Hyppää pääsisältöön

Tutkimuksiin hakeutumista suositellaan yleensä silloin, kun pariskunta on yrittänyt lasta vuoden ajan siinä onnistumatta.Yhdynnät tulisi ajoittaa naisen ovulaation ajankohtaan. Yli 40- vuotiaat ohjataan yksityiselle lääkäriasemalle lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista varten.

Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuuteen lapsettomuushoidoilla.
Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi. Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt (20–30 % tapauksista), munanjohdinvauriot (10–20 %), endometrioosi (10–20 %) ja sperman laatu (20–30 %).

Mitä perhesuunnitteluneuvolassa tapahtuu?

- Pariskunta saapuu yhdessä vastaanotolle yhteiselle vastaanottoajalle
- Vastaanotolla kartoitetaan molempien terveystietoja, elämäntapoja ja muita lapsettomuuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä
- Tehdään lähete laboratoriotutkimuksiin, ohjataan mies siemennesteanalyysiin Ovumia Fertinovaan
- Varataan aika perhesuunnitteluneuvolan lääkärille jatkohoidon suunnittelua varten

 

 

Lisää lapsettomuudesta:

Lapsettomuustilanteessa tarvitaan usein henkistä tukea ja omien perheajatusten selvittelyä monipuolisesti. Mahdollisuuksista henkiseen tukeen voi kysyä terveydenhoitajalta.

Lisää tukea ja tietoa: 

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Endometrioosiyhdistys ry