Taidemuseon tapahtumat

Valon kaupunki taidemuseossa

Taidemuseossa tapahtuu Valon kaupungin 2018 aikaan. Kuva Hannu-Pekka Auraneva. 

Jyväskylän taidemuseo aukeaa yleisölle 3.6.

Hallituksen linjauksen mukaisesti Jyväskylän kaupungin museot eli myös taidemuseo on ollut suljettuna 17.3. alkaen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ovet aukeavat yleisölle 3.6., lue uutinen tästä.

Kiinnitämme koronaviruksen vuoksi erityistä huomiota tilojen puhtauteen sekä varotoimiin. Tarjolla on käsidesiä sekä kosketusnäyttöjä varten kertakäyttökäsineitä. Lipunmyynti on suojattu pleksein ja henkilökunnalla on käytössään suojavisiirit. Lattiatarrat muistuttavat turvaväleistä. Valon kaupunki -showroom on toistaiseksi suljettu.

Otamme kerrallaan museoon korkeintaan 50 asiakasta, joten varauduthan tarvittaessa odottamaan hetken sisäänpääsyä. Emme järjestä opastuksia, emmekä ota tila- tai ryhmävarauksia vastaan ajalla 17.3.-31.7. Päivitämme ohjeen elokuun alussa silloisen koronatilanteen mukaan. 

Pyrithän maksamaan sisäänpääsysi maksu- tai museokortilla etkä tule museoon sairaana. Henkilökuntammekin työskentelee ainoastaan terveenä. 

Turvallista museokäyntiä! 

Museon tapahtumakalenteri päivittyy ympäri vuoden. Tapahtumien ohjelma tarkentuu lähempänä ajankohtaa. Viime hetken muutoksista ilmoitetaan tällä verkkosivulla ja Facebookissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita. Muutokset mahdollisia. 

Näyttelyiden avajaiset, taiteilijatapaamiset ja opastukset

Näyttelyiden avajaiset ovat mainio tilaisuus tutustua maksutta näyttelyyn ilta-aikaan ja tavata taiteilijoita henkilökohtaisesti. Avajaisiin on kaikilla vapaa pääsy. Näyttelyihin voi tutustua jo klo 17 alkaen ja avajaisohjelma alkaa usein klo 18 alkaen. Kutsuja avajaisiin ja tiedotteita tapahtumista voi tilata omaan sähköpostiin halutessaan, ilmoita halukkuudestasi osoitteeseen taidemuseo(at)jyvaskyla.fi

Avajaiset
Museo aukeaa yleisölle keskiviikkona 3.6. uusin kesänäyttelyin
3.6.–6.9.2020
Pekka Luukkola, Maiseman aika – Sense of Time
3.6.–6.9.2020
Taidetilan pienoisnäyttely: Starlight. Moritz Müllerin valokuvia
18.6.–6.9.2020 Galleria
Mahdollisuuksia – nuorten taiteilijoiden ympäristöteemainen tilataideteos

Taiteilijatapaamiset
pe 8.5. klo 14–15 Riitta Uusitalo Facebook Live, katso tallenne tästä.
su 6.9. klo 16–17 Pekka Luukkola 

Opastukset 

Yleisöopastukset
Yleisöopastuksiin vapaa pääsy. Opastuksia ei järjestetä 31.7. saakka.

pe 14.8. klo 16.30 Yleisöopastus Pekka Luukkolan näyttelyyn
pe 28.8. klo 16.30 Yleisöopastus Pekka Luukkolan näyttelyyn
 

Perjantaiporinat Kulttuuriluotsien seurassa
21.8., 4.9., 25.9., 9.10., 23.10., 6.11., 20.11., 4.12. klo 14–16
Kulttuuriluotsit porisevat kahvikupposen äärellä ja kutsuvat vertaisopastukselle ajankohtaiseen näyttelyyn. Maksuton.

Opastuksia myös tilauksesta

Luennot 

Luennot järjestetään taidemuseon 3. kerroksen taidetila Ilmiössä, johon mahtuu noin 50 henkilöä.
Luennot ovat osa Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden yleisötapahtumia ja niihin on ilmainen sisäänpääsy.

Luovutetun Karjalan ylirajainen muisti, Outi Fingerroos
to 8.10. klo 16.30–17.30
Jyväskylän yliopiston professorin Outi Fingerroosin tutkimusintresseihin kuuluvat muistitietotutkimus, siirtolaisuus, kriisiajat ja Neuvostoliitolle luovutetun Karjalan muistitietohistoria. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita Karjalaa ja muistamista sivuavia teoksia. Fingerroos on kansanvälisen muistitietotutkijoiden verkoston International Oral History Association IOHA:n varapresidentti.  

Kuulumisen monet paikat ja tarinat – taideperustaista tutkimusta kuulumisesta, Jyväskylän yliopiston ja Suomen Akatemian Crossing Borders/Rajojen yli –hanke 
to 29.10. klo 16.30–17.30
Miten ihmiset tuntevat kuuluvansa ryhmiin ja paikkoihin? Miten he kertovat, esittävät, tuottavat ja kyseenalaistavat kuulumista? Miten taide voi auttaa ilmaisemaan ja tuottamaan kuulumista? Näitä kysymyksiä ovat pohtineet tutkimukseen osallistuvat Suomessa syntyneet, täällä pitkään asuneet ja vasta maahan muuttaneet ihmiset erilaisten työpajojen kautta. Luennolla esitellään hankkeen tähänastisia tuloksia. 

Kultakauden taiteen keskisuomalainen maisema, Seija Heinänen
to 26.11. klo 16.30–17.30
Jyväskylän taidemuseon tutkija, FT Seija Heinäsen esityksessä keskitytään erityisesti Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen Keski-Suomessa maalattuihin maisemiin sekä taiteilijoiden luontokäsityksiin ja paikkakokemuksiin. Maisemaa ei ainoastaan katsottu vaan sinne kuljettiin ja se koettiin eri aistein. Mieluisat kokemukset saivat taiteilijat tulemaan Keski-Suomeen yhä uudestaan.

Työpajat 

Avoin paja perjantaisin
25.9.–27.11. klo 14–17, 3. krs

Avoin paja sopii kaikille kuvan tekemisestä kiinnostuneille – nuorille, opiskelijoille, lapsille, isovanhemmille tai koko perheelle. Ohjaaja paikalla innostamassa kokeiluihin. Voit kokeilla myös kuivaneulatyön tai monotypian tekemistä. Maksuton, ei ilmoittautumista.

Jomon-Shindo rentoutustyöpajat
Tulossa syksyllä 2020
Shindo-rentoutusvenyttelyä Galleria Ratamossa Veturitallinkatu 6. 
Shindo on rentoutumista ja painovoimalle antautumista. Kuusi helppoa venytystä sopivat kaikille, sillä ne ovat muuntuvaisia: ne voidaan tehdä seisten, istuen tai maaten. Pukeudu kerroksittain joustaviin vaatteisiin ja sukkiin. Galleriassa on talon puolesta jumppamattoja, peitot ja hoitoliinat. Ohjaajana toimii Jomon-Shindo-ohjaaja, tanssitaiteilija Helena Ratinen. Hinnat: 80€/10krt, 60€/6krt 12€/krt maksetaan käteisellä tunnin alussa.
Ilmoittautumiset ja tiedustelut helena.ratinen(at)gmail.com tai p.050 539 01 03

Intuitiivisen kirjoittamisen pajat syksyllä 2020
su 27.9. ja 29.11. klo 11:30-16

Pajat I ja II ovat omat kokonaisuutensa, mutta toimivat myös jatkona, syventäen kokemusta. Ohjaajana, FM, Hyvinvointikirjoittamisen kouluttaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jarna Pihlajamäki. 
Intuitiivisen kirjoittamisen työpajassa keskitytään taiteen katsomisen ja kohtaamisen kautta oman itsen kuulemiseen. Miltä tuntuu saada tulla kuulluksi? Miltä tuntuu jäädä kuulematta, kohtaamatta? Tässä työpajassa meillä on tila kirjoittaa itsemme kuulluksi. 
Pajan hinta 45 € / hlö. Ilmoittautuminen jarna(at)netti.fi tai tekstiviestillä p.050 3405284

Grafiikan työpajat ja vedostuspäivä syksyllä 2020
la  5.9. klo 13–16 Carborundum, ilmoittaudu
la 12.9. klo 13–16 Kuivaneulatekniikka, ilmoittaudu
la 26.9. klo 13–16 Kohopaino, ilmoittaudu
la 3.10. klo 13–16 Vedostuspäivä, ilmoittaudu
Järjestetään Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamossa, Veturitallinkatu 6
Maksimi 12 henkilöä / paja. Pajan hinta 12 € / henkilö, sisältäen materiaalit. Alle 24-vuotiaille maksuton.
 

Päiväkirjasta voimakirjaksi – Intensiivikurssi aikuisille
su 15.11. klo 11–16

Etenemme vaiheittain päiväkirjamaisen taidetyöskentelyn menetelmin tehtävien, itsetutkiskelun ja keskustelujen avulla. Päiväkirjamainen työskentely hahmottaa asioita näkyväksi ja monitaiteinen lähestymistapa rentouttaa, avartaa ajattelua ja lisää luovuutta. Kurssin avulla pääset alkuun ottamaan menetelmä oman elämäsi voimavaraksi. Ota oma luonnostelukirja (mielellään kokoa A4 tai suurempi) mukaan. Muut materiaalit ja välineet sisältyvät kurssimaksuun. Hinta 20 e/hlö, max 12 hlöä. Ohjaajana Anne Sarja-Kolu. Ilmoittautuminen aukeaa syksyllä.

Soiva vauvojen värikylpy
kahtena lauantaina 24.10. ja 21.11. klo 10–12.45

Perheen pienimmille suunnatussa moniaistisessa kuvataidekoulussa pienokaiset pääsevät ilmaisemaan itseään kuvallisesti luonnonväreillä. Tuokioihin liitetään musiikillisia elementtejä kuten lauluja, loruja sekä musiikin kuuntelua. Tapahtuma sopii koko perheelle, sisarukset voivat osallistua samaan pajaan. Työpajan kesto 45 min., max 10 lasta / paja, hinta 12 € / lapsi. Värikylvyn jälkeen voi piipahtaa näyttelyssä tai taidetila Ilmiössä tutkimassa valon, värin ja varjojen leikkiä. Ohjaajina Leena Pantsu ja Hannele Torniainen. Ilmoittautuminen aukeaa syyskuussa Lyyti-lomakkeen kautta.    

Intuitiivinen maalaus tilauksesta 
Intuitiivinen maalaustyöpaja soveltuu esim. tyhy-toiminnaksi. Työpajassa viritellään luovuutta taiteen ja tehtävien avulla. Ohjaajana Anne Sarja-Kolu. 
Ryhmäkoko: 8-12 
Kesto: 2 h
Hinta 200€, hintaan sisältyvät materiaalit, ohjaus ja ALV.
Yhteydenotot sirpa.turpeinen(at)jyvaskyla.fi tai lomakkeella

Lisää tilaustyöpajoja täältä

Tapahtumat 

Taidetreffit
la 14.11. klo 14–16
Tarkastellaan taideteoksia keskustellen uusien tuttavuuksien seurassa. Taiteesta keskusteleminen onnistuu kaikilta ja on virkistävää. Tutustumalla muihin taiteen ystäviin voit saada kaverin tulevillekin taidenäyttelykäynneille. Aloitamme kahvituksella. Vapaa pääsy. Yhteistyössä Jyväskylän seurakunnan kanssa.

Valon kaupunki ja Tutkijoiden yö
Tulossa jälleen syksyllä 2020. Huom. Uusi ajankohta 26.-28.11.

Senioripäivä
Osana Vanhustenviikkoa. Vapaa pääsy, ohjelma sopii kaikille! Tapahtuman toteutuminen tarkentuu mahdollisten koronarajoitusten mukaan.

Yläkaupungin yö
Tulossa toukokuussa 2021. Monipuolista ohjelmaa osana suosittua kaupunkifestivaalia. Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

Kulttuurisuunnistus
Vapaa pääsy koko päivän klo 11–18. Tulossa syksyllä 2021.

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
8 / 6 / 4 / 0 €, vapaa pääsy alle 24-vuotiaille ja perjantaisin kaikille.

 

Jyväskylän taidemuseo aukeaa yleisölle 3.6.

Hallituksen linjauksen mukaisesti Jyväskylän kaupungin museot eli myös taidemuseo on ollut suljettuna 17.3. alkaen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ovet aukeavat yleisölle 3.6., lue uutinen tästä.

Kiinnitämme koronaviruksen vuoksi erityistä huomiota tilojen puhtauteen sekä varotoimiin. Tarjolla on käsidesiä sekä kosketusnäyttöjä varten kertakäyttökäsineitä. Lipunmyynti on suojattu pleksein ja henkilökunnalla on käytössään suojavisiirit. Lattiatarrat muistuttavat turvaväleistä. Valon kaupunki -showroom on toistaiseksi suljettu.

Otamme kerrallaan museoon korkeintaan 50 asiakasta, joten varauduthan tarvittaessa odottamaan hetken sisäänpääsyä. Emme järjestä opastuksia, emmekä ota tila- tai ryhmävarauksia vastaan ajalla 17.3.-31.7. Päivitämme ohjeen elokuun alussa silloisen koronatilanteen mukaan. 

Pyrithän maksamaan sisäänpääsysi maksu- tai museokortilla etkä tule museoon sairaana. Henkilökuntammekin työskentelee ainoastaan terveenä. 

Turvallista museokäyntiä!