Suoraan sisältöön

Blogi

ks. aiempi blogi täältä.

Projektien blogit löytyvät linkkien takaa: Sata vuotta, tuhat tunnelmaa sekä Mediakasvatuksen työkalut tutuiksi

18.1.2017

Kulttuurikompassi ohjaa lapsia toimimaan ja oppimaan museoissa

Jyväskylässä on toteutettu koulujen kulttuuriopetussuunnitelmaa jo useita vuosia. Taidemuseoon opetussuunnitelma on tuonut kaikki kaupungin kuudennet vuosiluokat. Pyöräilevät koulut ovat tulleet alkusyksystä tai loppukeväästä yksi luokka kerrallaan, bussikyydityksillä ovat olleet liikkeellä kahden luokan voimin talven aikana.

Toiminnalliset opintokäynnit on suunniteltu ja toteutettu niin, että ne edistävät laaja-alaista osaamista etenkin ajattelua ja oppimaan oppimista, kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua sekä monilukukutaitoa. Museokäynti perustuu kokemuksellisen oppimisen prosessiin, jossa reflektoinnilla ja henkilökohtaisella merkityksen antamisella vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja itse tekemisellä on suuri merkitys. Opintokäynti suunnitellaan yhdessä ohjaajien kanssa ottaen huomioon käynnin oppimistavoitteet ja oppimiseen vaikuttavat asiat kuten oppilaiden toimintakyvyn, iän, oppilasmäärän ja käytettävän ajan.

Harjoittelija Lauri Takatalo ohjaa koululaisryhmää. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva Kun ryhmässä voi olla 60 lasta kerrallaan ja aikaa pari tuntia, on museovierailun ohjelma suunniteltava minuutin tarkasti. Taidemuseossa olemme toteuttaneet museokäyntien ohjauksen siten, että olemme järjestäneet yleisötyön kurssin, joka on ollut tarjolla yliopiston ja muiden oppilaitosten opiskelijoille tai olemme tarjonneet opiskelijoille harjoittelupaikkoja. Tänä syksynä Graphica Creativa -näyttelyssä olemme suunnitelleet ja ohjanneet koululaisten museokäynnit harjoittelijoiden ja työllistettyjen taideohjaajien kanssa. Kaikkiaan meitä on ollut mukana 7-8 henkilöä. Näyttelyissä ohjaajina ovat olleet opiskelijat Hilkka Rauhala, Minna Huttunen ja Lauri Takatalo. Työpajoja ovat ohjanneet kuvataiteilijat Paula Myllymäki ja Heli Hokkinen. Valvojina ja avustajina ovat toimineet työkokeilija Elina Peiponen ja siviilipalvelusmies Atte Koskinen. Lisäksi mukana olemme pyörineet me vakinaiset: museolehtori Sirpa Turpeinen ja museoassistentti Paula Jurvelin, joka huolehtii museon auki pidosta ja museokaupasta.

Museokäynti on jaettu osioihin eri tiloissa. Ryhmä on jaettu kahteen tai kolmeen osaan riippuen oppilaiden määrästä. Jokaisella ryhmällä on oma ohjaajansa, joka johdattelee oman porukkansa toimintapisteestä toiseen tarkastelemaan taidetta erilaisia toiminnallisia menetelmiä käyttäen. Työpajassa on toteutettu näyttelyn teeman mukainen teos, jossa yhdistetään jotain taiteen historian elementtiä omaan tuotokseen. Seuraavista blogeista voit lukea miten ohjauksia tehneet kolme harjoittelijaa ovat kokeneet kuutosten museokäynnit.

Sirpa Turpeinen
Museolehtori, Jyväskylän taidemuseo

Laura Korhonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi