Päihdehoitaja

Päihdehoitajan vastaanotto terveysasemalla

Terveysaseman päihdehoitaja tarjoaa ohjausta, neuvontaa ja hoitoa päihteisiin liittyvissä kysymyksissä kaikille täysi-ikäisille kuntalaisille. Tarvittaessa päihdehoitaja ohjaa muihin hoitopaikkoihin. Myös omaiset voivat kysyä päihdehoitajan neuvoa pulmatilanteissa tai silloin, kun heillä on herännyt huoli läheisen päihteiden käytöstä.

Toiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä alkoholihaittojen syntymistä sekä motivoida ja tukea asiakasta muutokseen alkoholinkäytön ja elämänhallinnan suhteen.

Ajanvaraus ja yhteystiedot

Vastaanotolle et tarvitse lääkärin tai hoitajan lähetettä. Ajan voit varata suoraan päihdehoitajalta.

Ajanvarauksellinen vastaanotto on ma–to klo 10–15.30 ja pe klo 8–14.

Päihdehoitajien yhteystiedot ja vastaanottopisteet (Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sivut)

Päihdearviointivastaanotto

Kyllön terveysaseman keskitetty päihdearviointivastaanotto palvelee kaikkia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (Jyte) asiakkaita (Jyväskylä, Hankasalmi, Uurainen). Helmikuussa 2018 avattu palvelu korvaa Sovatekin päihdepäivystyksen, johon päihdehoitaja voi edelleen ohjata asiakkaita tarpeen mukaan.

Vastaanotolle voi tulla, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa.

Vastaanotto palvelee ilman ajanvarausta

  • Voit tulla paikalle arkisin klo 8–11
  • Voit soittaa palvelunumeroon 014 269 5650

Vastaanotolle ei tarvita lähetettä. Vastaanotolla tehdään tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitellaan jatkohoitoa.

Päihdetuki-chat

Päihdetuki-chat on auki keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–10. Palvelun kautta voi saada päihdehoitajalta tietoa päihteistä ja niiden haitoista sekä tuki- tai hoitopalveluista. Chat on tarkoitettu kaikille, joita oma tai läheisen päihteiden käyttäminen mietityttää. Kysymykset voi esittää täysin nimettömänä. Chatissa ei voi käsitellä potilastietoja ja siksi siellä ei voida antaa henkilökohtaista ohjausta. Mikäli asiakasta askarruttava asia edellyttää potilastietojen avaamista, päihdehoitaja ohjaa asiakasta soittamaan. Linkki chat-sivulle

Avokatkaisuhoito

Alkoholin käytön avokatkaisu sopii asiakkaille, jotka eivät tarvitse varsinaista katkaisuhoitoa osastolla, vaan pärjäävät kotona. Avokatkaisu on turvallinen lääkkeellinen hoito, joka voidaan aloittaa hoitajan arvion perusteella päihdearviointivastaanotolla.