Hyppää pääsisältöön
Kuva
Sydän tehty lumeen.

Hyvä ja toimiva parisuhde on useille meistä yksi elämän tärkeimpiä asioita ja toiveita. Parisuhde muuttuu elämäntilanteen mukaan ja siksi välillä on hyvä tarkistaa ja sopia uusia pelisääntöjä molempien vanhempien hyvinvoinnin takaamiseksi. Puolisolle on tärkeä muistaa antaa positiivista palautetta, koska pienillä eleillä ja teoilla osoittaa toiselle kunnioitusta ja siten vaikuttaa molempien jaksamiseen arjen touhuissa. 

Seksuaalisuus synnytyksen jälkeen

Synnytys on voimakas tapahtuma, jolla on merkitystä naiseuden kokemiseen. Synnytyksen jälkeen seksielämään tulee yhdyntöjen osalta luonnollinen tauko. Kuitenkin läheisyyttä ja hellyyttä kumppanit voivat antaa toisilleen ja koskettelemalla ilman suorituspaineita yhdynnästä. Naisen on löydettävä naiseutensa uudelleen synnytyksen jälkeen. Kumppanin antama tuki on ensiarvoisen tärkeää. Kun mies ottaa hetkittäin vastuun vauvanhoidosta, nainen saa hetken rauhaa itselleen ja saattaa löytää helpommin omat seksuaaliset tarpeensa.

Synnytyksen jälkeen parien on hyvä tutustua synnyttäneen naisen vartaloon uudelleen rauhallisesti, arvostavasti ja hellästi. Synnytyksen jälkeen emättimen limakalvot voivat olla kuivat. Liukuvoidetta voi käyttää tarpeen mukaan. Synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasten harjoittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman pian. 

Miehelle on uusi tilanne kohdata rakastamansa nainen äitinä. Rinnat eivät symboloi pelkästään naisen seksuaalisuutta, vaan imettäminen antaa niille uuden merkityksen. Äidin ja vauvan läheinen suhde ja imetystilanne saattavat herättää isässä ulkopuolisuuden tunteita. Mies kaipaa ymmärrystä ja tarvitsee tukea uuteen perhetilanteeseen ja isyyteen sopeutumisessa. Isä voi viettää aikaa äidin ja vauvan lähellä imetystilanteessa. Kumppaneiden toisilleen osoittama läheisyys, koskettelu ja hellyys sekä vauvan hoitaminen luovat läheisyyden ja yhteyden tunnetta. Ulkopuolisuuden tunteista on tärkeä keskustella kumppanin kanssa. Neuvolakäynneillä on lupa puhua kaikenlaisista tunteista.

Seksi on erilaista vauvan syntymän jälkeen. On luonnollista, että seksitavat saattavat muuttua ja seksuaalinen halukkuus voi olla eritahtista. Kysymys on myös jaksamisesta, ajasta ja mahdollisuuksista. Voimia, aikaa ja tilaisuuksia seksiin ei ole enää luonnostaan, vaan ne on luotava. Parisuhteessa molemmat ovat vastuussa hellyyden ja läheisyyden vaalimisesta ja seksuaalisen nautinnon ylläpitämisestä. Omien toiveiden ja tarpeiden ilmaiseminen, kumppanin arvostaminen, kuunteleminen ja tarpeisiin vastaaminen ylläpitävät seksuaalista halukkuutta ja parisuhteen intiimiyttä. Vanhemmat ovat mallina lapsilleen naisena ja miehenä olemisesta sekä parisuhteen vaalimisesta.

 

 

 

Asiasanat: