Suoraan sisältöön

Blogi

ks. aiempi blogi täältä.

Projektien blogit löytyvät linkkien takaa: Sata vuotta, tuhat tunnelmaa sekä Mediakasvatuksen työkalut tutuiksi

26.9.2016

Laitelainaamo - laitelainausta keskisuomalaisille taiteilijoille ja taide- ja kulttuurikentän toimijoille

Jyväskylän taidemuseo on osallistunut osana aluetaidemuseotoimintaa Laitelainaamo-testausprojektiin, jonka ideana on lainata av-laitteita taiteilijoille sekä taiteen ja kulttuurin kentän toimijoille Keski-Suomessa tapahtuvaan toimintaan. Laitelainaamo-toiminnan testaus on käynnistynyt tämän vuoden alussa ja jatkuu ainakin vuoden loppuun. Taidemuseo on ollut mukana projektissa aktiivisesti jo suunnitteluvaiheessa ja on lainannut laitteita nyt käynnissä olevaan testausvaiheen toimintaan.

Testausvaiheessa lähtökohtana on kokeilla yhteistyöllä toteutettavan av-laitelainaustoiminnan mahdollisuuksia ja muotoa Keski-Suomessa pienimuotoisesti alueen toimijoiden laitteilla. Tätä kautta halutaan edesauttaa erityisesti taiteilijoiden ja pienten taiteen ja kulttuurin kentän toimijoiden mahdollisuuksia hyödyntää av-laitteita omassa työskentelyssään ja toiminnassaan. Laitteita Laitelainaamon toimintaan ovat lainanneet Jyväskylän taidemuseon lisäksi Live Herring ry, Keski-Suomen elokuvakeskus ry sekä Anna Ruth ja Juho Jäppinen. Laitelainaamon toiminnasta vastaa Live Herring ry osana Mediataide kartalle -projektia.

Laitelainaamon lainaustoiminnan piiriin voivat hakeutua testausvaiheessa projektin suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneet tahot sekä niiden jäsenet. Näiden ulkopuolisilla taiteen ja kulttuurin kentällä toimivilla tahoilla tai taiteilijoilla on mahdollisuus esittää projektin hakemus, jonka perusteella laitteiden lainausmahdollisuus voidaan myöntää tapauskohtaisesti. Testausvaiheessa lainausmahdollisuus on haluttu tehdä mahdollisimman edulliseksi ja Lainaajaan tulee maksaa vain pieni osallistumismaksu, muutoin lainaaminen on ilmaista. Ennen ensimmäistä lainausta lainaaja allekirjoittaa Lainaamon testausvaiheen käyttösäännöt ja -ehdot. Sen lisäksi lainaaja hyväksyy jokaisella lainauskerralla laitekohtaiset käyttöehdot. Toiminnan lähtökohtana on, että lainaaja vastaa Laitelainaamosta lainattujen laitteiden turvallisuudesta ja niille lainauksensa aikana mahdollisesti aiheutuvista ennakoimattomista vahingoista.

Laitelainaamon testausvaiheen toiminta on lähtenyt käyntiin hyvin. Alkuvuoden aikana lainauksia on tehty n. 40 kpl ja lainaajina on ollut kaikkiaan kahdeksan eri tahoa. Laitelainoja on annettu mm. digitaalisen kulttuurin tapahtuman, nuorten taideviikon taidenäyttelyn sekä nykytaidenäyttelyiden ja teatteriesitysten toteuttamiseen. Lainatuimpia laitteita ovat olleet projektorit, mediasoittimet ja valkokankaat.

Olemme keränneet palautetta Laitelainaamoa käyttäneiltä ja he ovat kuvanneet toiminnan merkitystä seuraavasti:

“Merkitys on suuri. Kolmannen sektorin toimijoille halvat käyttökulut ja toisaalta av-laitteiston saatavuus kaupungissa on välttämätöntä monipuolisen toiminnan pyörittämisen kannalta.”

“Oli todella kätevää saada nopealla varoitusajalla mediasoitin ja näyttö lainaan. Näyttelyn videoteos olisi todennäköisesti muuten jäänyt laittamatta esille, koska tekijällä ei ollut laitteistoa sen esittämiseen eikä meillä olisi ollut mahdollisuutta saada niitä nopeasti mistään muualta.”

Tutustu tarkemmin Laitelainaamon toimintaan ja lainaustoiminnan periaatteisiin: www.liveherring.org/mediataide-kartalle/laitelainaamo-testaus

Laiteilainaamo Facebookissa

Lisätietoja:
Soile Ollikainen
projektikoordinaattori, Mediataide kartalle -projekti
Live Herring ry
info@liveherring.org
puh. 050 305 3540

Kirjoittaja työskentelee toimistonomadina Jyväskylän taidemuseon toimistossa. Taidemuseo on tarjonnut yhteistyömuotona työpisteen Mediataide kartalle -projektin projektikoordinaattorille vuoden 2015 alusta.

Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi