva Iida Liimatainen