Vertaistuki ja tukea läheiselle

Vertaistuki on vapaamuotoista tai järjestäytynyttä toimintaa ryhmässä tai kahden ihmisen kesken. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasa-arvoisia keskenään, ja voivat toimia sekä tuettavina että tukijoina. Toisen tunteita voi ymmärtää, jos on itse kokenut saman.

Vertaistuki perustuu kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen, tasa-arvoisuuteen, solidaarisuuteen sekä kohtaamiseen ja keskinäiseen tukeen.Perheenjäsenen sairastuminen vaikuttaa läheisten ja koko perheen elämään. Myös sairastuneen läheiset voivat tarvita neuvontaa, tukea ja tietoa.

Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry

Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry tukee kaikkia henkirikosen uhrien läheisiä heidän traumaattisten menetystensä jälkeen asuinpaikasta riippumatta. Tavoitteena on edistää selviytymistä ja eheytymistä, sekä ehkäistä syrjäytymistä.

Yhdistys järjestää eri paikkakunnilla vertaisryhmiä ja organisoi valtakunnallisia vertaistukiviikonloppuja kahdesti vuodessa. Yhdistyksen kriisityön koordinaattori voi auttaa löytämään oikeaa tukea silloin, kun läheinen on äskettäin kuollut henkirikoksessa. Tukea voi pyytää myös silloin, kun sen tarve ilmenee vasta vuosien päästä.

Kriisityön koordinaattorin tavoittaa arkisin klo 9-16 numerosta 050 401 2230 tai toimisto(at)huoma.fi.

Jyväskylässä vertaistukiryhmiä järjestetään yhteistyössä Kriisikeskus Mobilen kanssa.

Suomen nuoret lesket ry

Suomen nuoret lesket ry tarjoaa leskille ja heidän lapsilleen mahdollisuuden tavata samassa elämäntilanteessa olevia ja saada tukea suruun ja arjessa selviytymiseen. Toiminta on poliittisesti, aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, vertaistukeen ja luottamuksellisuuteen.

Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä
p. 044 300 6477, toimisto[at]nuoretlesket.fi

Yhteydenotot mielellään ensin puhelimitse tai sähköpostilla.

Jyväskylässä kokoontuu nuorten leskien vertaistukiryhmä säännöllisesti.

Kynnys ry – Jyväskylän Itsenäisen Elämän keskus

Kynnys ry on eri tavoin vammaisten ihmisten perus -ja ihmisoikeusjärjestö, jonka toimintamuotoja ovat mm. jäsentapaamiset, vertaistuki, tiedotus, neuvonta ja koulutus. Kynnys ry työskentelee vammaisten henkilöiden yhdenvertaisten oikeuksien toteutumiseksi sekä suomalaisessa yhteiskunnassa että kansainvälisesti. Kynnys ry myös tukee ja aktivoi vammaisia henkiöitä toimimaan itse omien oikeuksiensa puolesta sekä vaikuttaa viranomaisiin ja muihin päättäjiin niin, että vammaisten kansalaisten tarpeet otetaan huomioon päätöksiä tehtäessä. Kynnys ry voi toimia asiantuntijana vammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Matarankatu 4 (3. krs), 40100 Jyväskylä
Aluesihteeri Aulis Mäkinen, puh. (09) 6850 1140 tai 045 7732 4109, etunimi.sukunimi@kynnys.fi

Milloin voi asioida?
Aluesihteerin tavoittaa varmimmin ma tai ti ja to klo 12.00-17.00. Poikkeukset aikataulussa ovat tavallisia, joten aika toimistolle kannattaa varata etukäteen.
Lähetettä tai ilmoittautumista ei tarvita.

Leskien klubi

Leskien klubi -vertaisryhmä iäkkäämmille leskille kokoontuu Vanhassa pappilassa (Vapaudenk. 26) joka toinen torstai.

Lisätietoa Henki&elämä-lehdestä tai Diakonian työalasihteeri, Heini Lekander, heini.lekander[at]evl.fi tai p. 040 521 5416.

Mielentaide ry

Mielentaide ry on valtakunnallinen vapaaehtoistyöllä toimiva mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, jonka toiminta-alueita ovat: Uusimaa, Varsinais-Suomi sekä Keski-Suomi. Keski-Suomen toiminnan keskuksena on Jyväskylä, jossa pyritään keväällä/syksyllä järjestämään toiminnallisia vertaistukiryhmiä taide-/kulttuuritoiminnan keinoin. Mielentaide ry on Keski-Suomen Yhteisöjen (KYT) ry:n, Mielenterveyden Keskusliiton sekä Kansalaisareena ry:n jäsenenä sekä paikallisena yhteistyökumppanina toimii mielenterveysyhdistys Kello ry.

Mielentaide ry tarjoaa taiteellista vertaistukea sekä myös mahdollisuuden avun antamiselle. Oletko eheytynyt mt-kuntoutuja tai muutoin vain halukas toimimaan vapaaehtoisena auttajana? Keski-Suomeen haetaan erilaisia henkilöitä erilaisen toiminnan kautta apua antamaan.

Mielentaide ry täyttää 10 vuotta 2015, jolloin järjestetään juhlanäyttely Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa, jonne yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus osallistua.

Lisätietoja: jyvaskyla[at]mielentaide.fi
Mielentaide Facebook-sivu

Mieli Maasta ry

Vertaistukiryhmät masentuneille. Mieli Maasta ry on valtakunnallinen yhdistys, jonka toiminnan ydin on vertaistukiryhmätoiminta. Yhdistyksen ryhmät toimivat eri puolilla Suomea. Mieli Maasta ry kouluttaa vertaistukiryhmän ohjaajia ja tukee toiminnan aloitusta alueittain.

Jyväskylässä kokoontuu säännöllisesti yhdestä kolmeen ryhmää. Niissä keskeistä on ryhmäläisille yhteisten asioiden käsittely, omien tunteiden kohtaaminen sekä kokemusten jakaminen yhdenvertaisena muiden kanssa. Toiminta on säännöllistä ja luottamuksellista, ja osallistujia on keskimäärin 5–8. Ryhmänohjaajat ovat vapaaehtoisia. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta eikä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Jyväskylän ryhmät kokoontuvat osoitteessa Matarankatu 4 (3. kerros), 40100 Jyväskylä ja Tikkakosken ryhmä Tikkakosken pappilassa osoitteessa Kirkkokatu 18, 41160 Tikkakoski.

Voit ottaa yhteyttä suoraan asuinpaikkaasi lähinnä olevan ryhmän ohjaajaan tai Mieli Maasta ry:n toimistoon.
p. 050 441 2112, toimisto[at]mielimaasta.fi

Mieli Maasta ry:n ryhmätiedot

FinFami mielenterveysomaiset Keski-Suomi

FinFami mielenterveysomaiset Keski-Suomi -yhdistys tukee psyykkisesti sairastuneiden omaisia sekä pyrkii lisäämään suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä psyykkisesti sairastuneita kohtaan. Tavoitteena on myös vaikuttaa psykiatrisen hoidon ja hoitojärjestelmän kehittämiseen ja toimintaedellytyksiin. Yhdistys tarjoaa vertaistukea, tietoa ja virkistystä.

Yhdistys kehittää omaistoimintaa yhteistyössä omaisten sekä alueen eri kuntien ja organisaatioiden kanssa. Yhdistys on perustettu vuonna 1993 ja se on Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto ry:n jäsen.

Tapionkatu 4 A5 (3. krs) 40100 Jyväskylä
Omaistyöntekijä, p. 050 538 7633
Toiminnanohjaaja, p. 050 528 0030
toimisto[at]finfamiks.fi

Milloin voi asioida?
Lähetettä ei tarvita. Joihinkin ryhmiin ja toimintoihin tulee ilmoittautua etukäteen.

Käpy - Lapsikuolemaperheet ry

Käpy on vertaistukiyhdistys, joka auttaa kaikkia kuoleman kautta lapsensa menettäneitä perheitä. Tukea tarjoamme auttavan puhelimen, tukihenkilöiden sekä ympäri Suomea kokoontuvien keskusteluryhmien avulla. Sivuiltamme on myös tulostettavissa lapsen kuolemaa käsitteleviä tukipaketteja.

Käpy on aatteellisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon järjestö, jonka jäsenet ovat lapsen kuoleman kokeneita vanhempia, sisaruksia, isovanhempia ja perheen ystäviä sekä työssään lapsikuolemia kohtaavia.

Ryhmä kokoontuu joka kuukauden kolmas tiistai Matarakadulla
Ilmoittautuminen ja lisätietoja ryhmästä ohjaajalta mieluiten ilta-aikaan.

Jyväskylän ryhmänohjaaja Hilkka Heikkilä, p. 040 5596 358
heikkilahilkka(at)gmail.com

Seniorinuotasta vertaistukea ikäihmisille

Seniorinuotta tarjoaa tukea yli 60-vuotiaille jyväskyläläisille haastavissa elämäntilanteissa. Terapeuttisia ryhmäkokonaisuuksia aloitetaan läpi vuoden. Ryhmissä luottamuksellisuus, vertaistuki ja asioiden jakaminen toisten samankaltaisissa tilanteissa olevien kanssa ovat merkittävässä roolissa.

Seniorinuotta järjestää myös viikoittaista avointa Seniorikahvilatoimintaa Jyväskylässä Kuokkalan alueella. Seniorikahvila on avoin ikäihmisten kohtaamispaikka, jossa toimintaa suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa.

Kilpisenkatu 4, katutaso
Kysy lisää Seniorinuotan ohjaajalta p. 0400 816 826.

Suomen DELFINS ry

Suomen DELFINS ry on valtakunnallinen etu- ja tukijärjestö lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetyille aikuisille, heidän läheisilleen ja ammattiauttajille.

Avoin keskusteluryhmä lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille ja heidän läheisilleen Jyväskylässä on tällä hetkellä tauolla. Mikäli olet kiinnostunut ryhmästä, ota rohkeasti yhteyttä Delfinsien toimistoon.

Lisätietoja: Suomen DELFINS ry
p. 050 522 6604 toimisto klo 10–14
info[at]suomendelfins.fi

Sisä-Suomen SYLI ry

Vapaaehtoisvoimin toimiva Sisä-Suomen SYLI ry tarjoaa vertaistukea sekä syömishäiriöön sairastuneille että heidän läheisilleen.

Syömishäiriöön sairastuneiden vertaistukiryhmä on tarkoitettu pääsääntöisesti yli 18-vuotiaille. Ryhmään on tervetulleita kaikki, jotka kokevat ruoan ja syömisen elämää rajoittavana ongelmana.

Läheisten vertaistukiryhmään voivat tulla kaikki syömishäiriöön sairastuneiden läheiset, jotka haluavat keskustella ja vaihtaa ajatuksiaan samassa tilanteessa olevien kanssa.

Yhdistyksellä ei ole omia toimitiloja. Jyväskylän vertaistukiryhmät kokoontuvat Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n toimistolla osoitteessa:
Matarankatu 4 (2. krs, huone 203), 40100 Jyväskylä

Lähetettä tai diagnoosia ei tarvita. Ilmoittautumiset etukäteen ryhmänohjaajille, jos mahdollista.
Ryhmien kokoontumiskalenteri sekä yhteystiedot
www.syomishairioliitto.fi
www.nettisyli.fi