Suoraan sisältöön
29.4.2018

Valokuvia turvapaikanhakijoiden arjesta Galleria Ratamossa

Näyttely valottaa turvapaikanhakijoiden arkea neljän henkilön tarinoiden kautta. Nigerialainen Itohan joutui 16-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi ja työskenteli vuosia prostituoituna Italiassa. Hasnaa ja Omer pakenivat Irakista poliittista ja uskonnollista vainoa. Pakistanilainen Sanawar matkusti salakuljettajan kontissa viikon miltei ilman ruokaa ja vettä.

Valokuvaaja ja tutkija Anna Kuokkanen seurasi turvapaikanhakijoiden elämää Suomessa kolmen ja puolen vuoden ajan. Havahduttavinta projektissa oli ymmärtää, miten pitkään turvapaikkaprosessit kestävät. Esimerkiksi nigerialainen Itohan Okundaye on ollut Suomessa jo yli neljä vuotta, mutta hänen tulevaisuutensa on edelleen epävarma. Nuoren ihmisen elämässä se on pitkä aika, etenkin kun turvapaikkaprosessin ajaksi voi olla vaikeaa löytää mielekästä tekemistä. Suomalaisten viranomaisten silmissä kotouttaminen alkaa vasta turvapaikan saamisen jälkeen.

Turvapaikkaprosessiin liittyy myös ennakoimattomuus. Turvapaikanhakija ei voi koskaan tietää, miten pitkään seuraavaan haastatteluun pääseminen tai päätöksen saaminen kestää. Myös siirto toisen paikkakunnan vastaanottokeskukseen voi tulla juuri silloin, kun on ehtinyt kotiutua, luoda sosiaaliset verkostot tai löytää työpaikan. Tulevaisuutta ei uskalla suunnitella, ja elämä pysähtyy vuosiksi odotustilaan.

Suurin osa turvapaikanhakijoista haluaisi päästä elämässään eteenpäin – opiskelemaan ja töihin. Näyttely osoittaa, että vaikeuksista huolimatta osa turvapaikanhakijoista löytää paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa; työllistyy tai löytää muuta mielekästä tekemistä.

Lisätietoja, Anna Kuokkanen, anna.kuokkanen(a)gmail.com


Irakilaiset Omer (vasemmalla) ja Hasnaa Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

Anna Kuokkanen: Odotustila - turvapaikanhakijoiden arki Suomessa
4.-27.5.2018

Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy
www.jyvaskyla.fi/ratamo

Anna-Leena Pesonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi