Vammaisten palvelut

Palvelut poikkeusolojen aikana

Linkki ohjeistukseen:
Henkilökohtainen apu - toimintaohjeita koronatilanteessa

Koronan aikana toivomme, että paikan päällä tapahtuvaa asiointia vammaispalvelujen toimistolla vältetään.

Henkilökohtaisen avun työtuntilistoja ja muita asiakirjoja toivotaan palautettavaksi:

  • OmaHyviksen kautta
  • Ylistönmäentie 33 - pääsisäänkäynnin oikealla puolella olevaan Vammaispalvelujen postilaatikkoon.
  • Sepänkatu 4 (Voimala) - pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella olevaan postilaatikkoon. Voimalan ulko-ovet ovat lukittuina poikkeusolon aikana.

Jyväskylän kaupungin vammaispalveluiden yksiköissä vierailut sallittu hallitusti ulkotiloissa 

Ulkopuolisten vierailut kielletään vammaispalveluiden asumisyksiköiden sisätiloissa toistaiseksi, mutta omaisten tapaamisia voidaan järjestää kevään ja kesän aikana hallitusti ulkoilmassa. Tapaamiset järjestetään ennakkoon sovittuna ajankohtana suojavälit huomioiden, hengityssuojaimia käyttäen sekä tiukkoja hygieniamääräyksiä noudattaen.  Vierailusta sovitaan aina etukäteen. Vammaispalveluissa tapaamisajat sovitellaan omaisten kanssa yksiköiden päivärytmiin sopivalla tavalla. Jotta virustartuntojen riski voidaan minimoida, tapaamisia järjestetään rajoitettu määrä päivittäin, eikä ruuhkia pihoille pääse syntymään. Voit lukea asiasta lisää uutisesta.

Asukkaiden kotivierailujen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa. 

Asukas voi edelleen ulkoilla ja liikkua asioillaan esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan kanssa. Asumisyksikön työntekijä saattaa asukkaan ovelle, josta henkilökohtainen avustaja ottaa avustettavan vastaan. Näin vältetään henkilökohtaisen avustajan vierailu asumisyksikössä.

Lyhytaikaishoidon jaksoja käynnistellään kaupungin omissa yksiköissä.  Yksiköistä ollaan yhteydessä perheisiin. Toistaiseksi toimintaa on ainoastaan Kortteerissa, jossa järjestetään jaksoja sekä lapsille että aikuisille perheiden jaksamisen tukemiseksi ns. kriisipaikkoina. Lapset ja aikuiset eivät ole samaan aikaan jaksolla. 

Tukiasuntojen asukkaat saavat palvelun kotiinsa, tarvittaessa yhteyttä pidetään myös puhelimitse. Asiakkaiden ruokahuollosta ja lääkehoidollisista toimenpiteistä huolehditaan.

Vammaispalveluiden työ- ja päivätoiminta on keskeytetty maanantaista 16.3. alkaen. Päivätoimintaa on kuitenkin toteutettu asumisyksiköissä. Päivätoimintayksiköiden avautumista suunnitellaan.

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluissa pieniä muutoksia

Jyväskylässä vammaispalvelulain mukaisissa vaikeavammaisten kuljetuspalveluissa on pieniä muutoksia poikkeusolojen aikana. 
  
Vaikeavammaisten kuljetuspalveluita eli VPL-kuljetuksia ei yhdistellä koronasta johtuvan poikkeustilan aikana, jotta tartuntoja voidaan välttää. Kuljetuksen voi tilata kyydinvälityskeskuksesta 15 minuuttia ennen lähtö- tai paluuaikaa. Poikkeusolojen poiketaan näin aiemmista määritellyistä tunnin ja puolen tunnin tilausajoista, jotta asiakkaiden asiointi olisi nopeampaa ja he pääsevät nopeammin kotioloihin. Muutoin kuljetukset toimivat normaalisti.  
  
Kyydinvälityskeskuksen tilausnumero on 014 266 3932. Kuulovammaiset voivat varata matkan myös tekstiviestillä numerosta 050 4113 300. 
  
Ryhmäkuljetukset päiväkeskuksiin sekä työ- ja päivätoimintakeskuskuljetukset ovat tauolla niin pitkään kuin kyseiset keskukset ovat suljettuina. 

Sosiaalityö ja palveluohjaus toimii

Vammaispalveluiden yksittäiset asiakastapaamiset hoidetaan pääasiassa sovitusti, mutta asumisyksiköissä ei pidetä asiakaspalavereita vierailukiellon vuoksi. 

Kotikäynneillä flunssaisten asiakkaiden luona työntekijöillä on kasvoillaan suojamaskit. Tarvittaessa asioita hoidetaan myös puhelimen välityksellä. Tällä halutaan varmistaa se, että työntekijät pysyvät terveinä ja heitä on riittävästi hoitamaan asiakkaiden asioita.


 

Vammaispalvelujen toimisto

Ylistönmäentie 33, 4 krs
40500 Jyväskylä